Saková: Referendové hárky preberala ešte aj moja mama v rodnej obci
24 | 04 | 2021 I tasr

Petičná akcia za referendum o skrátení volebného obdobia bola odpoveďou na silnú objednávku verejnosti. Politické strany a spoločenské organizácie, ktoré pomáhali organizovať zber podpisov, podľa poslankyne Denisy Sakovej (nezaradená), členky mimoparlamentnej strany Hlas-SD, len vyšli tejto požiadavke v ústrety. 


„Aj mne osobne ľudia volali, aby mi hárky s podpismi mohli doniesť, dokonca v mojej rodnej obci moja mamina preberala hárky, ktoré jej dávali ľudia,“ povedala v TASR TV Saková.

Poslankyňa si nemyslí, že by podpora, ktorú referendovej akcii popri Konfederácii odborových zväzov Slovenska a ďalších organizáciách vyjadrili politické strany Hlas-SD, Smer-SD a SNS, mohla časť voličov odradiť od účasti na hlasovaní.

„Je to občianske referendum, zber podpisov bol organizovaný na základe spätnej väzby od občanov. My sme neskúmali, kto bol koho volič a dovolím si tvrdiť, že medzi nimi bolo množstvo ľudí, ktorí volili súčasnú vládnu koalíciu,“ tvrdí Saková, podľa ktorej vláda prijíma rozhodnutia amatérsky a zlyhala aj v boji s pandémiou ochorenia COVID-19.

Na to, aby bolo referendum úspešné, sa ho musí zúčastniť viac ako polovica registrovaných voličov. „Malo by tam prísť okolo 2,3 milióna občanov. Bude na ich aktivite a vôli, aby prišli a vyjadrili svoj názor. Oni nás o to žiadali a my sme im dali technickú podporu, aby sa zozbierali hárky a referendum bolo vyhlásené. Ale už to bude na zodpovednosti každého jedného občana, či príde k urne a označí, či chce alebo nechce predčasné voľby,“ povedala.

Saková hlasovala proti prijatiu záverečnej správy kontrolnej komisie zriadenej ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) na prešetrenie okolností smrti generála Milana Lučanského v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Prešov.

Smer-SD vyzbieral 300 000 podpisov na vyhlásenie referenda za predčasné voľby
Smer-SD vyzbieral 300 000 podpisov na vyhlásenie referenda za predčasné voľby. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii. Záverečné číslo v rámci celej referendovej iniciatívy, do ktorej sa zapojili aj iné... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr


Tvrdí, že ako bývalá ministerka vnútra, ktorá uviedla Milana Lučanského do funkcie prezidenta Policajného zboru, považovala za zodpovedné zúčastniť sa práce komisie, dodnes má však o nej pochybnosti. Komisia totiž podľa jej slov nebola vyšetrovacia, nemala prístup k zdravotným údajom ani pitevnej správe generála a nemohla komunikovať ani s nemocničným personálom. Napriek tomu prešetrovala kauzu paralelne s dodnes prebiehajúcim vyšetrovaním orgánov činných v trestnom konaní.

„Aj vzhľadom na dve trestné konania, ktoré na podnet generálneho prokurátora bežia, takéto predbiehanie udalostí a publikovanie informácií v médiách určite neprispieva k tomu, aby trestné konania mohli riadne prebiehať. Túto tradíciu sme mali aj s generálom Lučanským, nikdy sme do živého vyšetrovania nevnášali dojmy, emócie, pracovali sme iba s faktami a dôkazmi,“ vyhlásila Saková.

Dodala, že okrem dvoch udalostí, zranenia generála a neskôr jeho tragickej smrti, sa musia vyšetriť aj podmienky väzby Milana Lučanského. „Prečo si nemohol prečítať list, ktorý mu pred Vianocami napísala dvanásťročná dcéra, prečo nemal povolený telefonát s manželkou, ktorá prekonávala ochorenie COVID-19. Sú tam otázky okolo jeho spútania a pádu z vozíka,“ konštatuje Saková.

Hlas-SD vyzbieral do piatka 285 000 podpisov za vyhlásenie referenda
Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzbierala do piatka 285 000 podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Informoval o tom predseda strany a expremiér Peter Pellegrini. Petičný výbor by ich mohol odovzdať prezidentke SR Zuzane Čaputovej... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr