Na Nauru zaočkovali už všetkých dospelých, covid tam dosiaľ nezaznamenali
12 | 05 | 2021 I tasr

Malý tichomorský ostrovný štát Nauru v stredu sám sebe zablahoželal k "svetovému rekordu" vo vakcinácii svojej populácie proti ochoreniu COVID-19. Prvú dávku očkovacej látky tam už dostali všetci dospelí občania, informuje agentúra AFP.


Nauru je jedným z mála miest na svete, kde dosiaľ neevidujú nijakých nakazených novým koronavírusom. Ostrovný štát teraz navyše oznámil, že jeho štvortýždňová očkovacia kampaň predčila očakávania.

Prvú dávku očkovacej látky podľa údajov tamojších úradov dostalo 7392 osôb, čo predstavuje 108 percent odhadovanej dospelej populácie tohto ostrova. Do tohto čísla sú okrem občanov Nauru zahrnutí aj cudzinci, ktorí boli zaočkovaní na ostrove.

Tamojšia vláda vyjadrila v súvislosti s úspechom "mimoriadnu spokojnosť" a v mene pracovnej skupiny poverenej očkovacou kampaňou všetkým obyvateľom Nauru poďakovala, že sa podieľali na "udržaní Nauru v bezpečí a bez covidu".

Nauru malo podľa šéfa zmienenej skupiny Kierana Kekeho šťastie v tom, že malo dostatok očkovacích látok na vakcináciu celej svojej dospelej populácie. Dosiahnutý úspech však podľa Kekeho nie je dôvodom na samoľúbosť. Povedal, že testy zisťujúce prítomnosť vírusu sa naďalej vykonávajú, aby tak bolo možné udržať Nauru bez covidu.

"S každým prichádzajúcim cestovateľom pretrváva riziko, že sa vírus dostane do Nauru. Nedávne udalosti v Papue Novej Guinei, Fidži či Indii ukázali, ako rýchlo sa situácia môže zmeniť," dodal Keke.

Nauru dostalo na zaočkovanie svojej populácie vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti Astrazeneca. Získalo ich prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, ktorá zabezpečuje vakcíny pre chudobnejšie krajiny sveta.

Chorvátsko výsledok testu formou SMS nebude akceptovať
Výsledok testu formou SMS na dovolenku v Chorvátsku nebude postačujúci. Rovnako ani výsledok samotestov. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vnútra na svojich stránkach. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová