Boje medzi políciou a Palestínčanmi v Jeruzaleme si vyžiadali stovky zranených
10 | 05 | 2021 I Tibor SIpos
Izraelská polícia použila v pondelok pri jeruzalemskej mešite al-Aksá slzný plyn, zábleskové granáty a gumové projektily pri strete s Palestínčanmi. Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca boje si vyžiadali 275 zranených Palestínčanov.

Agentúra AP s odvolaním sa na palestínskych zdravotníkov uviedla, že hospitalizovaných bolo až 205 Palestínčanov, z ktorých päť je vo vážnom stave, informuje aktualne.cz.
Z domu modlitby sa stala vojnová línia

Podľa fotografa agentúry AP do mešity al-Aksá dopadlo viac ako desať nádob so slzným plynom a zábleskových granátov. Demonštranti podľa neho skoro ráno zabarikádovali vchod do komplexu drevenými doskami. Strety podľa AP prepukli okolo 7:00 ráno. Ľudia zvnútra komplexu hádzali na policajtov kamene. Polícia vstúpila dnu a použila zábleskové granáty. V jednej chvíli bolo podľa AP v mešite približne 400 ľudí vrátane mladých demonštrantov i starších veriacich. Polícia proti nim použila slzný plyn.

Podľa izraelskej polície demonštranti hádzali kamene na policajtov z priľahlej cesty neďaleko Múru nárekov, kam sa prišli modliť tisíce židov.

V pondelok Izrael oslavuje sviatok Deň Jeruzalema, ktorý pripomína obsadenie východnej časti mesta Izraelom za šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael pripojil východný Jeruzalem k zvyšku mesta a celé ho teraz označuje za svoju metropolu. Je to v rozpore s medzinárodným právom a Palestínčania stále chcú, aby bol východný Jeruzalem hlavným mestom ich budúceho štátu.

Irán odpálil americký Kapitol a "oslobodil" Izrael. Teda len v propagačnom videu...
Iránska štátna televízia zverejnila propagačné video. Zobrazuje, ako Irán odpálil americký Kapitol. Tiež znázorňuje, ako Iránske jednotky "oslobodzujú" Izrael. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | René Skalný

Provokácia a snaha preukázať nadvládu

Skoro ráno sa izraelské úrady v dôsledku obavy z možných stretov rozhodli dočasne zakázať židom vstup do komplexu na Chrámovej hore. Nezakázali však pochod pri príležitosti Dňa Jeruzalema, ktorý Palestínčania považujú za provokatívnu snahu Izraelčanov dokázať nadvládu nad mestom, ktorého štatút je sporný, píše AP.

Nepokoje v Jeruzaleme prepukli po začatí pôstneho mesiaca ramadánu v polovici apríla, keď Izrael obmedzil Palestínčanom zhromažďovanie na mieste, kde sa Arabi väčšinou schádzajú k večernej modlitbe. V posledných dňoch napätie podporilo hroziace nútené vysťahovanie desiatok palestínskych rodín z ich domov v štvrti Šajch Džarráh vo východnom Jeruzaleme. Do ich domovov sa chcú nasťahovať izraelskí osadníci.

Tomuto neuveríte: USA vyzvali Rusko vrátiť Krym. Naopak, Krym navrhol Amerike, nech vráti Aljašku!
Polostrov Krym patril vždy Veľkej Rusi a neskôr Sovietskemu zväzu. Rusko si ho ako následnícky štát od Ukrajiny, ktorej ho daroval alkoholom často opojený Nikita Chruščov, vzalo po referende naspäť. USA vyzývajú Rusko, aby Krym vrátilo Ukrajincom.... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik