Roman Šmucler: Kvóty na uvoľnenie sa nedajú splniť. Rúška slúžia len psychologické zastrašenie ľudí
06 | 05 | 2021 I Petra Demková

V Čechách je situácia veľmi podobná ako na Slovensku. Všetky ukazovatele ohľadom Covid-19 sa výrazne zlepšili. Vláda však odmieta výraznejšie uvoľniť opatrenia. Známy český lekár a bývalý moderátor Roman Šmucler upozorňuje, že kvóty pre úplné uvoľnenie sú nastavené tak, že sa nebudú dať vôbec splniť.


Známy český stomatológ a bývalý moderátor Roman Šmucler považuje za nezmysel riadiť sa počtom chorých na sto tisíc obyvateľov. Prihovára za väčšie využívanie osvedčených lekárskych postupov. Na základe pozorovania situácie v zahraničí si myslí, že je nezmysel ďalej ekonomiku držať na uzde. Informácie prináša portál eXtra.cz.

Daňo podáva trestné oznámenie na Hríba, Šeligu a spol. Dôvodom má byť spoločný nočný záťah!
Martin Daňo je znova aktívny. Kontroverzný novinár a aktivista opäť uverejňuje videá. Dnes dokonca vyhlásil, že podáva trestné oznámenie. Na podpredsedu parlamentu v demisii Juraja Šeligu, novinára Štefana Hríba, poslankyňu Janu Žitňanskú a... Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | René Skalný

O čo vlastne ide pri opatreniach?

„Všetky prognózy aj nameraný stupeň premorenia naznačujú, že do leta by už nemala prísť žiadna významnejšia vlna pandémie,“ myslí si lekár. Čísla, ktoré stanovila česká vláda ako kritérium na uvoľnenie, sú podľa Šmuclera nesplniteľné. „Je to relatívne malé číslo a v Českej republike môže byť momentálne vcelku dosť nakazených mladých ľudí, ktorí si vírus ani len nevšimnú,“ vysvetlil.

Podľa známeho lekára treba jasne povedať, o čo vlastne pri opatreniach ide. „Ak je pre vás najdôležitejšie, aby neumierali občania a neboli preplnené nemocnice, tak sme vo finiši. Len sme, žiaľ, stále nezaočkovali všetkých starších ľudí, o ktorých pritom ide najviac,“ uviedol. Podľa Šmuclera vláda nezvláda situáciu okolo očkovania seniorov.
Otvorte bary! Mladým to neublíži. A zaočkujte starých

Stomatológ aj napriek tomu nevidí riešenie v obmedzovaní života mladých. „Zábava mladých nám neublíži. Mladí sa schádzajú aj teraz. Kluby sa asi otvárať nebudú a aj keby sa to tam šírilo, asi to nikoho nezabije. A čo sa týka podnikov na posedenie, môžu sa nastaviť rozumné pravidlá a všetci budú spokojní. Mladí si to maximálne odskáču tým, že budú týždeň s covidom doma. Hlavné je, aby boli ich babičky už očkované,“ vysvetlil český lekár.

Podľa neho by vláda mala v prvom rade zaočkovať starých a chronicky chorých. Očkovanie mladých bude podľa neho zložité. „Američania už vyhlásili, že to vzdávajú. Ukázalo sa, že mladí sa jednoducho očkovať nepôjdu. Predstavy farma biznisu, ktorý aj u nás má zastúpenie v odborných komisiách, že sa nechajú zaočkovať všetci vrátane detí, nie je z tohto sveta,“ myslí si Šmucler.

Ján Baránek: „Matovič nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič“
Matovičova nečakaná pro-rodinná rétorika má podľa Jána Baránka len jeden dôvod: „Myslím si, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky.“ Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Petra Demková

Štát zlyháva pri liečbe Covid-19. Nekoná

Podľa neho zlyháva štát aj v starostlivosti o nakazených pacientov. „Tiež by bolo fajn konečne sa začať starať o tých, ktorí ochorejú. Nie im len povedať, že až keď sa budú dusiť, majú si zavolať záchranku. Treba im každý deň zavolať, opýtať sa, ako im je, radiť im. Proste vrátiť sa k starej dobrej medicíne. Úplne sme rezignovali na medicínu, len sme riešili epidémiu. Všetci okolo mňa, ktorí mali covid, mali rovnaký problém. Nikto im nepovedal, čo robiť predtým, než zomrú. Pritom stačilo poradiť aj obyčajný acylpyrín na riešenie záhadných trombóz, ale ten liek doteraz nie je ani uvedený na stránkach ministerstva zdravotníctva,“ prekvapuje stomatológ.
Očkovanie je aj riziko. Stále však za to stojí

Paradoxne, Roman Šmucler mal sám po očkovaní vážne komplikácie. Napriek tomu očkovanie propaguje. „Hrozilo mi, že po ňom ochrniem, tak som si pred prvou dávkou dal premedikáciu. Pred druhým kolom som nejako nestíhal a nevzal si ju, takže som naozaj prechodne ochrnul. Trvalo tri týždne, než to odznelo. Odborníci zatiaľ, bohužiaľ, nevydali všeobecné odporúčania na zmiernenie predpokladaných ťažkostí,“ informuje o ďalších zlyhaniach vlády lekár.
Rúška? Sú len na vystrašenie občanov

Šmucler má jasný názor aj na rúška. „V medicíne je význam rúšok vonku veľmi diskutabilný. Hovoril som s množstvom ľudí, ktorí stáli za týmto nariadením, a medzi štyrmi očami väčšinou priznávajú, že ide hlavne o psychologické zastrašenie občanov. Že kým nosia rúška, dávajú si väčší pozor. Sú vedecké štúdie, nakoľko rúška vonku pomáhajú. Možno nejaký zmysel majú, ale veľmi malý."
HDP neklesol tak, ako sa očakávalo. Kaderníčky totiž pracovali...

Šmucler sa vyjadril aj k ekonomike. Čechy vykazujú menší pád HDP, ako sa predpokladalo. Lekár má aj na to svoju teóriu. „Vraj je to vďaka tomu, že desať percent bežalo v režime sivej ekonomiky. Kaderníčky a masérky jednoducho spracovali aj napriek zákazom. Je to vidieť aj na uliciach, kde veľa zarastených ľudí nestretnete. Len namiesto toho, aby klientov obsluhovali v bezpečnom a vydezinfikované profesionálnom prostredí, chodili k ľuďom domov. Veľa ich tam aj chytilo covid. U mužských klientov sa museli báť, či na nich neskočia,“ zavtipkoval si na záver Šmucler.

Kým ľudia "padajú na hubu," vnútro kupuje od Malchárka limuzíny s masážnymi sedadlami za 160-tisíc eur!
Papalášizmus najhrubšieho zrna. Aj tak by sa dal nazvať najnovší počin ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca z OĽANO. V časoch, keď ľudia padajú na hubu, mnohé slovenské rodiny musia riešiť existenčné problémy, vyberá limuzíny v cene... Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | René Skalný