Milan Uhrík: Sputnik má neprijateľnú vadu - je proste v rámci konkurencie najlacnejší
30 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Tak už vieme, prečo je Sputnik zlý. Okrem toho, že je ruský, je aj zhruba o polovicu lacnejší ako západné vakcíny. Takto drzo kaziť západniarom kšefty, to sa Rusom len tak neodpustí." Citát Milan Uhrík.


 

"Podľa zverejnenej zmluvy stoja dve dávky Spuniku 16 eur. Dve dávky Pfizeru stoja asi okolo 24 - 33 eur, Moderny asi okolo 26 - 30 eur a AstraZenecy ani netušíme." Porovnáva na sociálnej sieti ceny vakcín na trhu europoslanec Milan Uhrík.

Reprofoto status FB (@Milan Uhrík)

Pokrytectvo, ale naše, "západné"

"Pri Pfizeri a Moderne píšem o odhadovaných cenách, pretože to ´zlé a netransparentné´ Rusko so zverejnením cien za vakcínu súhlasilo, ale transparentná Európa a Amerika svoje multimiliardové zmluvy s farmaceutickými gigantmi prísne utajujú. Typické západné pokrytectvo. Transparentnosť vyžadujú od všetkých okolo, len nie od seba."
Sputnik o polovicu lacnejší

Milan Uhrík pokračuje: "Vyzerá to však tak, že vakcína Sputnik je oproti západným vakcínam zhruba o polovicu lacnejšia. A to aj po započítaní faktu, že multimiliardové kontrakty vyrokované medzi úniou a západnými korporáciami majú v sebe určite zahrnutú aj mega-množstevnú zľavu."

"Teda... tak to zvyčajne býva. Ak niečo objednávate vo veľkom, tak je to lacnejšie. V ekonómii sa tomu vraví ´úspory z rozsahu´. Aj keď v prípade kontraktov so západnými vakcínami to vyzerá skôr na extra prirážky z rozsahu."

Uhrík: Vláda v tichosti chystá zákon, ktorý jej umožní obmedzovanie slobôd a zavedie vysoké tresty
Europoslanec Milan Uhrík varuje. Vláda podľa neho v tichosti pripravuje zákon, ktorý je umožní nariaďovať celoplošné zákazy a obmedzenia slobôd úplne bežne. Premiéra preto vyzýva, aby ľuďom povedal pravdu o plánoch po skončení núdzového stavu.... Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Michal Filek

"Biznis utajovanie" verzus právo na informácie

"Vakcínami sa očkujú milióny ľudí a verejnosť ani netuší, akým spôsobom boli nakúpené. Preto spolupracujem s kolegami europoslancami z iných štátov. Chceme Európsku komisiu dotlačili do zverejnenia utajovaných zmlúv, ktoré uzatvorila s farmaceutickými korporáciami. Náš list komisárke prikladám v obrázku." Píše Milan Uhrík na sociálnej sieti.

List Eurokomisárke. Reprofoto status FB (@Milan Uhrík)

Nabaľujú sa na nešťastí

"Ľudia majú právo vedieť, o koľko miliárd sa vďaka tomuto očkovaciemu cirkusu dané firmy nabalia. Aby sme vedeli, koľko komu kvapne do vačku. Mimochodom, o tom, ktorá vakcína získa licenciu na používanie v EÚ rozhoduje Európska lieková agentúra. Nezištné poslanie tejto agentúry a jej starosť o zdravie a blaho občanov má len jeden drobný háčik - táto agentúra je z 85 percent financovaná z poplatkov súkromných farmaceutických korporácií. Čiže drvivých 294 miliónov eur ročne dostáva od farma firiem, o ktorých má potom ´nezaujato´ rozhodovať."
Ako EMA rozhoduje, je jasné

"Hádajte, v koho prospech bude takáto agentúra rozhodovať? V prospech obyčajných občanov? A hádajte, ako asi rozhodne takáto agentúra o konkurenčnej a lacnejšej vakcíne Sputnik, ktorá kazí v Európe kšefty predraženým západným vakcínam?" Pýta sa Milan Uhrík.

"Možno aj to bol dôvod, prečo tejto agentúre pri západných vakcínach nevadila oficiálne potvrdená dvojaká kvalita vakcín. Nevadilo ani to, že farmaceutické firmy neberú zodpovednosť za trvalé následky."
Treba poslúchať a robiť politiku

"U spriaznených západných korporácií je vždy všetko v poriadku a všetko sa prepáči. U ruského Sputnika stačí na jeho mediálne zdémonizovanie zrazu aj nepotvrdená klebeta slovenského ŠÚKL, ktorý dovtedy tvrdil, že vakcíny posúdiť nevie. Nuž, evidentne však vie poslúchať a robiť politiku... Tak či onak, očkovanie musí zostať dobrovoľné. A zmluvy musia byť verejné. Za to musíme neustále bojovať. To je základ slobody." Uzatvára tému na sociálnej sieti Milan Uhrík.

(Medzititulky red. HD.)

Politici vo vláde by mali najskôr absolvovať riadne psychotesty, navrhuje Uhrík (VIDEO)
Súčasná vládna koalícia, najmä zásluhou Igora Matoviča, dostala prívlastok vláda bláznov. Zrejme aj preto navrhuje novovzniknuté hnutie Republika, aby sa v budúcnosti vládni predstavitelia podrobili psychotestom. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik