Slovensku sa vykázanie ruských diplomatov ešte vypomstí, predpovedá Ján Čarnogurský
26 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Stoja za výbuchom muničného skladu pri moravskej obci Vrbětice skutočne dvaja ruskí agenti GRU? Tejto verzii veľmi neverí nielen český prezident Miloš Zeman. A ani právnik a bývalý premiér Ján Čarnogurský, ktorý varuje, že naša solidarita pri vyhostení ruských diplomatov sa nám môže vypomstiť.


Kauza výbuchu v muničnom sklade blízko slovenských hraníc má za dôsledok zhoršenie Slovensko ruských vzťahov. Naša vláda po vzore českej a na znak solidarity vyhostila troch ruských diplomatov. Ján Čarnogurský v statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že tento krok bol neuvážený. Podľa neho ani česká strana nemá v otázke vinníkov jasno, a preto sa Slovensku vyhosťovanie vypomstí.
Česká republika sa už dostala do diplomatickej izolácie

Čarnogurský píše, že na začiatku posledného kola volania do zbraní proti Rusku napísal článok varujúci pred takou politikou. „Politika pokračuje a Česká republika sa už dostala do diplomatickej izolácie. Slovensko zo zlého výkladu povinnosti solidarity tiež vykázalo ruských diplomatov. Slovensku sa to ešte vypomstí,“ varuje bývalý premiér.

Dodáva, že tým viac musia teraz slovenské nevládne organizácie dávať najavo solidaritu s Ruskom. Čarnogurský poukazuje aj na to, že český prezident Miloš Zeman v sobotu povedal, že česká tajná služba šesť rokov od výbuchov v muničnom sklade len pred tromi týždňami (!) začala pracovať s verziou, že výbuch spôsobili ruskí agenti.


Majú v tom prsty Američania?

„Kto asi dodal českej tajnej službe tip, že výbuch spôsobili Rusi, neboli to náhodou Američania?“ pýta sa právnik. Česká strana by mala podľa neho zodpovedať dve základné otázky: Na základe čoho česká polícia až teraz začala pracovať s verziou, že do výbuchu boli zapletení Rusi? Vedela česká tajná služba pred výbuchom muničného skladu v roku 2014, že zbrane a výbušniny pôjdu do Sýrie a na Ukrajinu?

„Až po zodpovedaní týchto otázok bude možné českej interpretácii o vine na výbuchu muničného skladu opäť dôverovať,“ končí status Ján Čarnogurský.

Krym patrí Rusku a NATO si zaslúži, aby sa stratilo zo sveta, tvrdí rezolútne Ján Čarnogurský
Hroziaci vojnový konflikt na Ukrajine straší aj Slovákov. Viac o ňom, ale aj o vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom, napísal na sociálnej sieti Ján Čarnogurský starší, ktorý je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik