Vzorky z asteroidu sú na ceste k Zemi: Sondu čaká 2,5 roka dlhá cesta
11 | 05 | 2021 I Tibor Sipos


Vesmírna sonda OSIRIS-REX americkej spoločnosti NASA je po takmer piatich rokoch vo vesmíre na ceste späť k Zemi. Na palube má vzorky z asteroidu Bennu, ktoré by mohli vedcom odhaliť viac z toho, ako sa formovala slnečná sústava. Kapsula so vzorkami by mala doraziť v roku 2023, píše portál TN.




V pondelok v noci uskutočnila sonda OSIRIS-REX zásadný manéver, ktorým sa dostala na dlhú cestu k našej planéte. Sonda trávila posledné roky pri asteroide Bennu, kde zbierala vzorky. Cesta potrvá dva a pol roka.

OSIRIS-REX po tom, ako dvakrát obehne Slnko, dorazí podľa plánu 24. septembra 2023 k Zemi. Kapsula, ktorá uchováva cenné vzorky, sa oddelí od zvyšku vesmírneho plavidla a na padákoch by sa mala zniesť do púšte v Utahu.



Tím inžinierov americkej NASA, ktorí stoja za celou misiou, má pred sebou po sedemminútovom zážihu, ktorý dostal sondu do pohybu smerom od asteroidu, ďalšiu kritickú časť misie. Tou je bezpečne dostať vzorky k Zemi. Sonda má dostatok paliva, cieľom je ho zachovať čo najviac pre budúcu možnú misiu.

Vrtuľník NASA s názvom Ingenuity absolvoval prvý let na Marse
Helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) absolvovala v pondelok prvý let na Marse. Stala sa prvým strojom, ktorý vzlietol na inej planéte než Zem. Informovala o tom NASA, na ktorú sa odvolala... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr