Lukašenkov režim zakázal dovoz a predaj západných výrobkov: Na zozname je ŠKODA aj NIVEA!
24 | 04 | 2021 I René Skalný

V reakcii na nepriateľské kroky západných krajín, vláda Bieloruska zakázala dovoz a predaj výrobkov viacerých - popredných zahraničných značiek. Obchodné embargo sa medziiniými vzťahuje na značky Škoda auto či Nivea.




Na zabezpečenie ochrany národných záujmov, s prihliadnutím na nepriateľské kroky voči bieloruskému ľudu, vláda ustanovila zoznam tovarov, ktoré sú na území Bieloruska zakázané dovážať a predávať. Informuje Bieloruská tlačová agentúra (BelTA).



Zodpovedajúce rozhodnutie bolo zakotvené v uznesení Rady ministrov z 23. apríla 2021 č. 240. BelTA sa to dozvedela z tlačovej služby vlády.







Osobitné opatrenia

Dokument bol prijatý na základe výnosu č. 128 „O uplatňovaní osobitných opatrení“, ktorý ustanovuje zavedenie zákazu dovozu na územie Bieloruska a predaja určitých skupín tovaru (vrátane tovaru jednotlivých osôb). výrobcovia), ktorých krajinou pôvodu je štát a (alebo) únia štátov, ktoré prijali rozhodnutie o zavedení osobitných opatrení vo vzťahu k bieloruským právnickým osobám a (alebo) jednotlivcom alebo tým, ktorí sa k týmto opatreniam pripojili.


Lukašenko obvinil svojich oponentov z plánovania masakry v Minsku
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil v utorok svojich oponentov, že v hlavnom meste Minsk plánujú páchať krvavé násilie. Lukašenko sa takto vyjadril vo svojom výročnom prejave k občanom, z ktorého citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR
?fbclid=IwAR2pKKgR8WOtXFUV7m2YTvRev3FEI0I2UwAMjvS1eh3wiCKBtyW6FiQ5hoo



Zakázaný tovar





Zoznam zakázaných tovarov obsahuje tovar skupín spoločností LIQUI MOLY, ŠKODA AUTO a BEIERSDORF (ochranné známky NIVEA, EUCERIN, LA PRAIRIE, LABELLO, HANSAPLAST, FLORENA, 8X4, SKIN STORIES, GAMMON, TESA, CHAUL, COPPROUGAL.




Vyhláškou sa tiež schválilo ustanovenie o postupe vo veci zakázaného tovaru.



Takže v prípade, že bude pri dovoze do Bieloruska zistený zakázaný tovar, bude podliehať opätovnému vývozu z územia krajiny. V prípade, že bude v maloobchodoch, na trhoch, na výstavách, veľtrhoch, v internetových obchodoch a na internete identifikovaný zakázaný tovar, bude osobám zapojeným do tohto obchodu vydaný príkaz na zákaz ich predaja.




Toto uznesenie sa nevzťahuje na tovar dovážaný občanmi do Bieloruska na osobné použitie, vozidlá uvedené v uznesení a registrované v členských štátoch Euroázijskej hospodárskej únie, ako aj vozidlá dočasne dovezené na colné územie Euroázijskej hospodárskej únie.


Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa demokracie pripomenula Bielorusko
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok pri príležitosti Medzinárodného dňa demokracie upriamila pozornosť na Bielorusko. Na Twitteri uviedla, že autorita vlády sa nezakladá výlučne na väčšine. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | TASR







Vyhláška tiež definuje postup pri predaji zvyškov zakázaného tovaru dovezeného do našej krajiny pred účinnosťou vyhlášky.




„Subjekty obchodu, ktoré ku dňu nadobudnutia účinnosti uznesenia budú mať pozostatky zakázaného tovaru, pozastavia veľkoobchod a (alebo) maloobchod s takýmto tovarom do piatich pracovných dní, urobia inventúru zostatkov na sklade a zostavía inventárny zoznam.


Najneskôr do piatich pracovných dní odo dňa jeho zostavenia sa dva výtlačky predložia daňovej inšpekcii v mieste registrácie a do 60 kalendárnych dní zabezpečia označenie zvyškov tohto tovaru špeciálne kontrolné znaky, ktoré sú umiestnené na spotrebiteľskom balení tovaru, “informovala vládna tlačová služba.



Osoby, ktoré porušia tento zákaz, budú potrestané v súlade so zákonom.




Hlavné body vyhlášky nadobúdajú účinnosť desať dní po oficiálnom zverejnení dokumentu. Stanovený zoznam zakázaného tovaru je platný zatiaľ šesť mesiacov.


Európska únia nechce, aby sa Bielorusko stalo druhou Ukrajinou, tvrdí Borrell
Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell varoval, že sa nesmie pripustiť, aby sa Bielorusko stalo "druhou Ukrajinou". Je presvedčený, že je potrebné rokovať s bieloruským prezidentom Alexandrom... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR