Tomuto neuveríte: USA vyzvali Rusko vrátiť Krym. Naopak, Krym navrhol Amerike, nech vráti Aljašku!
10 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Polostrov Krym patril vždy Veľkej Rusi a neskôr Sovietskemu zväzu. Rusko si ho ako následnícky štát od Ukrajiny, ktorej ho daroval alkoholom často opojený Nikita Chruščov, vzalo po referende naspäť. USA vyzývajú Rusko, aby Krym vrátilo Ukrajincom. Zo samotného Krymu sa však Američanom dostalo nečakanej odpovede.


Krym v roku 1954 daroval v rámci osláv 300. výročia pripojenia Ukrajiny k Rusku Nikita Chruščov nášmu východnému susedovi. V marci 2014 po referende na polostrove sa Krym stal opäť súčasťou Ruska, čo však viaceré štáty dodnes neakceptovali. A najmä USA spoločne s NATO. Ako píše portál slovanskenoviny.sk, na ruskojazyčnej stránke amerického ministerstva zahraničia na Facebooku sa objavil príspevok, v ktorom „USA vyzývajú Rusko, aby vrátilo Ukrajine úplnú kontrolu nad polostrovom“.
Rusi predali Aljašku Amerike v roku 1867 za súčasných asi 123-miliónov dolárov

Ruská Amerika, tak v roku 1860 nazývali polostrov Aljaška. Mapa zdroj wikimedia/cc


Američania sa teda stále nevzdali myšlienky zasahovať do záležitostí Ukrajiny a samotného Ruska. Dostalo sa im nečakanej odpovede. Jurij Gempeľ, predseda Výboru pre národnú diplomaciu a medzi etnické vzťahy Krymského parlamentu, výzvu na „návrat Krymu“ poňal skutočne svojsky. Washingtonu navrhol, aby išiel príkladom a vrátil Aljašku Rusku. Možno málo Slovákov vie, že Aljaška bola tiež územím Ruska.

Prečo vlastne Rusi Aljašku predali a prečo ju Američania kúpili? Rusko malo po ťažkej porážke v krymskej vojne (1853-56) veľké ekonomické problémy, z ktorých sa nevedelo spamätať. Pod dvojročných rokovaniach s Američanmi bola nakoniec dohoda 30. marca 1867 podpísaná. USA zaplatili Rusku za Aljašku 7,2 milióna dolárov, čo by predstavovalo v dnešných cenách asi 123 miliónov dolárov.

V aljašskom mestečku Nový Archangeľsk (zvanom aj Sitka) sa 18. októbra 1867 skončila 125-ročná vláda Rusov na Aljaške, ktorá definitívne prešla do vlastníctva Spojených štátov amerických, kde je až podnes. „USA naďalej robia hlúpe a historicky negramotné vyhlásenia o návrate ruského Krymu, historického územia Ruska, pod kontrolu Ukrajiny. Všetci na svete dobre vedia, že polostrov bol ruský a súčasťou Ukrajiny bol omylom. A ak USA tak veľmi túžia po historickej a územnej spravodlivosti, potom je možné ísť príkladom celému svetu a vrátiť Rusku jeho historické majetky v Severnej Amerike — na Aljaške,“ uviedol Gempeľ pre agentúru RIA Novosti.

Gempeľ tiež tvrdí, že vyhlásenie amerického ministerstva zahraničia ohľadom Krymu je hrubým zásahom do vnútorných záležitostí Ruska ako aj zásahom do jeho právoplatných teritórií.

Myslíte si, že Krym patril Ukrajine? Omyl! Dejiny hovoria jasne: Rusko je Krym a Krym je Rusko!
Situácia na východnej hranici Ukrajiny s Ruskom je stále komplikovaná. A to aj zásluhou presúvania vojsk NATO po Európe. Ukrajina sa obáva, že jej hrozí zo strany Ruska invázia podobná tej, ktorú zažila, keď jej bol „ukradnutý“ Krym. Ľubomír Sim v... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik