"Ospravedlňte sa, ale po maďarsky!“ žiadajú Maďari v Rumunsku
06 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Vedenie Ľudovej maďarskej strany Sedmohradska vyzvalo všetkých Maďarov k bojkotu obchodného reťazca Profi. Dozvedeli sa, že v meste Sfintu Gheorghe (po maďarsky Sepsiszentgyörgy) majú zamestnanci aj zákazníci zákaz hovoriť medzi sebou po Maďarsky. „Ospravedlňte sa, ale po maďarsky!“ Žiadajú Maďari v Rumunsku, píše portál Erdely.

Vedeniu obchodného reťazca poslali otvorený list

Obsah listu zverejnil maďarský portál v Rumunsku Erdely. Z tlače sme sa dozvedeli, že vedúci jedného z obchodných domov Profi v Sfintu Gheorghe (po maďarsky Sepsiszentgyörgy) zakázal svojim zamestnancom hovoriť po maďarsky.

Obťažoval aj zákazníkov, ktorí hovorili v materinskom jazyku. Ľudová maďarská strana Sedmohradska proti tomu protestuje najsilnejším možným spôsobom. Čo sa stalo, je pre nás úplne neprijateľné a evokuje najtemnejšie protimaďarské časy.

Gyimesi múti vody: Ministerstvu kultúry podal neverejný návrh zákona o Csemadoku bez vyjadrenia šéfa zväzu Bárdosa
05 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Okamžité a verejné ospravedlnenie po maďarsky

Od predstaviteľov spoločnosti, ako píše portál Erdely, požadujú čo najskôr preskúmať, čo sa stalo. Odvolať vedúceho predajne. Prijať potrebné opatrenia s príslušnými závermi, aby sa podobný prípad už nikdy nezopakoval. Okamžite a verejne sa ospravedlniť nielen zamestnancom, ale aj celej maďarskej komunite v Sedmohradsku. Ak nebudú požiadavky splnené, vyzývajú sedmohradských Maďarov, aby obchodný reťazec bojkotovali, píše portál Erdely.
Maďari majú právo používať materinský jazyk

Vďaka usilovnej práci našej komunity je v Sedmohradsku maďarská menšina vážna kúpna sila, vysvetľuje vedenie strany. Ako dvojjazyčnosť v obchode iniciovala Maďarská národná rada v Sedmohradsku, Maďari majú právo používať svoj materinský jazyk výmenou za peniaze, ktoré utratia v obchode.

Aj tento prípad ukazuje, že ​​za presadzovanie našich jazykových práv musíme bojovať každý deň. Systémovú „proti maďarskosť“ rumunského štátu môžeme znížiť iba malými krokmi. Na dosiahnutie našich cieľov, ale máme k dispozícii viac nástrojov.

Vzorec v prípade obchodného reťazca Profi je jednoduchý, dodáva na záver vedenie strany. Nakupujte tam, kde sa rešpektuje náš jazyk a kultúra a kde je zaručená viacjazyčnosť!

Orbánova vláda rozširuje svoj vplyv aj na univerzity
V súčasnosti je väčšina univerzít v Maďarsku štátna, väčšinou sú však nezávislé. Reforma, ktorá dáva do hry nadácie, to zmení. Orbánova vláda rozširuje svoj vplyv aj na univerzity, píše wiwo.de. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová