Fiasko českej diplomacie a poníženie Korčoka. EÚ nebude vyhosťovať ruských diplomatov
11 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell včera vyhlásil, že koordinované vyhosťovanie ruských diplomatov sa nechystá. Nechce zvyšovať napätie s Ruskom.


Borrell oznámil, že EÚ nechce zvyšovať napätie s Ruskom a tak ani po kauze výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ku koordinovanému vyhosťovaniu ruských diplomatov nateraz nedôjde.

Na 25. mája je naplánovaná širšia debata lídrov členských krajín EÚ o budúcich vzťahoch s Ruskom a podľa Borrella práve lídri jednotlivých krajín budú mať podstatné slovo pri určovaní ďalšieho vývoja.

Denník Štandard situáciu okomentoval ako neúspech českej diplomacie.

Doktor Lipták: Korčok by mal byť dôvodom znovuzavedenia trestu smrti za vlastizradu
Podľa kontroverzného lekára Petra Liptáka sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok pri otázke sankcií na Bielorusko opäť pekne vyfarbil. Na sociálnej sieti dokonca píše, že práve šéf rezortu diplomacie by mal byť dôvodom znovuzavedenia trestu... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Veľké sklamanie

Pre Čechov má byť tento vývoj veľkým sklamaním, ktoré sa začalo už pri predchádzajúcej reakcii EÚ. Česi očakávali zo strany EÚ viac ako len verbálny prejav solidarity. Predpokladali razantnejší prístup a širokú podporu.

Razantného prístupu sa im dostalo od slovenského ministra Korčoka, ktorý sa svoju rusofóbiu pravidelne, ale márne, snaží zahaliť clonou diplomatického slovníka. V kauze výbuchu vo Vrběticiach sa angažoval veľmi proaktívne a chuť konať z neho vyžarovala až do samotného Washingtonu.
Sumár

Kauza s vyhosťovaním dopadla nasledovne. Korčok presadil aj proti vôli väčšiny obyvateľov Slovenska vyhostenie troch ruských diplomatov, Litva vyhostila dvoch, Lotyšsko, Estónsko a Rumusko jedného. Zatiaľ nekonalo ani tradične protiruské Poľsko, ani Maďarsko.

Rusofóbny Korčok ako hlásna trúba Washingtonu zúfa: "My proste západný Balkán nesmieme stratiť"
"My, páni sveta." Až takmer smiešne vyznela snaha nášho ministra zahraničných vecí na včerajšej konferencii ministrov diplomacií členských štátov EÚ. Zúfalo sa dožadoval anexie západného Balkánu Bruselom. Prečo? Tamojšie národy to totiž historicky... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Fiasko

Celú situáciu nie je možné interpretovať inak ako fiasko českej diplomacie a poníženie slovenského ministra Korčoka. Ten totiž očakával, že spustil efekt snehovej gule, ostatné štáty sa pripoja a z vyhosťovania ruských diplomatov sa stane nový druh kolektívneho športu.

Realita Čechov a Korčoka pekne vyfackala. Žiadne vyhosťovanie sa nekoná. No Korčok by mohol zvážiť namiesto vyhosťovania hosťovanie. V krajine jeho srdcu blízkej, pretože Slovensko to nie je. Mnohým by sa uľavilo.

Slovensku sa vykázanie ruských diplomatov ešte vypomstí, predpovedá Ján Čarnogurský
Stoja za výbuchom muničného skladu pri moravskej obci Vrbětice skutočne dvaja ruskí agenti GRU? Tejto verzii veľmi neverí nielen český prezident Miloš Zeman. A ani právnik a bývalý premiér Ján Čarnogurský, ktorý varuje, že naša solidarita pri... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik