Dzurinda sa zbláznil. Tvrdí, že Ukrajina je spojencom Slovenska a patrí do NATO!
13 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Expremiér Mikuláš Dzurinda sa politicky zbláznil. V komentári pre aktuality.sk tvrdí, že Ukrajina je spojencom Slovenska a v budúcnosti sa má stať členom NATO.
Protichodné záujmy Ruska a Ukrajiny

Dzurinda v komentári hovorí, že Rusko a Ukrajina majú protichodné záujmy. Rusko chce čo najväčšiu autonómiu Luhanska a Donecka. Ukrajina si chce "podriadiť obe separatistické republiky legislatívne i administratívne".

V ďalšej časti článku špekuluje o tom, prečo Rusko sťahuje vojská k svojej západnej hranici. "Podnetov na sťahovanie ruských vojsk k ukrajinskej hranici môže byť viacero: blížiace sa parlamentné voľby v Rusku verzus klesajúca popularita Putina na jednej strane, ale aj úsilie Ukrajiny využiť nový establišment v USA, ktorý je jasne proukrajinský, a oslabiť separatistov (možno aj silou, vojensky). Teda to, čo nevieme, je to, či sťahovanie ruských síl k ukrajinskej hranici je skôr akciou alebo reakciou," píše Dzurinda.
Dzurinda straší hybridnými vojnami

A hneď si kladie otázku, aká by mala byť pozícia Slovenska. Sám si odpovedá a má vo veci jasno: Slovensko by malo stáť na strane Ukrajiny. Prvým dôvodom na tento nerozumný postoj je podľa Dzurindu okolnosť, že Ukrajina je vraj v práve. A druhý dôvod vidí v tom, že Ukrajina údajne nevedie hybridnú vojnu proti EÚ.

Budeme zase držať huby ako pri bombardovaní Juhoslávie? šokujúce slová o napätí na Ukrajine
Sestra expremiéra Igora Matoviča Zuzana Belicová neudržala svoje pobúrenie nad poslednými krokmi slovenskej vlády v súvislosti s eskaláciou konfliktu na Donbase. Vo svojom facebookovom príspevku dáva jasne najavo, že súčasná vláda bezprostredne... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Gabriel Matta


Dzurinda si v komentári kladie aj ďalšiu otázku. "Malo by Slovensko podporovať členstvo Ukrajiny v NATO?" Expremiér si odpovedá: "Myslím si, že v princípe áno, ale s tým, že Ukrajina musí byť v čase vstupu do NATO s krajinami NATO maximálne kompatibilná. Teda členom NATO by sa nemala stať krajina, ktorá je s inou krajinou vo vojnovom stave."

Dzurinda tvrdí, že Ukrajina nesmie vnímať členstvo v NATO ako nástroj porážky Ruska a získania kontroly nad Donbasom. Či prípadne prinavrátenia Krymu. "Konflikt na Donbase musí Ukrajina vyriešiť sama so všestrannou, ale nepriamou podporou západu," tvrdí Dzurinda.
Pokrytecká ponuka Ukrajincom a strašiak Orbán

Expremiér v komentári vôbec nerieši otázku, ako by vnímalo členstvo Ukrajiny v NATO Rusko. A už vôbec nenaznačuje, aký význam by malo pre Ukrajincov členstvo v aliancii, ak by nemalo viesť k dosiahnutiu ich záujmov na Donbase a Kryme.

Dzurinda komentár pre aktulity.sk písal preto, aby v kontexte uvedených názorov kritizoval počínanie Igora Matoviča v kauze Sputnik. Označil ho za totálny amaterizmus. "Expremiér musí vedieť, že hlavným kremeľským trójskym koňom v EÚ nie je ani tak Salvini či Le Penová, ale Orbán, lebo je dlho vládnuci premiér, ktorý hrá hry v európskom meradle," tvrdí atlantický jastrab Dzurinda.

Prečo americké bábky Korčok a Naď dovolia Ukrajincom rinčať zbraňami v NR SR?
12 | 04 | 2021 | Aneta Leitmanová