Mesík: Bohatí rast cien potravín nevidia. Pre nás ľudí na Zemi je väčším problémom ako pandémia
11 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Pandémia pre ľudí predstavuje menšie problémy ako celosvetový trend rastu cien za potraviny. Upozorňuje na to popredný analytik globálnych rizík Juraj Mesík v statuse na Facebooku.

"Kým bohatý svet rieši - alebo nerieši - svoje problémy, pre väčšinu ľudí na Zemi začína byť oveľa vážnejším problémom ako pandémia to, že už 11 mesiacov nepretržite stúpajú svetové ceny potravín," Mesík.

Podľa jeho slov graf, ktorý zverejnil v príspevku, ukazuje vývoj indexu cien potravín. Index publikuje a každý mesiac aktualizuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO, ktorá patrí pod OSN.



"Rast cien potravín pre masu bohatých obyvateľov EÚ veľa neznamená. V chudobných krajinách, kde ide často polovica alebo aj viac príjmov na potraviny, to je existenčná téma. Prudký rast cien v roku 2010 (viď graf) napríklad viedol k destabilizácii arabského sveta a k následnej migračnej vlne, ktorá sekundárne politicky destabilizovala aj Európu. Odvtedy pribudla na svete zhruba miliarda ďalších hladných krkov," upozorňuje.

"Takto pred rokom boli potraviny na svetových trhoch o 30,8 percenta lacnejšie. Či trend rastu cien bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch, ukáže čas. Rovnako aj to, ako dlho ho krajiny subtrópov a trópov dokážu vydržať bez sociálnej, politickej a bezpečnostnej destabilizácie," uzavrel Juraj Mesík.

Mesík: "Som zvedavý, či si orgány boja so zločinom trúfnu vyšetrovať aj otcov špajdľovania za spreneveru pol miliardy"
Celoplošné testovanie stálo Slovákov takmer pol miliardy eur. "Výsledok špajdľovania je pritom úplne jednoznačný: na jeho začiatku sme mali najmenej obetí covidu na milión ľudí v celej Európe – a o 6 mesiacov neskôr tu máme viac ako 17 200... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková