Baránek: Predčasné voľby u nás budú závisieť od Ústavného súdu SR aj Igora Matoviča
26 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Opozícia sa vrhla do zbierania podpisov za vypísanie referenda o predčasných voľbách s veľkým odhodlaním. Dnes ich už má takmer 600 tisíc. Podľa politického analytika Jána Baráneka závisí od Igora Matoviča, či budú predčasné voľby vyhlásené budú alebo nie.


Vláda Igora Matoviča klesla po voľbách u ľudí tak, že opozícia nevidela inú možnosť ako začať zbierať podpisy na referendum o predčasných voľbách. Už teraz, po troch mesiacoch, ich má takmer 600 tisíc. Politický analytik Ján Baránek si myslí, že bude záležať práve na Igorovi Matovičovi, ako to vlastne s referendom dopadne, informuje portál parlamentnelisty.sk.
Ak vznikne nejaká „referendová“ pochybnosť, môže to posúdiť Ústavný súd SR

Problém s vyhlásením referenda aj predčasných volieb je aj v tom, že podľa niektorých právnikov nemusí byť v súlade s ústavou. Teda či sa ľudia môžu vôbec vyjadrovať k ukončeniu volebného obdobia, ktoré je na štyri roky.

„Ak by vznikli pochybnosti, prezidentka to môže dať posúdiť na ústavný súd, lebo mandát je predsa len na štyri roky. My sme tu predsa už mali, a nie jedny, predčasné voľby, takže precedens o tom, že predčasné voľby môžu byť, tu máme. A či to môže byť v referendovej otázke? Ak sa nemýlim, také referendum sme tu už tiež mali. V každom prípade, keď vznikne nejaká pochybnosť, môže to posúdiť ústavný súd. Ale keďže sme tu už takéto voľby mali, neviem, ako by rozhodol, lebo ústava sa v týchto paragrafoch nemenila,“ vysvetlil Baránek.

Dve opozičné strany sa tešia, že už majú vyzbieraných viac ako potrebných 350 tisíc podpisov. Dokopy ich totiž majú už takmer dvakrát toľko. Referendum by teda úspešné byť mohlo. Baránek však varuje, že podpisy sa zbierali v čase, keď bol premiérom Igor Matovič.

Keby bol naďalej Matovič premiérom, tak by som odpovedal, že referendum úspešné byť môže, no po zmene premiéra už nie som si odpoveďou natoľko istý. Do veľkej miery to bude záležať práve od toho, ako sa bude Igor Matovič správať. Ak sa stiahne, tak tie dôvody predčasných volieb vlastne pominú,“ konštatuje politický analytik.

 „Netrápte sa, že sú až takí blbí som nevedel ani ja!“ utešuje voličov Ján Baránek (VIDEO)
Počas súčasnej vládnej krízy, ale aj pred ňou, už koaliční politici na seba vyliali nejednu špinu. Všíma si to aj politický analytik Ján Baránek, ktorý cez video odkazuje ľuďom: „Verte mi, priatelia, oni sú hlúpi!“ Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Treba, aby politici vysvetlili, prečo Slovensko vyhostilo ruských diplomatov

Vo vláde sa v podstate okrem výmeny Matoviča za Hegera a odchodu šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího nič nezmenilo. Dokonca aj škriepky pokračujú, hoci nie až tak intenzívne ako za Matoviča. „Vzťahy sú stále napäté, o čom svedčí aj vyzvanie poslanca OĽaNO ministra Sulíka, aby vysvetlil nadštandardné dotácie na nájom pre istý penzión v Bojniciach. Aby koaličný poslanec takto vyzýval ministra, to si z minulosti ani nepamätám, že by sa dialo. Je to presne prejav toho, že vzťahy ostali stále napäté,“ komentoval súčasný stav Baránek.

Slovenskom rezonuje aj náš solidárny krok s Českom a vyhostenie troch ruských diplomatov, ktorí mali u nás vykonávať špionážnu činnosť. „Vôbec nechápem, prečo Slovensko vyhosťovalo diplomatov, keďže ide o záležitosť Česka a Ruska. Treba, aby to politici vysvetlili. Nejako to totižto nedáva logiku, keďže solidarita s Českou republikou sa dá prejaviť aj inak. Niet divu, že sa začnú deštruovať aj vzťahy s Ruskom. Takéto niečo ani nepamätám, že by sme v minulosti urobili takúto aktivitu. Považujem to za zbytočné a najmä škodlivé,“ vyjadril sa politický analytik Ján Baránek k súčasnej asi najhorúcejšej téme.

Baránek: Správanie Matoviča hraničí so šikanovaním
"Vyčerpávajúca vládna kríza stále nie je na konci. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) oznámil svoju demisiu s tým, že teraz by mal rovnaký krok urobiť premiér Igor Matovič (OĽaNO). Politický analytik Ján Baránek predpokladá, že k tomu... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík