Rodičia už toho majú dosť! Deti pôjdu do školy bez rúška, alebo bude súd
28 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Rodičia detí základných aj stredných škôl sa začali búriť! Dožadujú sa vyučovania bez rúšok, v opačnom prípade sa chcú obrátiť na súd. No starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren v takom prípade uvažuje, že školy jednoducho opäť zavrie, informuje Denník N


"Pustite deti do škôl bez rúška, inak sa obrátime na súd." Naprieč základnými i strednými školami sa hromadia sťažnosti rodičov. Tí odmietajú, aby ich deti mali počas vyučovania na sebe rúško.

Minulý týždeň sa do škôl vrátili ôsmaci a deviataci na celom Slovensku, od pondelka sa do škôl vrátili aj žiaci 5. až 7. ročníka. A počas celého vyučovania musia mať dýchacie cesty prekryté rúškom.
Testy detí, testy rodičov a aj rúška

Mnohí rodičia sú nespokojní práve s tým, že sa vyžaduje testovanie, mnohí sú už aj zaočkovaní a aj tak musia ich maloletí potomkovia sedieť pol dňa v triede s rúškom na tvári.

Tak predsa len bude! V Bratislave sa 1. mája chystá veľký protest
V centre Bratislavy sa 1. mája uskutoční protest. Organizuje ho, ako už mnohokrát predtým, bývalý poslanec Peter Marček. Ten avizuje, že má zarezervované všetky tri veľké námestia – Námestie Slobody, Hodžovo námestie a námestie SNP. Začiatok bude o... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Petra Demková


V bratislavskom Ružinove takýto problém momentálne riešia tri základné školy, pričom vedeniu ZŠ Ostredková už bola v súvislosti s nariadeným nosením rúšok doručená aj predžalobná výzva.

Niektorí rodičia zatiaľ využili svoje právo ospravedlniť dieťa zo školy počas piatich dní. Po ich uplynutí od riaditeľky školy požadujú, aby dieťaťu umožnila vstup do školy aj bez rúška. Ak riaditeľka Drgoňová so ZŠ Ostredková neustúpi, rodičia sa plánujú obrátiť na súd.

Vedenia škôl sa bránia tým, že si opatrenia nevymysleli, nevytvorili nariadenia či vyhlášky, iba dohliadajú na ich dodržiavanie v praxi.

Vláda nedala žiadne argumenty, prečo naďalej obmedzuje ústavné práva a slobody! varuje Pellegrini
Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je pre stranu HLAS – sociálna demokracia neprijateľné. Poslanci HLASU budú v parlamente hlasovať proti tomuto predĺženiu. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


„Ak aj rodičia nesúhlasia s opatreniami štátu, musia nám dôverovať v tom, že si všetky tieto veci nevymýšľame. Som štatutárny zástupca školy, musím dodržiavať pokyny a usmernenia tak, aby som zaistila bezpečnosť pre všetkých žiakov školy. Musím rešpektovať všetky hygienické opatrenia,“ argumentuje Drgoňová.
Ľud verzus nariadenia vlády

Na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici sa otvoreným listom obrátila aj právnička Eva Bieliková, ktorá namieta nielen nezákonnosť protipandemických opatrení, ale hovorí aj o možnej diskriminácii detí.

Draxler: Žijeme v žumpe, ktorú treba vyčistiť od bordelu v politike, až po správanie médií
"Ako šialene médiá fungujú: riaditeľ NAKA si vraj na kúpu vyhliadol dom pod Tatrami. To by ale nebola dostatočne zaujímavá informácia, tak to aktuality.sk uvádzajú titulkom ´Šéf NAKA hľadá dom pod Tatrami, susedom mu má byť aj bývalý bos... Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


„Navyše sa škola dopúšťa diskriminácie mojich detí, ktorým bráni nezákonnými podmienkami v povinnej školskej dochádzke. Obe maloleté deti sú zdravé a nevykazujú príznaky žiadneho ochorenia. Jediný pre mňa akceptovateľný spôsob prekrytia horných dýchacích ciest je ochranný štít,“ píše v otvorenom liste právnička.

Odvoláva sa aj na Dohovor o právach dieťaťa. Tento medzinárodne uznávaný dokument hovorí o tom, že všetky deti majú právo na vzdelanie.

Riaditeľ školy Gabriel Kalna pre Denník N potvrdil, že spolu s právnikmi pripravujú reakciu pre nespokojných rodičov. „Nie som právnik, ale základ ústavy ovládam aj ja a tá hovorí, že ochrana zdravia ľudí nemôže byť potlačená iným výkonom práv,“ hovorí riaditeľ.

Slovensko sa po výzve EÚ intenzívne pripravuje na zavedenie COVID pasov, vyhlásil Heger
Slovensko sa intenzívne pripravuje na zavedenie digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok po rokovaní so šéfmi Európskej komisie a Európskej rady Ursulou von der Leyenovou a... Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Chren sa vyhráža zatvorením škôl

Zriaďovateľom ružinovských základných škôl je mestská časť Ružinov. Podľa starostu Chrena sú školy povinné riadiť sa vyhláškami ministerstva školstva.

„Na každej škole máme aj rodičov, ktorí sú proti rúškam a testovaniu, ako aj tých, ktorým prekáža, ak dieťa, ktoré sedí v triede s ich dieťaťom, rúško odmieta alebo ho nosí len pod nosom. A podobne sú na tom aj v ostatných mestských častiach,“ hovorí Chren.

„Ak by došlo k hrozbe súdov, je veľmi pravdepodobné, že by sme museli zvažovať aj opätovné uzatvorenie škôl,“ dodáva starosta Ružinova.

Podľa Sulíka "si jedni budú popíjať pivko na terase a iní dostanú pracovnú povinnosť" - zúri Peter Visolajský
Naozaj to znie maximálne nevhodne. Médiá šalejú z otvárania terás. Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík má odfajknutú úlohu. A navrhuje zákonom stanoviť zdravotníkom pracovnú povinnosť. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Ivan Brožík