Český helsinský výbor o porušovaní princípov právneho štátu na Slovensku
06 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič
Český helsinský výbor konštatuje oprávnenosť kritiky situácie, že pri výkone väzby na Slovensku dochádza k neodôvodnenej diferenciácii podmienok medzi jednotlivými väzobnými väznicami, keď niektoré z nich sú na úrovni zodpovedajúcej súčasným európskym štandardom, ale niektoré väzobné väznice svojím stavom zostali v časoch "socialistického väzenstva", píše český Advokátní denník o situácii na Slovensku.

V tejto súvislosti považujeme tiež za závažné informácie týkajúce sa aktuálnej právnej úpravy na Slovensku, ktorá neobmedzuje dĺžku trvania väzby najmä v kolúznych veciach na štandardy obvyklé v ostatných európskych krajinách.

Najmä v exponovaných prípadoch väzba trvá na Slovensku neúmerne dlhú dobu a je tu vážne podozrenie, že v skutočnosti slúži k možnému nátlaku na osoby väzobne stíhané. V tomto ohľade Slovensko dlhodobo ignoruje odporúčania Európskeho výboru proti mučeniu (CPT), ktorý tiež považuje za neprípustné, aby osoby v tzv. kolúznej väzbe trávili 23 hodín v cele bez možnosti ďalších aktivít a s veľmi nízkym počtom návštev.

Vláda zámerne zasahuje do ľudských práv v rozpore so stanoviskom Benátskej komisie (Marica Pirošíková)
Vláda v rozpore so stanoviskom Benátskej komisie zámerne zasahuje do ľudských práv spôsobom vylučujúcim súdne preskúmanie Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Marica Pirošíková


V súvislosti s aktuálnym dianím na právnej scéne na Slovensku tiež ČHV so znepokojením sleduje situáciu týkajúcu sa trestných stíhaní osôb predtým pôsobiacich v justícii a ďalej potom trestné stíhanie advokátov, ktorí upozorňujú na excesy, v ktorých už zasiahla slovenská generálna prokuratúra.

ČHV súčasne víta rad aktivít reprezentovaných najmä v stanoviskách slovenskej advokátskej komory, ďalšie aktivity vnútri celej právnickej obce a takisto podporuje činnosť Iniciatívy za právny štát (www.pravnystat.eu).

Veľmi pozitívne v tomto smere vníma aj to, že v týchto aktivitách sa spojili právne osobnosti, ktoré hoci pôsobia na odlišných stranách právnych procesov a častokrát majú aj odlišné právne názory, považujú zhodne za dôležité tieto základné hodnoty a princípy: transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, transparentnosť a efektívnosť justície, boj proti zneužívaniu trestného procesu a v neposlednom rade snahy o zachovanie čo najväčšej garancie štandardov ľudských práv, najmä v otázkach trestného stíhania, väzobného stíhania a výkonu trestu.

ČHV bude naďalej situáciu na Slovensku sledovať a podporovať všetky aktivity zamerané na presadenie dodržiavania základných zásad právneho štátu na Slovensku, uzatvára autor článku JUDr. Václav Vlk
predseda Českého helsinského výboru.

Česi varujú: Pozor na výpovede kajúcnikov, sú nutné aj ďalšie dôkazy!
Snáď každý Slovák už dobre pozná pojmy kajúcnik a kolúzna väzba. V posledných mesiacoch bola na pretrase dĺžka väzby i podmienky v nej a s kajúcnikmi sa priam roztrhlo vrece. Na to, aké riziká výpoveď takéhoto kajúcnika predstavuje Slovákov... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Diana Zaťková