Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
17 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT.


Dmitrij Peskov v piatok novinárom povedal, že „princíp reciprocity v tejto veci nebol zrušený“. Naznačuje, že Moskva môže čoskoro zaviesť vlastné opatrenia proti USA. Varoval však, že „všetko teraz závisí od rozhodnutia hlavy štátu“. Zatiaľ nebol dohodnutý žiadny prístup.

Peskov tiež odhalil, že Kremeľ informoval amerického veľvyslanca v Moskve, že krajina podnikne sériu krokov v reakcii na sankcie, neuviedol však ďalšie podrobnosti.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok podpísal nariadenie, ktorým zakazuje mnohým americkým finančným inštitúciám priamo nakupovať podiely na ruských štátnych dlhopisoch. Podľa Peskova obaja vodcovia „neberú do úvahy záujmy toho druhého“. Hovorca Kremľa dodal, že „zaujatosť voči sankciám“ vo Washingtone vyvoláva napätie.

EÚ asi neobnoví zmluvu so spoločnosťami AstraZeneca a J&J, tvrdí francúzska ministerka
Podľa francúzskej ministerky priemyslu je vysoko nepravdepodobné, že EÚ neobnoví zmluvu o kúpe vakcín od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Tvrdí, že diskusie s Pfizerom a Modernou sa už začali, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Peskov však trval na tom, že tento krok neovplyvní základy ruskej ekonomiky. „Makroekonomická stabilita je plne zabezpečená a účinnosť nášho hospodárskeho bloku je medzinárodne uznávaná. Nemáme dôvod pochybovať o tomto stave vecí," dodal.

Podľa podmienok sankcií budú desiatky ruských firiem a úradníkov čeliť novým obmedzeniam. USA tiež oznámili, že z krajiny bude vyhostených 10 ruských diplomatov.

Biely dom tento krok obhajoval ako reakciu na obvinenia, že Rusko zasiahlo do amerických prezidentských volieb v roku 2020 a stálo za kolosálnym kybernetickým útokom na spoločnosť SolarWinds, v rámci ktorého hackeri prenikli do siete deviatich samostatných amerických vládnych oddelení. Kremeľ poprel účasť na oboch incidentoch.

Ruskí vedci plánujú uviesť na trh prvú vakcínu proti Covid-19, ktorá sa bude dať vypiť
Každý, kto má strach z ihiel, by si čoskoro mohol vydýchnuť. Tím vedcov z Petrohradu predstavil experimentálnu vakcínu, ktorú bude možné vypiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca