"Na Blízkom východe hrozí vojna v plnom rozsahu a USA mlčia," varuje vyslanec OSN
12 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Výbuch násilia v Izraeli a Gaze smeruje k „vojne v plnom rozsahu“, varoval najvyšší vyslanec OSN. A Washington sa údajne bráni úsiliu vydať výzvu na deeskaláciu v Rade bezpečnosti OSN, informuje portál RT.




"Okamžite zastavte oheň. Postupujeme smerom k vojne v plnom rozsahu,“ uviedol v utorok nórsky diplomat Tor Wennesland a osobitný koordinátor OSN pre mierový proces na Blízkom východe uprostred prudkého nárastu bojov medzi Tel Avivom a palestínskymi militantmi pôsobiacimi v Gaze.

"Vedúci predstavitelia na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu. Náklady na vojnu v Gaze sú zničujúce a platia ich obyčajní ľudia. OSN pracuje so všetkými stranami na obnovení pokoja. Teraz s násilím prestaňte!" apeluje Wennesland.
USA váhajú

Zatiaľ čo diplomatické zdroje agentúre AFP oznámili, že v stredu sa má zísť Rada bezpečnosti OSN, aby diskutovali o konflikte, uviedli, že USA, blízky spojenec Izraela, sa postavili proti vydaniu jasného vyhlásenia, v ktorom odsúdia násilie a vyzývajú na pokoj.

Nástupom Bidena k moci sa Blízky východ mení na sud pušného prachu, tvrdí izraelská odborníčka
11 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


Pätnásťčlenný orgán sa stretol v pondelok, ale Washington údajne „v tejto chvíli“ odmietol prijať návrh vyhlásenia navrhnutý Nórskom.

Návrh vyjadril nielen „vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia“, ale tiež vyzval Tel Aviv, aby „zastavil činnosti, demolácie a vysťahovania“ na všetkých okupovaných územiach vrátane východného Jeruzalema.

Hovorca ministerstva zahraničia Ned Price na otázku, akú pozíciu má USA k uvedenému vyhláseniu počas utorňajšej tlačovej konferencie, odmietol odpovedať priamo. "Chceme sa postarať o to, aby kroky, či už pochádzajú od izraelskej vlády, Palestínskej samosprávy alebo Rady bezpečnosti OSN, neslúžili na eskaláciu alebo provokáciu, ale na deeskaláciu," uviedol.

Izraelská armáda sa v pásme Gazy sústreďuje na cielené útoky na militantov
Izraelské letectvo pokračovalo v stredu ráno v útokoch na palestínske pásmo Gazy, pričom sa zameralo na cielené operácie. Pri jednej z nich boli eliminovaní dvaja "kľúčoví operatívci" z vojenskej rozviedky radikálneho hnutia Hamas. ... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr


Zatiaľ čo vyhlásenie BR OSN ešte len musí prísť, hovorca šéfa OSN Antonia Guterresa vyzval izraelské sily na „maximálnu zdržanlivosť“ a zároveň odsúdil „nevyberané vypúšťanie rakiet a mínometov do izraelských populačných centier“ ako „neprijateľné.“
Civilné obete

Asi 30 Palestínčanov - vrátane deviatich detí - a troch Izraelčanov je iba po jednodňovom boji mŕtvych a ďalšie stovky sú zranené. Protesty v okolí Jeruzalema narazili na silné zásahy izraelských bezpečnostných síl a pri zrážkach si vyžiadali niekoľko stoviek zranených.

Incident v Al-Aksá, jedného z najposvätnejších miest islamu, a širší hnev nad pokračujúcimi vysťahovaniami v Jeruzaleme prinútili Hamas - politickú stranu a militantnú skupinu, ktorá vládne v Gaze - vystreliť stovky rakiet na izraelské územie.

Na Nauru zaočkovali už všetkých dospelých, covid tam dosiaľ nezaznamenali
Malý tichomorský ostrovný štát Nauru v stredu sám sebe zablahoželal k "svetovému rekordu" vo vakcinácii svojej populácie proti ochoreniu COVID-19. Prvú dávku očkovacej látky tam už dostali všetci dospelí občania, informuje agentúra... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr