Európska komisia pripravuje žalobu proti AstraZenece
26 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Kvôli oneskoreniu dodávok vakcín pripravuje Európska komisia právne kroky proti britsko-švédskemu výrobcovi AstraZeneca, informuje epochtimes.de.



Veľa krajín EÚ podanie žaloby podporuje

Podľa informácií z prostredia EÚ a diplomatických kruhov Európska komisia už informovala o tomto pláne veľvyslancov členských štátov. Veľký počet krajín EÚ podanie žalobu podporuje.


AstraZeneca dodala do EÚ v prvom štvrťroku namiesto dohodnutých 120 miliónov očkovacích dávok iba 30 miliónov. Odôvodňovala to problémami vo výrobe.



Nižšie dodávky budú pokračovať

Brusel očakáva aj v druhom štvrťroku výrazne menej vakcín a namiesto pôvodne prisľúbených 180 miliónov to má byť iba 70 miliónov dávok vakcíny AstraZeneca.


Blaha: "Každý, kto si neobnaží pliecko ako pani prezidentka a nenechá sa "napichať", je nepriateľ ľudu!"
Slovensko v súčasnosti rieši viaceré udalosti, ktoré hýbu jej inak „pokojnými“ vodami. Vo viacerých je zainteresovaný aj Smer-SD a jeho podpredseda Ľuboš Blaha. A práve ten vo svojom statuse na sociálne sieti rozoberá niektoré z... Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Európsku úniu nahnevalo, že spoločnosť dodávky Veľkej Británii zjavne neobmedzila.


Komisia sa zatiaľ odmieta konkrétne vyjadriť k možnej žalobe. Hovorca poukázal na to, že úrady 19. marca aktivovali mechanizmus urovnania sporu. „Prioritou je dodanie dostatočného počtu vakcín v súlade s predchádzajúcimi záväzkami spoločnosti,“ dodal. Komisia spolu s členskými štátmi skúma všetky možnosti na dosiahnutie tohto cieľa.



Pripoja sa k žalobe aj členské štáty?

Podľa diplomatov by Európska komisia chcela, aby sa k žalobe pripojili aj členské štáty. Vlády majú do konca týždňa čas na definitívne vyjadrenie, či tak urobia, povedal diplomat EÚ. Niektoré krajiny preto požiadali o možnosť vopred nahliadnuť do návrhu žaloby.


Podľa dohody o dodávkach vakcíny so spoločnosťou AstraZeneca v prípade podania žaloby sa treba obrátiť  na belgický súd, dodáva epochtimes.de.


Šokujúce zistenie: Simulácia pandémie „SPARS-CoV“ v roku 2017 riešila aj únik vírusu z laboratória. Náhoda?
Univerzite Johna Hipkinsa sa ešte v roku 2017 v simulácii pandémie podaril „husársky kúsok“: Simulácia mala zarážajúco veľa podobností so súčasnou koronakrízou, – píše The Epoch Times. Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová