Biochemik Hostomský: Rúška vonku sú absurdné a sú len symbolom podriadenosti. „Nosiť to nebudem,“ odkázal
25 | 04 | 2021 I Petra Demková

Aj v Čechách stále prebieha diskusia o nosení rúšok a respirátorov, rovnako ako na Slovensku. Kapacita vo svojom odbore, český biochemik Zdeněk Hostomský, krúti hlavou nad návrhmi českej obdoby našej pandemickej komisie. Jeden člen mu povedal, že má rúško brať ako symbol. Toto biochemik odmieta. „Je to symbol strachu a podriadenosti,“ hnevá sa.  



Povinnosť nosiť rúško je absurdná!

„Respirátory vonku sú symbolom strachu a podriadenosti, kritizoval vládne opatrenia biochemik Zdeněk Hostomský vo vysielaní televízie CNN Prima NEWS. Zdôraznil, že on sám respirátor vonku nosiť nebude. Podľa neho sa ľudia rozvoľnenie nemusia báť, majú sa spoľahnúť na vedu a naučiť sa s vírusom žiť,“ informuje portál CNN Prima. Hostomský je riaditeľom Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky.

Zázrak! Bratislavská mestská časť hlási presne nula infikovaných!
Konečne dobré správy? Šiesty najľudnatejší obvod hlavného mesta hlási presne 0 pozitívnych osôb na ochorenie Covid 19. Vyše 30-tisícová mestská časť to večer oznámila na svojej oficiálnej stránke. Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | René Skalný


„Povinnosť nosiť rúška vonku je niečo tak absurdné. Prešiel som chorobou, som očkovaný, negatívne testovaný, tak prečo mám nosiť respirátor?“ pozastavil sa v českej spravodajskej televízii nad vládnym nariadením Zdeněk Hostomský.
Noste to ako symbol...

Ten aj prezradil, že epidemiológ Rastislav Maďar, člen Interdisciplinárne skupiny pre epidemické situácie (Meses), ktorá radí ministerstvu zdravotníctva, mu vraj hovoril, nech to berie ako symbol. „Pre mňa je to symbol strachu a podriadenosti. Ani jedno z toho mi neimponuje, ja to nosiť nebudem,“ zdôraznil vo vysielaní CNN Prima NEWS biochemik.

Situácia po rozvoľnení podľa vedca už nebude rovnaká ako predtým. Nabáda, aby sa ľudia uvoľňovania nebáli. „Pretože medzi tým bolo 1,5 milióna ľudí očkovaných. Podľa odhadov 4,5 milióna ľudí chorobou prešlo, takže majú prirodzenú imunitu. Vlastne pre polovicu národa už vírus nie je tak nebezpečný. Počet ohrozených ľudí je stále menší, teda prirodzená tendencia nákazy je klesať. A so zvýšením očkovania sa to bude cielene ešte znižovať,“ vysvetlil pre Primu Hostomský.
Nebojme sa uvoľňovania

Aké budeme mať leto, bude podľa vedca závisieť od krokov vlády i od ľudí. „Vidím tam určitú zotrvačnosť, ktorá s opatreniami zostala, aby vláda ukázala svoju dôležitosť. A nechce nič riskovať. Leto bude tak normálne, ako si ho urobíme. Nezávisí to až tak na víruse, ale na vláde a na nás,“ upozornil Hostomský.

Slovenský patológ: pacienti zomierajú aj na následky očkovania, aj na Covid po očkovaní. Musíme sa chrániť!  
Zdá sa, že očkovanie predsa len nie je sloboda. Slovenský patológ, Michal Palkovič, pre Topky uviedol, že ľudia na Slovensku zomierajú, aj keď v malom meradle, aj na následky vedľajších účinkov vakcíny. Čo je však prekvapivejšie, nie zanedbateľný... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Petra Demková


Biochemik má vlastný názor aj na to, ako dlho majú ľudia protilátky. A nie je to to isté, čo tvrdia politici. Podľa vedca majú protilátky účinnosť u človeka dlhšie ako rok. „Teraz sa analyzovali ľudia z Rakúska, tá prvá generácia, ktorá bola v januári minulého roka infikovaná, a majú stále ochranné protilátky. Vírus sa až tak nezmenil,“ uviedol. Podľa Hostomského, koronavírusy sa nemenia tak dramaticky ako vírus chrípky. Tá sa preto musí preočkovávať každý rok.
S koronavírusom sa musíme naučiť žiť

Biochemik tvrdí, že ľudia sa musia s koronavírusmi jednoducho naučiť žiť. „Nevylučujem, že tento vírus sa po niekoľkých rokoch stane jedným z piatich koronavírusov, s ktorými zaobchádzame úplne normálne. Nedramatizoval by som to. Ale môže sa stať, že príde nejaký variant, ktorý je úplne nečakaný. Na to už však máme vakcíny. Spoľahnite sa na vedu a na to, že sa s vírusom naučíme žiť,“ apeloval riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky, Zdeněk Hostomský.

Blaha: "Každý, kto si neobnaží pliecko ako pani prezidentka a nenechá sa "napichať", je nepriateľ ľudu!"
Slovensko v súčasnosti rieši viaceré udalosti, ktoré hýbu jej inak „pokojnými“ vodami. Vo viacerých je zainteresovaný aj Smer-SD a jeho podpredseda Ľuboš Blaha. A práve ten vo svojom statuse na sociálne sieti rozoberá niektoré z... Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik