Gyimesi múti vody: Ministerstvu kultúry podal neverejný návrh zákona o Csemadoku bez vyjadrenia šéfa zväzu Bárdosa
05 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Na stole ministerstva kultúry je nový návrh zákona. Týka sa najväčšieho maďarského zväzu na Slovensku, Csemadoku. Predkladá ho poslanec György Gyimesi (OĽANO). Obsah návrhu zákona nie je verejný. Vedenie Csemadoku ani nikto zo zväzu na návrhu nespolupracovali. Ani sa k nemu nevyjadrovali. Na základe čoho a prečo ho Gyimesi predkladá, vysvetlil v rozhovore pre portál parameter.sk.

Csemadok je maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku. Nezávislá organizácia, ktorá napomáha udržiavať a rozvíjať národnú identitu kultúru a spolupatričnosť Maďarov na Slovensku. Pôsobí na území celej krajiny.

Gyimesi nedávno zverejnil na sociálnej sieti príspevok. v ktorom oslavuje dokončenie návrhu zákona o Csemadoku. Plné znenie konceptu nebolo nezverejnené. Iba fotografia prvej polovice stránky návrhu. „Spoločenská diskusia sa môže začať,“ napísal dvojjazyčne komentár k zverejnenej fotografii.

V komentári pod statusom sa ho pýtajú, kde sú ďalšie strany návrhu. Poslanec odpovedá, že zverejní hneď, ako mu návrh predseda Csemadoku odsúhlasí.
Návrh zákona je na stole na ministerstve kultúry

"Návrh zákona som vypracoval a poslal som na ministerstvo kultúry na pripomienkovanie. Návrh zákona predložíme aj na ďalšiu diskusiu do koalície," uviedol Gyimesi v rozhovore pre portál parameter.sk.
Desaťročné želanie Csemadoku

Csemadok si od zmeny režimu nedokázal vybojovať, aby bola jeho existencia zakotvená v zákone. Prijatie zákona o Csemadoku bolo za posledné desaťročie vznesené niekoľkokrát. V roku 2019, keď bola vládnou stranou aj strana Most - Híd. Naposledy v roku 2020, krátko pred voľbami, píše portál parameter.sk

V roku 2019 štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó (Most-Híd) začal diskusiu o novej inštitúcii. Súčasťou mal byť aj Csemadok. Inštitúcia mala byť ustanovená zákonom. Podobne, ako sú niektoré významné slovenské kultúrne inštitúcie. Pre svoj nápad chcel získať čo najširšiu spätnú väzbu od verejnosti. Z článku, ktorý priniesol vtedy portál parameter.sk vyplýva, že mal na mysli štátnu, ale nezávislú organizáciu. Kontrolným orgánom mal byť štát. Ten by však nemal dosah na vymenovanie vedúcich organizácie.

V roku 2020, tesne pred voľbami, sa otázka Csemadoku opäť dostala na stôl. Strane Most - Híd poslali list, v ktorom okrem iného napísali: „Nechceme slúžiť ako prostriedok na dosiahnutie lacných a krátkodobých politických cieľov. Sme presvedčený o tom, že iniciovaná diskusia zo strany štátneho tajomníka Most - Híd slúži práve na tento účel,“ píše portál parameter.sk v roku 2020.

Predsedníctvo sa následne rozhodlo, že treba vypracovať zákon o Csemadoku a zostaviť pracovné skupiny. Tie sa mali zaoberať návrhom zákona. Zostavením pracovných skupín poverili Attilu Petheőa. Ten plánoval prizvať odborníkov a právnikov k vypracovaniu návrhu, píše ďalej parameter.sk. „Návrh strany Most - Híd nepovažujem za návrh, ktorý je proti nášmu zväzu. Ide o dobrý základ, dá sa o ňom rokovať," vysvetlil vtedy Petheő.

Práca skupiny je však kvôli epidémii a obmedzeniam pomalá. Zatiaľ nie je konečný výsledok, informuje parameter.sk.
Bárdos na zaslaný návrh od Gyimesiho nereagoval

Návrh zákonu o Csemadoku poslal poslanec OĽANO aj predsedovi Csemadoku Gyulovi Bárdosovi. Ten nereagoval. Poslanec tvrdí, že text zákona bol vypracovaný v súlade s myšlienkami Csemadoku. Preto považuje mlčanie predsedu za súhlas. „Beriem to tak, že s návrhom súhlasia, hovoril som o ňom s predsedom Csemadoku Gyulom Bárdosom,“ uviedol poslanec.
Návrh sa musí najskôr prediskutovať v rámci organizácie, vraví Bárdos

Gyula Bárdos potvrdil pre redakciu parameter.sk, že vypracovaný návrh zákona dostal, ale nie všetci ho vo vedení Csemadoku videli. Preto sa ani nevyjadril, či s ním súhlasia. Zdôraznil, že s Gyimesim sa zhodli na myšlienke o zákone. Avšak nezúčastnil sa vypracovania návrhu. "Csemadok je pripravený na spoluprácu, ale najskôr chceme diskutovať o návrhu v rámci organizácie," povedal pre portál parameter.sk Gyula Bárdos.
Gyimesi vidí šancu na prijatie zákona

„Hovorili sme o ňom v poslaneckom klube strany. O mojich predstavách. A nebola jediná výhrada, od nikoho,“ vysvetľuje s optimizmom poslanec. „Zákon na jeseň môže byť v parlamente. Od 1. januára 2022 môže byť účinný. Organizácia Csemadoku by už mohla dostať financie z rozpočtu,“ dodal.
Aké úlohy vyplývajú z návrhu pre maďarskú organizáciu

„Návrh zákona nie je verejný. Vychádza z toho, čím sa Csemadok zaoberá. V návrhu sú iba také úlohy, ktorými sa už organizácia zaoberá. Tá pôsobí ako najstaršia a najväčšia kultúrna organizácia Maďarov. A má najviac miestnych združení. Toto je iba návrh zákona. Na základe neho sa čoskoro spustí spoločenská diskusia,“ povedal pre portál parameter.sk.
Stála štátna podpora

V návrhu, ako píše parameter.sk, je garantovaná aj štátna podpora pre Csemadok. Suma nebude ustanovená. „Csemadok chce, aby im štát prispieval na prevádzkové náklady. Popri štátnej podpore budú mať vždy možnosť uchádzať sa o dotácie z projektov. Hoci aj z Fondu na podporu kultúrnych menšín. Presnú sumu, ktorú by Csemadok získal, by ustanovilo ministerstvo kultúry. Tak, ako to je aj v prípade Matice slovenskej,“ vysvetľuje Gyimesi.

Matica slovenská v roku 2020 dostala z ministerstva kultúry 1 744 000 eur, píše portál parameter.
Ozve sa aj Matovič

Podľa Gyimesiho sa čaká na rozhodnutie, či bude parlament rokovať o legislatíve ako o poslaneckom návrhu  alebo ako o návrhu, ktorý predkladá ministerstvo kultúry. „Tento zákon bol prísľubom Igora Matoviča. V žiadnom prípade ho nemožno vynechať. Túto tému bude ďalej posúvať aj on,“ uviedol Gyimesi.

Akým spôsobom sa minister financií Matovič pripojí k návrhu zákona, nešpecifikoval, dodáva portál parameter.sk.