Bukovský: Vláda nevyužíva núdzový stav na lepšie manažovanie situácie, ako to tvrdí
26 | 04 | 2021 I Petra Demková

„Pokles prípadov, hospitalizácií a úmrtí pozorujeme iba za posledné dva týždne, to znamená sedem mesiacov trvajúci stav nijak neprispel a neovplyvnil to, aby sa zmenila a zlepšila situácia,“ konštatuje vo videu Igor Bukovský. Reaguje tak na argumentáciu vlády, že potrebujú núdzový stav ešte predĺžiť.  



Zrušili zastupiteľskú demokraciu

Bukovský upozorňuje, že 29. 4. by sa mal núdzový stav skončiť. Myslí si, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabránili jeho predlžovaniu. „Núdzový stav je abnormálny stav v našej spoločnosti,“ varuje. Následne pripomína, že sme v núdzovom stave už sedem mesiacov. „My sme sedem mesiacov v stave mimo civilizácie európskeho demokratického štátu!“ varuje.

Vláda ohrozuje už aj zdravie žiakov a vyučujúcich, tvrdia advokáti Pirošíková, Weis a Schmidt
Pandemická komisia a vláda svojim neodborným prístupom ohrozuje už aj zdravie žiakov a vyučujúcich, tvrdia bojovníci za ochranu ľudských práv, advokáti Weis, Schmidt a Pirošíková. Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Upozornil, že toto je prvá vláda v histórii Slovenska, ktorá už vyše polovicu svojho vládnutia, vládne v stave núdzovom. „To znamená, že oni v podstate zrušili zastupiteľskú demokraciu, pretože v núdzovom stave preberá vláda právomoci národného parlamentu. V núdzovom stave riadi krajinu vláda,“ vysvetľuje pre tých, ktorí si to, čo sa deje, neuvedomujú úplne do dôsledkov.
Tri podmienky pre núdzový stav - nesplnené

Následne známy lekár a bojovník za rozumné opatrenia upozornil, že medzinárodné dohovory, ku ktorým sa hlási aj SR, hovoria, že takéto obmedzenia musia spĺňať tri podmienky. Prvá je, že musí ísť o dôvody nevyhnutné. Podľa Bukovského takýto dôvod na Slovensku na predlžovanie núdzového stavu nie je. „Zo zdravotného hľadiska určite nie,“ skonštatoval rázne. Pripomenul, že čísla (pozitívnych, hospitalizovaných, ale aj mŕtvych) oproti marcu či februáru sú na polovičných hodnotách.

Ďalšia podmienka, ktorá by musela byť splnená, je proporcionalita. „Dá sa zabezpečiť to, čo treba, mimo núdzového stavu?“ pýta sa lekár. O odpovedá: „Dá.“ Podľa MUDr. Bukovského vláda tých sedem mesiacov nevyužila na to, aby zabezpečila poskytovanie primárnej zdravotnej starostlivosti. Podľa známeho dietológa súčasné názory predstavujú zhodu v tom, že jeden z dôvodov vysokého počtu hospitalizácií a úmrtí bolo zlyhanie primárnej zdravotnej starostlivosti: „Ľuďom, ktorí sa nakazili vírusom, sa neposkytovala primárna zdravotná starostlivosť a v ťažkom stave končili v nemocniciach,“ doplnil lekár.

„Vláda nevyužívala núdzový stav na to, na čo tvrdila, že ho potrebuje - na lepšie manažovanie situácie a zabezpečenie zdravotnej starostlivosti,“ zhrnul rezolútne Bukovský.

Mikas odpovedal občanovi, že nemá informácie o izolovanom víruse SARS-COV2, ani o účinnosti respirátorov.
Na základe čoho vlastne hlavný hygienik rozhoduje? Občan sa Jána Mikasa listom pýtal na konkrétne štúdie o účinnosti respirátorov. Zároveň chcel vidieť materiál – práce, ktoré dokazujú úspešnú izoláciu vírusu SARS-COV2. ÚVZ odpísal, že také... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Petra Demková


Tretie kritérium pre núdzový stav je dočasnosť. „V civilizovanej krajine majú byť ľudské práva a slobody obmedzené na dobu nevyhnutnú,“ upozornil Bukovský. „Je sedem mesiacov naozaj doba nevyhnutná? Najmä ak vidíme že za tých sedem mesiacov si vírus išiel svoje?“ pýta sa Bukovský. „Pokles prípadov, hospitalizácií a úmrtí pozorujeme iba za posledné dva týždne, to znamená sedem mesiacov trvajúci stav nijak neprispel a neovplyvnil to, aby sa zmenila a zlepšila situácia,“ pripomína lekár.
"Je vám to jedno?"

„Predĺženie núdzového stavu na Slovensku je ignorancia základných troch podmienok, ktoré sú potrebné k naplneniu k obmedzovaniu slobôd. Vláda ignoruje podmienky,“ zhrnul.

„Je vám to ľahostajné? Je vám to jedno, že vám obmedzujú práva a slobody?“ pýta sa následne občanov.

Bukovský prirovnáva situáciu k ochoreniu rakoviny. „Aj človeka, ktorý ochorie na rakovinu, nič ho nebolí, nič netrápi a jedného dňa to treskne,“ vysvetľuje lekár. „Táto vláda vládne sedem mesiacov v rozpore s princípmi zastupiteľskej demokracie a jedného dňa to môže veľmi tresknúť,“ varuje.
Po núdzovom stave príde pandemický zákon

Bukovský opäť apeluje na občanov: „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zastavili núdzový stav a musíme urobiť všetko pre to, aby sme zastavili vládu ktorá údajne pripravuje pandemický zákon, ktorý nahradí núdzový stav a obmedzí naše slobody ešte viac.“

Lekár informuje, že nielen nakrúca videá, ale pripravuje aj nejaké kroky a výzvu prezidentke. „Potrebujeme sa zmobilizovať,“ dodáva.

Mimoriadny príhovor premiéra: Z Hegera sa stal poskok očkovacej lobby!
V sobotu, 24. apríla využil úradujúci premiér možnosť vystúpiť na obrazovkách verejnoprávnej televízie s mimoriadnym príhovorom. Ak by ste od Eduarda Hegera čakali štátnický prejav, v ktorom by národu adresoval východiská z politickej, ekonomickej... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | René Skalný

Mikas – jeden z hlavných lokajov

Hlavného hygienika nazval Bukovský jedným z hlavných lokajov. Jeho konanie je pre známeho lekára nepochopiteľné. „Mikas vyhlásil, že súhlasí s predlžením núdzového stavu, pretože je to istým vyvážením uvoľňovania opatrení,“ zacitoval Mikasa Bukovský. „Toto je myslenie a argumentácia na úrovni škôlkara, toto je popretie základných právnych znalostí konania a následkov konania funkcie hlavného hygienika!“ konštatuje rozhorčený lekár.

„Nie, pán Mikas, vaše tvrdenie nespĺňa ani jednu z medzinárodných podmienok obmedzovania základ práv a slobôd!“ nahnevane a až s tragickým úsmevom konštatuje Bukovský. „Vy ste človek, ktorý tu už 14 mesiacov pred našimi očami ukazuje nekompetentnosť!“ dodal.

„Vaše vyhlásenie o predlžení núdzového stavu je buď neznalosťou základných právnych noriem, ktoré súvisia s vašou prácou, alebo tie normy poznáte, máte informácie a napriek tomu konáte proti záujmom spoločnosti,“ nedával si servítku Bukovský pred ústa. „Konáte v rozpore s demokratickými princípmi, podporujete zotrvanie patokracie a vlády bez kontroly parlamentu,“ odkázal Mikasovi priamo.
Na záver už len apel

„Potrebujeme urobiť všetko pre to, aby sme sa zmobilizovali a zabránili núdzovému stavu,“ apeluje na záver známy lekár. Podľa neho predĺžením tejto „svojvôle vlády“ hrozí výbuch hnevu časti verejnosti a tá potom odmietne „ešte aj také opatrenie, ako je umývanie rúk“.

Na koniec už iba čerešnička na torte – Igor Bukovský upozornil na závažnú vec. V núdzovom stave môže vláda – a skutočne tak aj koná – realizovať štátne zákazky bez kontroly a bez štandardného postupu v súlade výberovým konaním. „Predlžovanie núdzového stavu je veľmi podozrivé,“ skonštatoval Bukovský.

Biochemik Hostomský: Rúška vonku sú absurdné a sú len symbolom podriadenosti. „Nosiť to nebudem,“ odkázal
Aj v Čechách stále prebieha diskusia o nosení rúšok a respirátorov, rovnako ako na Slovensku. Kapacita vo svojom odbore, český biochemik Zdeněk Hostomský, krúti hlavou nad návrhmi českej obdoby našej pandemickej komisie. Jeden člen mu povedal, že... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Petra Demková