Primátor v Rimavskej Sobote nazval jedného z mestských poslancov psychopatom.
02 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Búrlivé hádky na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote viedli k ukončeniu zasadnutia. Došlo k slovnej bitke. Primátor Jozef Šimko podľa ujszo.com nazval jedného z poslancov psychopatom. Niektorí poslanci opustili rokovaciu sálu. Zasadnutie bolo prerušené.

Posledné aprílové zasadnutie sa začalo odovzdaním Ceny mesta Rimavská Sobota. Ocenenie získala Mária Majerčíková. Je vedúcou miestnej organizácie Slovenského Červeného kríža. Zaoberá sa organizovaním darcovstva krvi. A koordinuje rôzne spoločenské, charitatívne a humanitárne aktivity. Ocenenie mala dostať ešte v roku 2020. Kvôli pandémii jej ho odovzdali až teraz.

Ostrá hádka

Po udelení ceny sa situácia rýchlo vyhrotila. Podľa ujszo.com k hádke došlo medzi primátorom mesta Jozefom Šimkom a miestnym poslancom Jaroslavom Matzenauerom. Ten je z klubu Odvážme sa zrýchliť. Poslanec Matzenauer vzal na zodpovednosť vedenie mesta. Zaujímalo ho, prečo sa neplnia uznesenia prijaté zastupiteľstvom. Konkrétne z roku 2019. Mesto malo vypísať výzvu na výstavbu rekreačnej oblasti Kurinec a mestskej záhrady.

„Vysnívané rozhodnutia neplníme,“ odpovedal primátor Šimko. Rokovaciu sálu medzi prvými opustil poslanec Roman Slanina. Ten pre ujszo.com uviedol, že primátor nerešpektuje rozhodnutia poslancov. Preto na zasadnutí nemusí byť.

„Ktorý zákon vám umožňuje nezaoberať sa schválenými uzneseniami?“ pýtal sa aj Matzenauer. A upozornil primátora, aby neurážal poslancov. Inak odíde aj on. Šimko sa obhajoval tým, že má právo povedať svoj názor. A doplnil, že poslanci ho majú za nedodržanie zákona riešiť inak.

Urážky sa stupňovali  

Zasadnutie pokračovalo podľa programu. Pri majetkovoprávnych otázkach došlo k ďalšiemu stretu. Primátor nazval poslanca Romana Vaľa psychopatom. Poslanci z klubu Odvážme sa zrýchliť opustili rokovaciu sálu.

"Mýlite si zasadnutie s parlamentným cirkusom. My sme tu pre občanov.“ Povedal Roman Vaľo.

„S psychopatmi sa inak zaobchádzať nedá,“ odpovedal primátor Jozef Šimko. A opakovane obvinil poslanecký klub zo spomalenia rozvoju mesta.

Počas prestávky odišli ďalší poslanci. Zasadnutie bolo prerušené. Schôdza podľa ujszo.com bude pokračovať 25. mája.