V rozhovoroch o obnove jadrovej dohody sa dosiahol pokrok, tvrdí Rusko a Čína
21 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Medzinárodné rozhovory o záchrane iránskej jadrovej dohody z roku 2015 pokročili. Pôvodní signatári majú jasnejšie v tom, ako prinútiť USA a Irán, aby vyhoveli požiadavkám. Uviedli to zástupcovia Ruska a Číny, informuje portál RT.


Medzi USA a Iránom sa vo Viedni uskutočnili dva týždne nepriamych rozhovorov na oživenie dohody známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Ďalší signatári dohody boli prítomní ako sprostredkovatelia.

„Spoločná komisia JCPOA s uspokojením vzala na vedomie pokrok dosiahnutý v rokovaniach o obnovení jadrovej dohody,“ uviedol vo vyhlásení ruský veľvyslanec pri Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) Michail Uľjanov.

Teherán a Washington sa nedohodli na požiadavkách. Každá strana vyzvala druhú, aby najskôr urobila ústupky a až potom začne konať sama. Rozhovory sa začali ako obnovené úsilie o návrat oboch k dohode. Uľjanov potvrdil, že všetky delegácie si teraz oddýchnu od rozhovorov do začiatku budúceho týždňa. Umožní im to „urobiť si domáce úlohy a prekonzultovať to s hlavnými mestami“.

Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Vyslanec Číny pri IAEA Wang Qun povedal, že došlo k „produktívnej práci“ na vypracovaní konečného dokumentu. Najvyššou prioritou je zrušenie sankcií na Iránu. Abbas Araqchi, najvyšší iránsky vyjednávač v oblasti jadrovej energetiky, uviedol, že rokovania sa posúvajú vpred. Varoval však, že Teherán by mohol sa mohol stiahnuť z úsilia o oživenie JCPOA.

„Iránska delegácia zakaždým zastaví rozhovory, keď proces rokovaní povedie k neprimeraným požiadavkám, strate času a iracionálnemu vyjednávaniu,“ uviedol Araqchi.

Bolo tiež oznámené, že strany vytvorili tretiu odbornú pracovnú skupinu na riešenie problémov týkajúcich sa postupnosti praktických krokov smerujúcich k obnove JCPOA.

Boli už ustanovené dve pracovné skupiny, ktoré sa zaoberajú sankciami na Iránu a plánom zabezpečiť, aby Teherán a Washington dodržiavali dohodu.

EÚ asi neobnoví zmluvu so spoločnosťami AstraZeneca a J&J, tvrdí francúzska ministerka
Podľa francúzskej ministerky priemyslu je vysoko nepravdepodobné, že EÚ neobnoví zmluvu o kúpe vakcín od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Tvrdí, že diskusie s Pfizerom a Modernou sa už začali, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca