Američania riešia vážnu dilemu - máme málo, dosť, alebo veľa lietadlových lodí?
10 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

A to sa ešte nikto zo stratégov v USA neodvážil nastoliť oveľa zásadnejšiu otázku: Načo sú americkým ozbrojeným silám tak predražené a pomalé plávajúce letiská? Rusi si to vyriešili - im sú nanič.


"Jedenásť lietadlových lodí je jedenásť veľkých flotíl. Náklady na udržiavanie čo i len z jednej z nich sú abnormálne." Píše odborný portál topwar.ru.
Pentagón nevie, ako ďalej

Senát a americký Kongres sa dohadujú o tom, či je čas prestať, pokiaľ ide o stavbu lietadlových lodí. Ďalšia otázka, ktorou sa zaoberajú znie, či a kedy majú začať posielať do šrotu tie najstaršie. A najnovšie sa rieši problém - stavať nové lietadlové nosiče? Nestačí 11 námorných lietadlových lodí?

Najnovšia americká lietadlová loď je nezlučiteľná so stíhačkami F-35! Ako ďalej?
Kongres USA môže zakázať použitie najnovšej americkej lietadlovej lode CVN-79 "John F. Kennedy", napísal americký časopis The Drive. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Roman Suchý

Treba si to napísať naopak

Americké námorníctvo nestačí terajším jedenástim flotilám lietadlových lodí. Volá po tom, aby sa lietadlové lode nevyužívali až tak aktívne. Napokon, naznačil to nedávno aj admirál John Aquilino. Povedal, že „USA majú potrebný počet lietadlových lodí na uspokojenie operatívnej nevyhnutnosti ich nasadiť kdekoľvek na celom svete. Avšak to je spojená s mnohými problémami."
Zákon je zákon, aj keď...

Treba pripomenúť, že podľa zákona musí americké námorníctvo prevádzkovať najmenej 11 lietadlových lodí, aby bola zaistená bezpečnosť krajiny. A nedávno sa začalo uvažovať o tom, že štáty v skutočnosti nepotrebujú toľko drahých plavidiel. Má zmysel zmenšiť ich počet a utratiť uvoľnené peniaze za niečo urgentnejšie.
Rekordné nasadenie

Posádky amerických lietadlových lodí sú prepracované. Vrcholom bola rekordná 10-mesačná bojová pohotovosť lietadlovej lode USS Nimitz, predovšetkým z dôvodu, že ju nebolo možné kým a čím vymeniť v službe. Zvyšok lodí bol buď na podobnej misii, alebo v oprave.

Legenda bitky o Falklandy, lietadlová loď HMS Hermes, ide do šrotu
HMS Hermes bola konvenčná britská lietadlová loď a posledná z triedy Kentaurov. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

USA hľadajú nepriateľa

Na zdôvodnenie stavby ďalších flotíl pred Kongresom potrebujú stratégovia Pentagónu nepriateľa. Lenže kde ho nájsť? Rusko to nemôže byť, pretože Rusko nemá za svoj primárny cieľ ťarbavé lietadlové lode s lietadlami s obmedzeným doletom. Jeho rakety sú zacielené na oveľa strategickejšie ciele. A mohli by na ne doletieť skôr, ako sa USS Nimitz podarí urobiť na mori pol obrátka.

Potom je tu aj  je technická únava lodí, potreba vynaložiť obrovské sumy na ich opravu a údržbu. Ten istý Nimitz je v prevádzke od roku 1975. USS Eisenhower mu šliape na päty od roku 1977. Byť v službe 45 rokov  nie je žart, ale znie to ako vtip.

A slúžia a budú slúžiť. Prinajmenšom dovtedy, kým sa nevyriešia problémy USS Ford, ktorý mal byť uvedený do činnej bojovej pohotovosti v roku 2018. Nov skutočnosti sa to očakáva až v roku 2024. Vraj - technické dôvody. Na úplne novej lodi. Nový USS Gerald R. Ford momentálne nemôže byť nasadený.

A napriek tomu, že na svete neexistujú veľké konflikty, americké lietadlové lode z nejakého neznámeho dôvodu trávia pomerne veľa času na vojenských ťaženiach.

Do iránskej flotily pribudla nová lietadlová loď ako odpoveď Washingtonu
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Nejaký druh paranoje

V januári 2020 ukončil USS Abraham Lincoln 295-dennú plavbu. USS Dwight D. Eisenhower a USS Theodore Roosevelt navyše vlani strávili na mori 200 dní.

V roku 2020 strávili lietadlové lode amerického námorníctva na mori celkovo 855 dní - čo je podľa správ US Naval Institute News o 258 dní viac ako v roku 2019.

Čím sú posádky lodí zaneprázdnené a aké úlohy im pridelilo velenie - to sú už dve otázky. A tretia - koľko to všetko stálo?

Pokiaľ ide o lietadlové lode, námorníctvo sa všeobecne riadi pravidlom jednej tretiny. V danom okamihu hliadkuje jedna tretina lodí, jedna tretina sa pripravuje na hliadku alebo práve odchádza a posledná tretina je v údržbe v lodenici. Kedykoľvek teda môžu byť k dispozícii 4 z 11 lietadlových lodí a 5 alebo 6 v prípade núdze.

V rámci východnej flotily je iba jeden aktívny Eisenhower plus Lincoln na základni, zvyšok je v oprave. Na západe nemôžu nasadiť Forda.

Celá otázka znie - proti komu bojovať?
Chýba odpoveď

Keď bude táto otázka zodpovedaná, bude mať zmysel položiť si otázku, koľko lietadlových lodí USA skutočne potrebujú.

A ako sa to prejaví z finančného hľadiska.

Medzitým má skutočne zmysel premýšľať o tom, že sa neoplatí naháňať také drahé lode po celom svete. Zdá sa, že svet o to už nemá záujem.

(Medzitizulky red. HD.)

Amerika sa vrátila k diplomacii delových člnov, vyslala flotilu lietadlových lodí do Juhočínskeho mora
Odpoveď Washingtonu na diplomatickú nótu Pekingu v otázke Taiwanu je jasná. Nie jedna, ale hneď celá flotila lietadlových lodí US Navy zabezpečuje oficiálne v Juhočínskom mori "slobodu plavby". Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Ivan Brožík