Americké strategické bombardéry predstavujú vážnu hrozbu pre európsku bezpečnosť
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Strategické velenie amerických vzdušných síl (AFGSC) nariadilo z bezpečnostných dôvodov vykonať na všetkých strategických bombardéroch B-1B Lancer s jadrovými zbraňami okamžitú inšpekciu. A to s cieľom skontrolovať problémy s palivovým systémom po páde stroja 8. apríla.


"Je to už tretíkrát za posledné tri roky, čo americké letectvo pozastavilo činnosť celej svojej bombardovacej flotily B 1B Lancer. Po mimoriadnej udalosti na leteckej základni Ellsworth inšpektori konečne zakročili.  Ako preventívne opatrenie sa šéf amerického AFGSC, generál Tim Ray, rozhodol vyslať do Európy inšpekcie na kontrolu všetkých strategických bombardérov tejto triedy. Uviedla to AFGSC vo svojom najnovšom vyhlásení." Informuje web vpk.name.
Všade naokolo máme americké atómové bomby

V súčasnosti sú americké jadrové zbrane, najmä bomby B-61, ktoré sú určené len  pre americké strategické bombardéry  B-52, B-1B a B-2B, rozmiestnené na šiestich európskych leteckých základniach. Nie je ťažké vypočítať, že celková populácia, ktorá je vystavená riziku negatívnych dôsledkov rozmiestnenia jadrových zbraní v ich blízkosti, je väčšia ako 2 milióny ľudí. A to je len malá časť z toho, koľko obetí by si vyžiadala havária lietadla s jadrovými hlavicami na palube.

USA museli opakovane uzemniť celú svoju flotilu bombardérov B-1 Lancer
Americké letectvo zastavilo lety B-1 Lancer. Tentoraz kvôli problémom s palivovým systémom. Je pozoruhodné, že americkí vojenskí experti už niekoľko rokov hovoria o problémoch pri prevádzke tohto typu bombardérov. Slúžia od roku... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Úplne reálne riziko

Hlavným problémom je, že takáto hrozba je úplne reálna. Ak vezmeme do úvahy najnovšie štatistiky o poruchách a nehodách amerických lietadiel, dá sa povedať, že počas výcviku a bežnej údržby jadrových zbraní dramaticky stúpa počet možných nehôd. A teda aj nehôd, ktoré môžu viesť ku katastrofickým následkom.
Desivá ľahkovážnosť

Napríklad v Spojených štátoch bolo v roku 2007 na leteckej základni Minot omylom nainštalovaných 6 riadených striel AGM-129 ACM s termonukleárnymi hlavicami na bombardér B-52H.

V Nemecku a Veľkej Británii sa vyskytli podobné prípady a pozemné incidenty. V Nemecku bola počas bežnej údržby zhodená bomba a vo Veľkej Británii narazil bombardér amerického letectva B-47 do hangáru, kde boli uložené tri jadrové hlavice MK-6.
Nemci sa vzbúrili

Nemecko opakovane vyjadrilo nespokojnosť s rozmiestnením amerických jadrových zbraní na svojom území. Podľa parlamentného lídra Sociálnodemokratickej strany (SPD) Rolfa Mutzenicha prítomnosť amerických jadrových zbraní v Nemecku predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

(Medzititulky red.HD.)

USA si z Európy robia kolonizovaný Tretí svet (Ivan Brožík)
Washington povoľuje a zakazuje, kto a kadiaľ bude pre Európu dovážať plyn, Washington nariaďuje, na území ktorého členského štátu únie budú postavené nové vojenské základne NATO - rozumej - USA, Washington sa na severe Európy púšťa do dobrodružstva... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Ivan Brožík