Pentagon napriek odsunu ruských vojsk militarizuje Ukrajinu a dodáva tam nové zbrane
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Je to vážne. Ale Európske a taktiež slovenské médiá to nijako nezaujíma. Ruského vojenského cvičenia na ruskom území boli plné. Ale keď USA vyzbrojujú Ukrajinu, nedajú ani ťuk.


"Protilodné strely, systémy PVO a ešte viac systémov Javelin - Američania uskutočňujú nový plán dodávok smrtiacich zbraní na Ukrajinu. Ako zdôrazňujú západné médiá, je to nevyhnutné v prípade priameho vojenského stretu medzi Kyjevom a Moskvou. A hoci ruské ministerstvo obrany oznámilo stiahnutie vojsk po ukončení cvičenia, Pentagon sa nevzdáva príležitosti na ďalšiu militarizáciu regiónu." Píše web vpk.name.
Raz tak, raz onak

NATO síce dalo jasne najavo, že nejde bojovať s Ruskom kvôli Ukrajine a nebude posielať vojakov na Donbass. Západ a USA sa však nevzdá materiálno-technickej podpory Kyjeva.

Aliančné špionážne lietadlá a drony visia každý deň nad Čiernym morom a prenášajú informácie na ukrajinský generálny štáb. Spravodajstvo DPR a LPR (Doneck a Luhansk - poznámka HD) si neustále všíma zahraničných vojenských špecialistov v zákopoch ozbrojených síl Ukrajiny. V Kyjeve pravidelne pristávajú vojenské dopravné lietadlá NATO so záhadným nákladom.

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Stovky miliónov dolárov do Kyjeva

N konci apríla schválil Výbor pre zahraničné vzťahy Senátu USA dvojstranný návrh zákona o bezpečnostnom partnerstve s Ukrajinou. Ten zvýši vojenskú pomoc Kyjevu na 300 miliónov dolárov. Ako informovala na sociálnych sieťach ukrajinská veľvyslankyňa vo Washingtone Oksana Markarova, za tieto peniaze sa budú nakupovať smrtiace zbrane.

Wall Street Journal potvrdil, že Pentagon sa chystá poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, protilodné a protitankové strely, operačno-taktické úderné systémy.

Je zrejmé, že najsofistikovanejšie zbrane budú nasadené a vyladené západnými špecialistami - ukrajinský vojenský personál na to ešte nie je vycvičený. To znamená, že malý kontingent vojsk aliancie sa napriek tomu zúčastní potenciálneho ozbrojeného konfliktu na strane ozbrojených síl Ukrajiny.
Kyjev žiada ešte viac

Kyjevské úrady požadujú stále viac. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v rozhovore pre agentúru Reuters pripustil, že požiadal amerického ministra zahraničia Anthonyho Blinkena o pomoc pri poskytovaní technológií modernej elektronickej vojny. Ozbrojené sily Ukrajiny to podľa neho potrebujú, aby „odolávali schopnosti Ruska blokovať ukrajinskú komunikáciu“.
Zbrane na Donbase

Mnoho odborníkov si je navyše istých, že západné systémy elektronického boja sú už nasadené na Donbase. Najmä vojenský expert Aleksej Leonkov sa domnieva, že sú urýchlene presúvané spoza oceánu do Kyjeva. Nepriamo to potvrdzujú nedávne správy Ľudových milícií neuznaných republík, že drony misie OBSE často nemôžu vzlietnuť - kontrolné signály sa rušia z ukrajinskej strany.

(Medzititulky red. HD.)

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík