"Sputnik má dve rozdielne dávky, lenže my máme len tú prvú!" šokuje poslanec Krošlák
25 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ruskú neregistrovanú vakcínu Sputnik V sme priviezli na Slovensko 1. marca a odvtedy sú okolo nej iba samé problémy. Navyše, doteraz s ňou nebol zaočkovaný jediný náš občan. Teraz dokonca poslanec Ján Krošlák vyhlásil, že namiesto dvoch dávok Sputnik máme iba tú prvú!


Podľa poslanca Národnej rady za OĽaNO Jána Krošláka máme s vakcínou Sputnik veľký problém, o ktorom sa ale verejne nehovorí. Podľa neho máme z dvojdávkovej vakcíny, pri ktorej sú obe dávky rozdielne, máme len tú prvú, informuje portál ereport.sk.
Pri Sputniku sa očkuje dvoma dávkami, ktoré nie sú totožné

Keďže máme len prvú dávku, bez druhej dávky je prvé očkovanie zbytočné, povedal Ján Krošlák pre eReport. „Druhá dávka Sputnika je naviazaná na prvú dávku a my tu máme len tú prvú. To znamená, že budú musieť zabezpečiť, aby prišla k nám aj druhá dávka. Tak, aby malo zmysel tou prvou očkovať,” opísal Krošlák komplikácie s podávaním látky z ruských laboratórií. „Je teda potrebné mať obidve. A podľa toho čo viem, tu máme len tú prvú,” skonštatoval Krošlák. Skutočnosť, že pri Sputniku sa očkuje dvoma dávkami, ktoré nie sú totožné, potvrdil infektológ a člen konzília aj pandemickej komisie Pavol Jarčuška. „Sú dve rôzne dávky, v tom je aj tá výhoda Sputnika,” povedal pre eReport.

„Neviem, aký Sputnik je na Slovensku, touto informáciou nedisponujem,“ uviedol Jarčuška, ktorý vraj detaily o dodávke 200-tisíc kusov ruskej vakcíny, dovezenej na Slovensko nepozná. Krošlák tvrdí, že ak chceme Sputnikom očkovať, musíme doobjednať ďalšie dodávky. A práve o tom sa teraz vedú rokovania. „Treba zabezpečiť, aby prišla aj tá druhá dávka, a aby sa tou prvou mohlo vôbec začať očkovať. Tak som to ja pochopil zo stretnutia s ministrom zdravotníctva,” priznal poslanec.

Sputnik vyhovel vo všetkých skúškach, zverejnia aj zmluvu. Rusi však majú podmienku...
Bolo že to kriku ohľadom zmluvy okolo ruskej vakcíny Sputnik V, no teraz sa zdá, že všetko sa vyriešiť bez problémov dá. A to preto, že ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy. Má však jednu podmienku. Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Očkovanie Sputnikom už má v rukách minister Lengvarský

Ministerstvo zdravotníctva však odmieta jeho tvrdenia, že by sme mali iba jednu dávku. Na otázku eReportu aký počet druhej dávky máme k dispozícii, dostal portál iba strohú odpoveď. „Balenie ruskej vakcíny obsahuje dve dávky,“ odpísala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Podľa Jána Krošláka je teraz konečný verdikt nad ruskou vakcínou plne v rukách ministra Vladimíra Lengvarského. „Je málo dostupných informácií o Sputniku, to znamená, že minister zdravotníctva bude musieť rozhodnúť na základe týchto málo informácií a zobrať zodpovednosť na svoje ramená na základe odporúčaní odborníkov,” dodal na margo celého problému poslanec Krošlák.

"Baťová by sa za svoje vyjadrenia mala ospravedlniť. Sputnik je dobrý," povedal Juraj Kamarás, šéf IMUNY
Vojna medzi Igorom Matovičom a riaditeľkou ŠÚKL kvôli ruskej vakcíne Sputnik je každému dobre známa. Teraz sa o nej vyjadril aj riaditeľ spoločnosti IMUNA v Šarišských Michaľanoch, ktorý Sputniku hovorí jasné ÁNO. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik