"Nepotrebujeme matovičov „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci," píše Boris Zala
20 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Darmo sa Matovič dušuje, že je „prozápadne“ orientovaný. My nepotrebujeme jeho „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci, európske zdravotné a právne štandardy a kultivovanú komunikáciu. A rešpektovanie slovenských záujmov aj v geopolitickom kontexte." Citát Boris Zala.


"Expremiér, ktorý ani netuší, čo národný záujem a geopolitické reality sú, je jasným rizikom pre našu národnú bezpečnosť. Pripomeňme si v skratke, v akej delikátnej situácii sa Slovensko v súčasnosti ocitlo." Pozýva autor úvahy Boris Zala na webe nazory.pravda.sk. čitateľa zamyslieť sa nad stavom našej súčasnej politiky. Nielen nad jej obrazom.

Psychiater: V prípade Matoviča by sa odborníci veľmi ťažko zhodli na počte diagnóz
Igor Matovič sa stal kontroverzným v podstate odvtedy, ako sa dostal do povedomia verejnosti. Jeho „vyčíňania“ ako opozičného politika neprestali, ani keď je vo vlád a bol dokonca aj premiérom. Mnohí ho za to posielajú k... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Opustili sme už mantinely právneho štátu?

"Visegrádska štvorka sa stala symbolom nesolidarity, straty európskosti a pokusov nahradiť ju utópiami toho pravého civilizačného vodcovstva: či už v podobe poľského mesianizmu, alebo Orbánovej falošnej novokresťanskej misie. Akurát že demokracia a politické práva sa akosi v týchto víziách strácajú. Slovensko sa napriek rôznym problémom a turbulenciám (finančným škandálom, protimigrantskou hystériou, vraždou novinárskej dvojice…) držalo v mantineloch vyspelého právneho štátu." Obracia sa v úvode úvahy Zala najskôr do minulosti, hoci nie až tak dávnej.
Odmietali sme avantúry vodcov

Zala ešte dodáva: "To nás odlišovalo od maďarského aj poľského potláčania politických slobôd. A nikdy sme sa neprikláňali na stranu „osobitných“ ciest našich susedov: lebo pod touto osobitosťou sme správne dešifrovali iba avantúry miestnych vodcov prikrývajúcich sa plášťom konzervatívno-kresťanskej „obnovy“ Európy."
Matovič to robí z obyčajnej hlúposti

"Pravdou je, že Igor Matovič nekoná zo žiadnych ideových ani zištných motivácií. Nemá žiadnu „utajenú“ stratégiu ani voči Rusom, ani voči Maďarom. Robí to z obyčajnej hlúposti, sebastrednosti a pocitu vlastnej výnimočnosti. Lenže jeho konanie je priame ohrozenie národnej bezpečnosti."

"Samozrejme, títo vodcovia okrem svojho ideologického plášťa veľmi šikovne obnovujú geopolitiku: Orbán neskrývanou ideou maďarského vodcovstva v Karpatskej kotline. (Pozrite si jeho prejav k storočnici Trianonu. V ňom túto misiu dokonca rozširuje aj smerom na západný Balkán. A blúzni o potrebe veľkej maďarskej vojenskej sily). A Kaczyński úsilím urobiť Poľsko lídrom tej pravej katolíckej Európy. Kto sleduje ich prejavy, nemá žiadne pochybnosti o tomto smerovaní. Poľsko by si do týchto úsilí rado pridalo osobitné vzťahy s USA a Viktor Orbán zas osobitné vzťahy s Ruskom a Čínou ako protiváhu kritike z Bruselu." Porovnáva Boris Zala zahraničie a Slovensko.

Igorovi Matovičovi plagiát diplomovky neprekáža. Titul Mgr. smelo používa ďalej
Chválenie sa podvodne získaným titulom Mgr. pri plagiátorstve s diplomovou prekáža Dane Lempelovej, ktorá to Igorovi Matovičovi dala vo svojom statuse na sociálnej sieti aj patrične najavo. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Prostý Matovič

"Do tohto krehkého prostredia naraz vbehne prostý Igor Matovič, nič netušiaci o geopolitických nástrahách, a ide zachraňovať svoju od počiatku spackanú misiu Sputnik V!" Vracia sa k nám na Slovensko týchto dní Zala.

"To, že Putin hrá s vakcínou svoju hru, je zrejmé, nemusí to byť rovno „hybridná vojna“, ale minimálne hra o prestíž Ruska, prirodzená konkurencia (aj voči Číne) a úsilie o získanie aj európskych trhov. Zo strany Ruska je to v poriadku. Nie však zo strany Matoviča. Lebo chcieť ruskú vakcínu je legitímne, ale musí to byť v súlade s európskymi štandardmi. A to malo byť súčasťou zmluvy."
Divný Matovičov svet

Boris Zala vo svojej úvahe pokračuje: "Lenže minister financií (sic!) nám povie, že on nevie, čo je v zmluve – vraj to je vec právnikov. To teda nie je! Za zmluvu zodpovedá ten, kto ju vyjedná a podpíše. Náš obetavý „záchranca životov“ na vyjednávanie nepotrebuje expertov, lebo vraj s Rusmi sa rokuje na princípe kamarátstva, priameho pohľadu a úprimného slova. Nuž história nás naučila, že to tak nie je. A preto k európskej právnej kultúre patrí už stáročia veta „zmluvy robia priateľov“. Lenže svet Matoviča je svetom chlapčenských sloganov, nie kultúry štátneho práva." Píše Zala pre web nazory.pravda.sk.
Kingmaker Gyimesi

"A tak je to (podľa Borisa Zalu - pozn. red. HD.) aj s kauzou Gyimesi: Matovič tvrdí, že rokovania v Maďarsku by bez Gyimesiho neviedli k úspechu. Kvôli tomu ponížil slovenskú diplomaciu tak, že vyradil naše veľvyslanectvo z vyjednávania. (A na poslednej tlačovej konferencii tvrdil, že veľvyslanec zastupuje ministerstvo zahraničia, čo je do neba volajúca hlúposť, lebo reprezentuje štát ako celok.) A do roly „kingmakera“ posadil Gyimesiho. Nuž ak to teda bez Gyimesiho nešlo, tak prečo to išlo s ním?" Prekvapuje Zala práve touto otázkou.

Boris Zala: Malo by nám tu byť vlastne veselo, máme za sebou rok paródií na vládnutie
"Batman patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, a to ani nie tak kvôli príbehu, ako kvôli filmovému spracovaniu. Je paródiou na takmer všetky žánre hollywoodskej filmovej produkcie, ako aj na jej vtedy polstoročnú mytológiu. Presne tak ako súčasná... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Orbanizácia Slovenska cez OĽaNO

"Orbánovi aj celému Fideszu totiž vyhovuje, že tak zvýšil prestíž maďarského aktivistu v očiach slovenských Maďarov. A tento poslanec určite nepatrí k tým umierneným, posilnia sa tak práve maďarskí radikáli. Budeme ešte prekvapení, aké im narastú rohy."

"Po druhé tým legitimizoval akési osobitné vzťahy niektorých slovenských Maďarov k Orbánovi – a to práve mimo slovenského právneho systému. Prosto ON vo svojom politickom horizonte ani nechyruje o úsiliach budapeštianskych premiérov byť predsedami vlády 15 miliónov Maďarov či o úsilí vytvoriť nadštátnu inštitúciu maďarských poslancov Karpatskej kotliny atď."
Jasná diagnóza

Politok, pedagóg, publicista a znalec slovenskej politiky svoje hodnotenie politiky Igora Matoviča ničím nezakrýva: "Pravdou je, že Igor Matovič to nerobí zo žiadnych ideových ani zištných motivácií. Nemá žiadnu „utajenú“ stratégiu ani voči Rusom, ani voči Maďarom. Robí to z obyčajnej hlúposti, sebastrednosti a pocitu vlastnej výnimočnosti."

"Lenže jeho konanie je priame ohrozenie národnej bezpečnosti. A tak je odmietavé stanovisko ministra Korčoka aj štátneho tajomníka Klusa pochopiteľné, rovnako ako odsudzujúca pozícia slovenských veľvyslancov aj bývalých ministrov zahraničných vecí a aj prezidentky. Lenže to je stále málo. Rada bezpečnosti štátu by mala jasne definovať hrozbu, ktorou sú avantúry expremiéra, a Eduard Heger by ho mal odvolať z vlády SR ako trvalé bezpečnostné riziko." Končí svoju úvahu pre portál nazory.pravda.sk Boris Zala.

(Medzititulky red. HD.)

Boris Zala: "Zo slovenského „západníčenia“ trčí slama"
"Naši „západníci“ pripisujú Západu aj celú množinu hodnôt, spôsobov správania, vysokú politickú kultúru a demokratickú orientáciu. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje, je to len vyabstrahovaný ideálny model, súbor... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík