EÚ zvažuje uvoľnenie patentov na vakcíny. DPA ju označila ako "lekáreň sveta"
06 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
EÚ je pripravená diskutovať o uvoľnení patentov na výrobu vakcín proti koronavírusu, ktoré v stredu podporili aj USA. Informuje server irozhlas.cz. Prínosom rozhodnutie by bolo zrýchlenie výroby a distribúcie vakcín, uviedla vo štvrtok šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Európska únia je pripravená prerokovať každý návrh, ktorý účinne a pragmaticky rieši túto krízu. Vyzývame všetky krajiny vyrábajúce vakcíny, aby povolili vývoz a vyhli sa všetkému, čo by mohlo narušiť dodávateľské reťazce," vyhlásila von der Leyenová vo svojom prejave na online konferencii v Taliansku. "Európa je jediným demokratickým regiónom na svete, ktorý umožňuje vývoz vo veľkom meradle," dodala.

Doteraz bolo do zvyšku sveta dodaných viac ako 200 miliónov dávok vakcíny na COVID-19. Ide takmer o rovnaký počet, aký bol použitý v krajinách EÚ, pripomenula agentúra DPA. EÚ prirovnala k "lekárni sveta".

Ženu na Ukrajine nevpustili bez rúška do obchodu. Manžel zobral sekeru a obchod rozmlátil! VIDEO
Nakupovať na sekeru? Ukrajinský manžel si to prišiel vybaviť s obchodom, do ktorého nepustili jeho ženu bez rúška. A lietali pri tom triesky! Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | René Skalný