Chmelár: Nikto neurobil prezidentský úrad takým zbytočným ako Zuzana Čaputová
12 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na prezidentku Zuzanu Čaputovú sa v poslednom čase sype čoraz viac kritiky. Je síce stále najdôveryhodnejším politikom u nás, lenže... Do kritiky hlavy štátu sa pustil v statuse na sociálnej sieti aj politický analytik Eduard Chmelár.


Eduard Chmelár nie je len politickým analytikom a historikom, ale tiež neúspešným kandidátom na funkciu prezidenta v posledných voľbách v roku 2019. Kým po prvom kole mala súčasná hlava štátu viac ako 870-tisíc hlasov, Chmelár skončil ôsmy s necelými 59-tisíc hlasmi. Treba povedať, že prvého kola sa zúčastnilo 15 kandidátov. No a Eduard Chmelár sa, možno aj pod ťarchou svojho neúspechu, stal aktívnym kritikom Zuzany Čaputovej, čo ukázal aj vo svojom najnovšom statuse.
Madame Čaputová sa prezentuje iba prázdnymi frázami bez akéhokoľvek obsahu

Chmelár priznáva, že už dlhé roky márne upozorňuje, že od prezidenta sa má očakávať nielen dojem, ale predovšetkým konkrétny politický výkon odvodený od jeho ústavných právomocí a povinností. „Tento výkon je merateľný na základe hmatateľných výsledkov a mal by byť kontrolovaný ako u ktoréhokoľvek iného politika. My však k tomuto úradu pristupujeme, akoby sme žili v monarchii a hlavu štátu posudzujeme podľa vonkajších sympatií. Z hľadiska praktickej užitočnosti preto musím konštatovať, že nikto neurobil tento úrad takým zbytočným ako súčasná prezidentka Zuzana Čaputová,“ píše hneď v úvode Eduard Chmelár, ktorý v statuse okrem iného porovnáva prejavy českého prezidenta Miloša Zemana a našej Zuzany Čaputovej.

Chmelár: "Správanie našej hlavy štátu na Slavíne považujem za strašnú hanbu, neúctu až grobianstvo"
Kritiku za právanie pri sobotňajšom kladení vencov pri pamätníku na Slavíne si prezidentka Čaputová vypočula už z rôznych strán. V statuse na sociálnej sieti sa k nim pripája aj politický analytik Eduard Chmelár. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Madame Čaputová sa prezentovala iba prázdnymi frázami bez akéhokoľvek obsahu. S takouto političkou môžete absolvovať zdvorilostnú konverzáciu, nie dišputu o medzinárodnej politike. Nehovoriac o tom, či vôbec máme zahraničnú politiku, ak ju redukujeme na hlásenia svojmu protektorovi o plnení úloh. Tí z vás, ktorí si povedia, že je to nepodstatné, si asi poriadne neprečítali ústavu. Najsilnejšou právomocou hlavy štátu je pôsobnosť v zahraničnej politike,“ upozorňuje politický analytik, podľa ktorého pri väčšej aktivite dáva prezidentovi rozsiahle možnosti – môže dojednávať zmluvy či zastupovať Slovensko v Európskej rade. „Prezidentka na ne absolútne rezignovala. Namiesto toho sa vo všetkom podriaďuje svojim poradcom a od volieb aj ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi,“ konštatuje Chmelár.

Chmelár: Prezidentka Čaputová zneuctila najvyššie vojenské vyznamenanie – medailu Za statočnosť
Prezidentka Zuzana Čaputová vyznamenala najvyšším vojenským vyznamenaním vojakov, ktorí sa podieľali na celoplošnom testovaní. Podľa Eduarda Chmelára tým zneuctila toto ocenenie. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Slovenskú politiku reprezentujú čoraz pochybnejšie a podradnejšie kádre

Podľa Chmelára je až neskutočné, do akej podradnej pozície sa nechala naša hlava štátu vmanévrovať. „Opraty v tejto oblasti drží pevne v rukách Korčok. Necháva si pozývať prezidentku do svojho sídla na „spoločné konzultácie“, čo je absolútne scestné a z hľadiska štátneho protokolu vrcholne nedôstojné. To hlava štátu má pozývať najvyšších ústavných činiteľov na spoločné konzultácie, nie naopak. Z uvedeného je však jasné, kto tu velí a kto dodáva noty,“ podrobuje Chmelár prezidentku ďalšej kritike. Čaputová sa vraj v zahraničnej politike topí. „Všetci vedeli už pred voľbami, že toto je jej najslabší článok, ale napriek tomu vyzdvihovali jej eleganciu. Ale pojem „reprezentácia štátu“ sa nevyčerpáva kolekciou šiat,“ páli Chmelár ďalej do našej hlavy štátu.



Chmelára ale znepokojuje aj to, kam sa rúti slovenská politika. „Reprezentujú ju čoraz pochybnejšie a podradnejšie kádre. Jožo Pročko griluje kandidátov na generálneho prokurátora, poslankyňa Tabák sa vyjadruje k štátnemu rozpočtu a expertkou na zdravotníctvo je Janka Cigániková. Premiérom je človek, ktorý sa nechal svojím vlastným poslaneckým klubom vmanévrovať do úlohy poštára. A mohli by sme pokračovať,“ píše v statuse politický analytik, podľa ktorého nám zúfalo chýbajú autentickí lídri. „Môžete nadávať na Orbána, Zemana a Putina, môžete s nimi vášnivo nesúhlasiť, ale keď ich počúvate, viete, že vedia, o čom hovoria, že majú jasný plán, smerovanie a víziu. U nás sú tí najschopnejší mimo politiky a štát vedie tretia liga, bezzubé bábky, ktoré si dokážu oligarchovia skrotiť podľa vlastných predstáv a vytrieť s nimi podlahu,“ konštatuje v samom závere Chmelár a dodáva, že skutočná moc sa tak čoraz viac presúva mimo politiky.

To, čo nám tu vládne teraz je tretia liga, je to absolútny úpadok politiky, tvrdí Chmelár
Jedným z veľkých kritikov nielen Igora Matoviča, ale celej koalície je aj Eduard Chmelár. Na to, prečo by už táto koalícia nemala vládnuť má viacero vážnych argumentov, ktoré zhrnul na sociálnej sieti. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik