Slovenskí expremiéri hodnotia Orbána. Dzurinda: Chce si iba za každú cenu udržať moc
08 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Bývalí slovenskí premiéri Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Peter Pellegrini a Ján Čarnogurský reagovali na tézy Viktora Orbána o strednej Európe a EÚ.


Denník Postoj priniesol reakcie našich expremiérov na tézy maďarského premiéra z rozsiahleho rozhovoru s ním. O rozhovore informoval aj
VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Peter Sulek
. Bývalí predsedovia vlády SR odpovedali na dve otázky.

1. Maďarský premiér vníma budúcnosť EÚ tak, že do roku 2030 by mal popri francúzsko-nemeckej dvojpólovej spolupráci vzniknúť aj tretí pól, ktorým by bola stredná Európa, respektíve V4. Čo si myslíte o tejto vízii?

2. Viktor Orbán hovorí, že viac verí budúcnosti strednej než západnej Európy, a strednej Európe predpovedá „veľkú stredoeurópsku renesanciu“. Zdieľate tento optimizmus alebo máte skôr o strednú Európu obavy?

Ak by sme si pripomenuli výrok bývalej političky a Dzurindovej súputníčky Magdy Vášaryovej, že politici by mali ísť proti väčšinovému názoru svojho vlastného národa, tak Mikuláš Dzurinda sa tejto stratégie naozaj drží. Priblížme si teda práve jeho odpovede na spomínané otázky.

Dzurinda sa zbláznil. Tvrdí, že Ukrajina je spojencom Slovenska a patrí do NATO!
13 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev

Oni môžu a zlý, zlý Orbán

Na prvú otázku odpovedal, že vytváranie inštitucionálnej či cielenej protiváhy nemecko-francúzskej spolupráce považuje za kontraproduktívne až škodlivé. Podľa neho by to neprispievalo k zvyšovaniu pocitu európskej spolupatričnosti a vzájomnej dôvery.

V zápätí však priznal, že Nemecko a Francúzsko majú tiež svoje záujmy a priority, mnohé veci vidia rozdielne (ako V4) a neváhajú sa na presadenie svojich záujmov spájať s inými krajinami. Aj napriek tomu by ich podľa Dzurindu krajiny V4 nemali vnímať ako rivalov. Nesú vraj najväčšiu zodpovednosť za celý kontinent.

Dzurinda hovorí, že Poľsko sa bojí Kremľa ako čert kríža a Orbán Kremľu na druhej strane nadbieha. Na adresu maďarského premiéra ďalej povedal, že jediný jeho záujem je udržať si domácu moc čo najdlhšie. A to za akúkoľvek cenu.

Dag Daniš dáva Orbánovi za pravdu. Stredná Európa má budúcnosť. Liberálov triafa šľak
Dag Daniš vo svojej pravidelnej rubrike 7 dní v kocke komentoval rozhovor s Viktorom Orbánom. A dal Orbánovi za pravdu. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Cyklistika áno, chytristika nie

Ani pri odpovedi na druhú otázku nás Dzurinda nesklamal. Tvrdí, že ak chceme zostať v EÚ pokope, tak regionálna chytristika alebo národný egoizmus musia ustúpiť. EÚ považuje pre Slovensko za požehnanie.

V závere svojej odpovede hovorí: "Vydeľovať sa, zatláčať „dekadentný“ západ Európy do polohy temnej budúcnosti a nad nami „východniarmi“ maľovať bezoblačné, slnečné nebo je nielen chybné či nereálne, ale aj škodlivé pre všetkých, pre celú EÚ. Lebo nás to rozdeľuje, nie spája. I keď chápem, že voličom Viktora Orbána sa takéto reči počúvajú dobre."
Starý dobrý Miki

Je teda možné konštatovať, že je to stále ten istý Mikuláš Dzurinda. A ak by sme chceli jeho odpovede v skratke parafrázovať, znelo by to asi takto: Veľké krajiny vyspelého západu majú svoje záujmy (oni môžu mať), musíme ich rešpektovať a nepliesť sa im pod nohy so svojimi malichernosťami (nechytračiť), ale vychádzať im poslušne a bez reptania v ústrety. Hájiť záujmy svojich krajín, ako to robí (zlý, zlý) Orbán, je odporné a opovrhnutiahodné.

Celý článok s odpoveďami všetkých expremiérov si môžete prečítať TU.

VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Peter Sulek