Ruským expolicajtom hrozí až 16 rokov basy za vymyslené obvinenia proti novinárovi
28 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Prokurátori v Moskve sa domáhajú dlhých trestov odňatia slobody v prípade piatich bývalých policajtov. Tí sú obvinení z pokusu o vykonštruované obvinenie reportéra z ruského spravodajského webu Meduza z prechovávania drog, informuje portál RT.






Právni zástupcovia jedného z obžalovaných potvrdili, že sudcu zvažuje tresty odňatia slobody na sedem až 16 rokov pre mužov, ktorí v roku 2019 zatkli Ivana Golunova. Korešpondenta z lotyšskej pobočky webu obvinili z obchodovania s narkotikami.

Meduza je registrovaná ako „zahraničný agent“ ruského ministerstva spravodlivosti, ktoré tvrdí, že má väzby na zahraničné financovanie.

Päť bývalých policajtov, ktorí v tom čase pôsobili v špeciálnej pracovnej skupine zameranej na drogy, sú obvinení z toho, že do reportérovho batohu nastražili drogy. Jeden z nich už priznal vinu.

V Izraeli prudko rastie úmrtnosť po očkovaní Pfizerom. "Je to nový holokaust," tvrdia odborníci
Izrael veľmi rýchlo zaočkoval najvyššie percento svojej populácie experimentálnymi vakcínami proti Covidu. Izraelská vláda totiž uzavrela dohodu so spoločnosťou Pfizer o zabezpečení miliónov dávok ich vakcín. A počet úmrtí po očkovaní rapídne... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Golunov bol zadržaný 6. júna 2019, ale z cely bol prepustený až o päť dní neskôr po rozsiahlom verejnom rozruchu. Ten spôsobil zhromaždenie ruských spravodajských služieb na protest proti jeho nevine.

Minulý rok Golunovov právnik Sergey Badamšin odhalil, že polícia ho v prípade oficiálne uznala za „obeť“.

Ruský prezident Vladimír Putin sa k incidentu vyjadril s tým, že úrady si vypočuli kritiku. „Intervencia ľudí je v dnešnom Rusku rozdielna,“ tvrdil. „Ak niečo, je to dobré ... situácia sa uberá prirodzeným smerom. Donucovacie orgány túto záležitosť skúmajú. Niektorí boli prepustení, niektorí zadržaný.“

Nerobme si ilúzie o úrovni a poctivosti bezpečnostných zložiek. Je to ešte horšie ako sme si mysleli
„Nerobil som si o úrovni a poctivosti bezpečnostných zložiek žiadne ilúzie, ale že to môže byť až takto zlé, to mi ani nenapadlo.“ hovorí Hampl otvorene aj o tom, koľko bude stáť práca BIS Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Gabriel Matta