Británia plne podporuje český lov na ruských agentov. Moskva všetko popiera
19 | 04 | 2021 I Diana Zaťková


Britský minister zahraničia Dominic Raab uviedol, že Spojené kráľovstvo „úplne podporuje“ Českú republiku. Je presvedčený, že rovnaká ruská bunka stojí za otravou v Salisbury a českým výbuchom, informuje Guardian.


České úrady v sobotu uviedli, že pátrajú po Alexandrovi Petrovi (41) a Ruslanovi Boshirovovi (43) v súvislosti s predtým nevysvetliteľnou explóziou v roku 2014 na skládke munície vo Vrběticích. Tá si vyžiadala dvoch mŕtvych.


Dvojicou podozrivých sú ruskí dôstojníci GRU. Ich skutočné mená sú Alexander Mishkin a Anatolij Chepiga. Do Spojeného kráľovstva sa dostali pod menom Petrov a Boshirov v rámci otravy bývalého dôstojníka GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie. Nachádzali sa tiež na českom území v októbri 2014, keď došlo k výbuchu.


Raab ocenil Čechov, ktorí „odhalili, do akej miery sa ruské spravodajské služby pokúšajú uskutočniť nebezpečné a zhubné operácie v Európe“. Naznačil, že je presvedčený, že za oboma zápletkami je rovnaká bunka GRU.


Rusko vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve
Rusko vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve, ako odvetu za sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe. Oznámil to v nedeľu český vicepremiér Jan Hamáček, ktorého citoval český Deník... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr

"To ukazuje vzor správania zo strany Moskvy po útoku novičokom v Salisbury," dodal Raab. „Sme rovnako odhodlaní ako kedykoľvek predtým postaviť osoby zodpovedné za útok v Salisbury pred súd a chválime kroky českých orgánov, že urobili to isté.“



Smrtiaca jednotka GRU 29155

Zdroje západných spravodajských služieb sú presvedčené, že vyšetrovanie českých orgánov je opodstatnené. Dôkazy o činnostiach jednotky GRU 29155, ktorá sa špecializuje na smrtiace tajné operácie v celej Európe, stále narastajú.


Podľa českých médií kriminalisti vyšetrujúci výbuch pôvodne predpokladali, že išlo o tragickú nehodu. Dvaja muži pracujúci v depe - Vratislav Havránek a Luděk Petřík - zomreli okamžite, keď vybuchlo 50 ton streliva.


Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu
Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa v sobotu rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Vlani však vyšetrovatelia pražskej kontrarozviedky a národného centra proti organizovanému zločinu dostali nové informácie. Zistili, že Mishkin a Chepiga - pomocou pasov Petrov a Boshirov - boli v krajine, keď došlo k výbuchu.


Dvojica priletela z Moskvy 11. októbra 2014 pravidelným letom spoločnosti Aeroflot. O päť dní neskôr - v deň výbuchu - odišli a cez Rakúsko sa vrátili domov.


Polícia sa domnieva, že tajní príslušníci GRU navštívili zbrojný komplex. Nemohli to dokázať, pretože boli zničené všetky dôkazy. V tom čase sa vykladali zbrane na dodávku bulharskému obchodníkovi so zbraňami Emilianovi Gebrevovi, ktorý ich dodával ukrajinskej armáde.


USA pôjdu proti Rusku „až do konca“
„Každý hľadí na Rusko s novou nádejou. Pretože krok za krokom posilňuje svoju pozíciu vo svete. A Američanom sa to prirodzene vôbec nepáči,“ vraví ruský poslanec Anton Morozov. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Gebrev bol otrávený v máji 2015 po večeri v bulharskom hlavnom meste Sofia. Bulharskí prokurátori tvrdia, že traja agenti GRU v utajení sa prihlásili do hotela s výhľadom na kanceláriu Gebreva. Jedným z nich bol Sergej Fedotov - vlastným menom Denis Sergejev - ktorý priletel do Londýna v čase otravy v Salisbury.


Západné spravodajské služby podozrievali jednotku GRU, že sa podieľala na otrave Gebreva, aj keď súvislosť s výbuchom je nová. Tiež sa domnieva, že členovia jednotky 29155 boli zapojení do neúspešného puču v Čiernej Hore v roku 2016 a dezinformačných operácií v Moldavsku v roku 2014.


Predpokladá sa, že jednotku, ktorá má tajné veliteľstvo v moskovskej oblasti Škodnya, tvorí asi 15 až 20 elitných dôstojníkov GRU. Fungovala ako diverzná bunka, vyslaná hlboko za nepriateľské línie, so základňou v juhovýchodnom Francúzsku, blízko hraníc so Švajčiarskom.


Najväčšia očkovacia kampaň v dejinách spustila miliardový biznis. Bitka o Európu vrcholí aj so zápletkou v Bratislave
Už rok útočí pandémia koronavírusu nielen na náš slobodný život ale hlavne na ekonomiku. A práve tá je dôvodom, že sme boli v priamom prenose svedkami až nadzvukovej rýchlosti vývoja vakcín. Teraz prichádza tá dôležitá úloha. Ktorá farmafirma sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Akcia a reakcia

Česká vláda v sobotu vyhodila z moskovského veľvyslanectva v Prahe 18 ruských diplomatov. Uviedla, že bude informovať svojich kolegov z NATO na stretnutí tento týždeň. A to uprostred signálov, že plánuje zaujať oveľa tvrdší postoj k pravidelným špionážnym aktivitám Kremľa.


Rusko odmietlo obvinenia, že je za výbuchom depa v roku 2014, ako neopodstatnené a absurdné. Moskva vyhlásila, že sa pomstí za kroky proti zamestnancom veľvyslanectva, a v nedeľu oznámila vyhostenie 20 českých diplomatov. Obvinila Prahu, že sa podkladá Washingtonu provokačnými „protiruskými akciami“.


Moskva taktiež popiera, že by sa GRU podieľala na pokusoch o vraždu Sergeja a Julie Skripalových. Obaja muži známi ako Petrov a Boshirov v televíznom rozhovore uviedli, že ich návšteva Británie v roku 2018 bola nevinná.


Český veľvyslanec v Moskve Pivoňka pôjde na koberček k Lavrovovi
18 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev