Biden tvrdí, že Rusko nie je zodpovedné za kybernetický útok, ale aj tak nesie „určitú zodpovednosť“
11 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Za kybernetickým útokom, ktorý ochromil americké dodávky paliva, nestálo Rusko, vyhlásil prezident Joe Biden. Neuveriteľne dodal, že Rusko nesie za útok „určitú zodpovednosť“, informuje portál RT.


Piatkový útok pomocou ransomvéru zastavil benzínové a naftové potrubie dlhé 8 850 kilometrov, ktoré sa tiahne pozdĺž celého východného pobrežia USA. Sieť potrubí prevádzkuje spoločnosť Colonial Pipeline Company. Zvyčajne prepravuje 100 miliónov galónov denne.

V pondelkovom vyhlásení Biden neobvinil Rusko, namiesto toho označil za vinníkov „nadnárodných zločincov“.

"Doteraz neexistujú dôkazy našich spravodajských služieb, že by do toho bolo zapojené Rusko," povedal Biden novinárom. Dodal však, že použitý ransomvér „je z Ruska“, a preto nesie za útok „určitú zodpovednosť“.

Izraelské jednotky vtrhli do mešity v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek Palestínčanov (VIDEO)
Izraelské jednotky zaútočili na mešitu al-Aksá v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek civilistov. Incident sa odohral v atmosfére silného napätia, spôsobeného izraelským plánom na násilné vysťahovanie palestínskych rodín z domovov, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Zvesť o ruskom zapojení vyvolali cez víkend viaceré mainstreamové médiá potom, čo vyšlo najavo, že za útok bola zodpovedná zločinecká hackerská organizácia DarkSide. Táto organizácia podľa anonymných zdrojov CNN sídli v „rusky hovoriacej krajine“. FBI v pondelok v krátkom vyhlásení potvrdila, „že ransomvér DarkSide je zodpovedný za výpadok v sieťach Colonial Pipeline“.

Ďalšie médiá využili príležitosť a spojili hackerov s ruskou vládou. „To je jedno, či pracujú pre štát alebo nie“, uviedol konzultant v oblasti kybernetickej bezpečnosti pre NBC.

Biden povedal, že o útoku bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď sa dvojica stretne zoči-voči. Aj keď sa dátum stretnutia stále presúva, Biden už predtým vyjadril presvedčenie, že sa s ruským náprotivkom stretne niekedy v júni, pravdepodobne počas Bidenovej návštevy Európy na samite G-7 v tom istom mesiaci.

Ruskí piloti predviedli svoje schopnosti na vojenskej prehliadke počas Dňa víťazstva nad fašizmom (VIDEO)
V nedeľu sa počas vojenskej prehliadky nad moskovským Červeným námestím objavilo mnoho ruských stíhačiek a vrtuľníkov. Rusko oslavovalo víťazstvo nad fašizmom, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca