Mazurek: V Žehre sú Rómovia veľkým problémom, no každý pred tým zatvára oči (VIDEO)
01 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Podtatranská obec Žehra je známa aj problémami, ktoré má s rómskymi obyvateľmi. Mnohé príbytky majú postavené načierno alebo za byty neplatia nájomné. Navyše robia v okolí neporiadok. Miestna samospráva nad tým zatvára oči. Vo videu na sociálnej sieti to skritizoval poslanec Milan Mazurek.


Kompetentní pri tom síce zatvárajú oči aby neboli obviňovaní z rasizmu, lenže Rómovia v obci Žehra problémom sú. Vo svojom statuse, ktorý napísal pri zverejnenom videu, to pomenoval aj člen nového hnutia Republika a poslanec parlamentu Milan Mazurek, ktorý doslova napísal, že diskriminácia a teror slušných ľudí v Žehre musí skončiť.
Vláda stojí na strane asociálov

„Nádherná obec Žehra, na ktorej katastrálnom území stojí aj Spišský hrad, je dlhodobo sužovaná problémami. Vďaka miestnej osade a klanom, ktoré osadníkov na svoje obohacovanie zneužívajú,“ píše v úvode statusu Mazurek.

Podľa neho sa slušní ľudia musia bezmocne pozerať na to, ako osadníci neplatia za vodu alebo nájomné. Obec im ešte za odmenu odpúšťa dlhy a znižuje ceny na symbolické euro. „Kriminalita, bitky, nulová hygiena a ďalšie klasické problémy osady, kde je viac než 90-percentná miera nezamestnanosti, sú trestom pre tých, ktorí chcú žiť slušne a nikomu nič neurobili. Vláda však stojí na strane asociálov a pripravila pre ich pohodlný život ďalšiu miliardu, ktorú zaplatia pracujúci ľudia zo svojich daní,“ hnevá sa v statuse poslanec parlamentu, podľa ktorého sa takto ďalej žiť nedá.
Stačilo by, aby analfabeti nemohli kandidovať na starostov a poslancov

„Stačilo by, aby analfabeti nemohli kandidovať na starostov a poslancov, aby diskriminácia slušných ľudí nebola podporovaná, ale trestaná. A aby zákon platil pre každého rovnako! My sa týchto zmien nebojíme a pravidlá nastavíme tak, aby už nikto nemohol byť zvýhodňovaný. A kriminálnici nemohli beztrestne zotročovať osadníkov a zdierať ich úžerou,“ končí status Milan Mazurek.

„Je podľa vás normálne, aby slušný, poctivý pracujúci človek musel platiť za vodu 70 centov za meter kubický a osadník, asociál, ktorý pracovať nechce a len si užíva výhody tejto spoločnosti, platil jedno euro za osobu na mesiac bez ohľadu na to, či sa vo vode kúpe, či ju púšťa do potoka, či si umýva auto alebo robí, čo sa mu len zachce?" Pýta sa na úvod videa poslanec parlamentu.

Mazurek „naložil“ koaličným poslancom parlamentu. Jeho slová sa im asi počúvali ťažko (VIDEO)
Poslanci Národnej rady na štvrtkovom zasadnutí riešili aj predĺženie núdzového stavu. Proti je Milan Mazurek, ktorý chcel pred kolegami zdôvodniť svoj názor. Ako vidieť vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, koaličných poslancov to... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Iba na nájomnom je evidovaný dlh 250 tisíc eur, ale nikoho to nezaujíma

Dlh na nájomnom. Zdroj FB Milan Mazurek


V Žehre, malebnej obci, kde sú dve kultúrne pamiatky UNESCO, sa to podľa Milana Mazureka deje pred očami celého Slovenska.

„Politici problémy, ktoré zažívajú obyvatelia Žehry, skrátka neriešia. Nezaujíma ich to aj napriek tomu, že tu dochádza k dlhodobej diskriminácii slušných ľudí,“ hnevá sa vo videu Mazurek. Dodáva, že asociáli v obci dlhodobo neplatia nájomné za byty, ktoré využívajú.

„Podľa aktuálnych dokumentov, ktoré vieme z obecného zastupiteľstva dohľadať, je evidovaný dlh 250 tisíc eur iba na nájomnom. A nikoho to nezaujíma, pretože obyvatelia majú jednoducho tú smolu, že starosta Kandráč pochádza práve z komunity tých, ktorí nemajú záujem žiť slušne a poctivo. Skutočne tu dochádza k priamej diskriminácii slušných ľudí voči asociálom,“ hovorí vo videu člen hnutia Republika.
Mazurek podáva trestné oznámenie na starostu Kandráča

Podľa Mazureka obecný úrad nevie za roky 2010-13 zdokladovať, pretože nemá zaevidované, koľko vlastne osadníci na nájomnom dlžia. „Aj napriek tomu si veselo žijú z toho, že pracovať skrátka nemusia. Preto príde do obce kontrola z Najvyššieho kontrolného úradu a som zvedavý, či vyvodí trestnoprávnu zodpovednosť. Minimálne ja podávam trestné oznámenia na starostu a členov zastupiteľstva, ktorí si dovolili schváliť neuveriteľne diskriminačné uznesenie, že slušní ľudia musia za vodu, len preto, že sú slušní, platiť viac ako asociáli, ktorí sa z toho len veselo smejú,“ oznamuje Mazurek.


Vlády stále mlčia a nikto nemá Žehre záujem z nejakého dôvodu pomôcť

Podľa Mazureka v Žehre žijú aj ľudia alebo klany, ktorí sú podozriví z rozličnej trestnej činnosti. Podozrivo zbohatli v Anglicku na obchodoch alebo práci, o ktorej nikto nič nevie, a majú postavené doslova luxusné vily. Normálni a slušní ľudia sa podľa „republikána“ Mazureka snažia oddeliť od obce, aby mohli normálne žiť, pretože vo voľbách ich v nej vždy prehlasujú osadníci, ktorých je viac.

„Sú tu rozličné iniciatívy a petície, ale naše vlády stále mlčia a nikto nemá Žehre záujem z nejakého dôvodu pomôcť,“ hovorí na záver videa Milan Mazurek. Chce, aby pravidlá a zákony platili pre každého rovnako bez ohľadu na farbu pleti, vek alebo množstvom peňazí, ktorými disponuje. A tých, ktorí zákony zneužívajú vo svoj prospech, nenechajú na pokoji.

Mazurek Matovičovi: Zruinovali ste štát, zničili ste spravodlivosť, pošliapali ústavu a z ľudí urobili otrokov
Milan Mazurek stihol v dvojminútovej faktickej poznámke zhrnúť Igorovi Matovičovi všetko, čo jeho vláda za rok vlády. A málo toho nebolo. Mazurek reagoval na chvastúnske vystúpenie bývalého premiéra v pléne, kde sa Matovič chválil úspechmi.... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Petra Demková