USA registrujú avizovaný odsun ruských vojakov od ukrajinských hraníc
23 | 04 | 2021 I tasr

Vláda Spojených štátov registruje avizovaný odsun ruských vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko ukrajinských hraníc, počká si však na konkrétne činy. Vo štvrtok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré cituje agentúra AFP.


"Počuli sme ich slová. Teraz budeme čakať na ich činy," povedal hovorca rezortu diplomacie Ned Price.

"Ruskej vláde sme dali jasne najavo, že sa musí vyhýbať krokom vedúcim k eskalácii a okamžite ukončiť svoje agresívne aktivity na Ukrajine a jej okolí," uviedol Price. Odmietol povedať, či Kremeľ dopredu informoval Washington o svojich plánoch stiahnuť vojská.

Stiahnutie ruských vojsk oznámil vo štvrtok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Rusko podľa jeho slov začne s odsunom vojakov v piatok. Oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda uskutočnila vo štvrtok rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov.

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin telefonovali 14. apríla, pripomína AFP. Biden vtedy Putina vyzval na deeskaláciu narastajúceho napätia v súvislosti s Ukrajinou.

Úžasná správa: Rusko oznámilo sťahovanie armád od svojich hraníc a z južných oblastí!
Rusko oznámilo úžasnú správu. Minister obrany Sergej Šojgu nariadil návrat vojakov zapojených do cvičení na juhu Ruska na miesta stáleho nasadenia do 1. mája, uvádza agentúra TASS. Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Ivan Brožík