"Liberálny poriadok vedený západom nemôže sám zabezpečiť globálnu stabilitu," varuje bývalý diplomat Kmec
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Existujúci svetový politický systém je nefunkčný a nereflektuje aktuálne svetové usporiadanie. Je naivné naďalej sa usilovať o vývoz západnej liberálnej demokracie do sveta. Okamih na vytvorenie unipolárneho sveta sa skončil a treba priznať, že vyhlásenia o konci dejín boli sofistikované nezmysly”. Citát Peter Kmec.


Podpredseda parlamentného výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Kmec (Hlas-SD) rozvíja na blogu peter2020.blog.pravda.sk zaujímavé myšlienky, z ktorých redakcia HD vyberá:
Zásadný text

"V marcovom vydaní prestížneho časopisu Foreigh Affairs vyšiel článok Richarda Haassa a Charlesa Kupchana pod názvom Nový koncert veľmocí. Považujem ho za veľmi zásadný vstup do súčasnej diskusie o geopolitike a riešení medzinárodných problémov. Dovolím si povedať, že má rovnaký význam ako prelomové články Francisa Fukuyamu Koniec histórie (1992) alebo Samuela Huntingtona Stret civilizácií (1996)." Uvádza do témy Kmec čitateľa.
Významní rešpektovaní autori

Bývalý diplomat predstavuje autorov článku takto: "Ide o dve významné osobnosti zahraničnej politiky USA. Richard Haass je dlhoročným prezidentom Rady pre zahraničné vzťahy a v minulosti radil republikánskemu prezidentovi Georgeovi Bushovi ml. Charles Kupchan je profesorom na Georgetownskej univerzite a radil demokratickým prezidentom Billovi Clintonovi a Barackovi Obamovi."
O čo v článku ide?

Autori podľa Kmeca veľmi pragmaticky hodnotia súčasný vývoj na medzinárodnej scéne: "Medzinárodný systém sa nachádza v historickom zlomovom bode. S pokračujúcim hospodárskym vzostupom Ázie sa dve storočia západnej nadvlády nad svetom, najskôr pod Pax Britannica a potom pod Pax Americana, chýlia ku koncu. Západ stráca nielen svoju materiálnu dominanciu, ale aj ideologický vplyv. Demokracie na celom svete sú oslabované iliberalizmom a populizmom. Zatiaľ čo rozvíjajúca sa Čína s pomocou výbojného Ruska sa snažia spochybniť západnú autoritu a demokratické prístupy k domácemu i medzinárodnému vládnutiu."

"História jasne ukazuje, že obdobia búrlivých zmien sú spájané s veľkým nebezpečenstvom. Súboje veľmocí o hierarchiu a ideológiu vedú pravidelne k veľkým vojnám. Aby sme mohli predísť tomuto scenáru, musíme uznať, že liberálny poriadok vedený západom nemôže sám zabezpečiť globálnu stabilitu v dvadsiatom prvom storočí. Treba preto hľadať životaschopnú a efektívnu cestu vpred.” Preberá zásadné úvahy z citovaného článku vo svojom blogu Peter Kmec.

Ekonomika sa podľa Kmeca musí otvárať rýchlejšie, Korčokovi chýba väčšia koordinácia zo strany EÚ
Je potrebné zamýšľať sa o rýchlejšom otváraní ekonomiky, aby sme ju vrátili do potrebných koľají. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal poslanec Národnej rady SR (NR SR) a podpredseda európskeho výboru NR SR Peter Kmec... Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | SITA


Nový koncept usporiadania sveta

"Haass a Kupchan navrhujú vytvorenie tzv. Globálneho koncertu pre 21. storočie, ktorý by mal šesť stálych členov: Čínu, Európsku úniu, Indiu, Japonsko, Rusko a USA. Demokracie a nedemokracie by mali rovnaké postavenie a členstvo by záviselo od moci a vplyvu, nie od hodnôt alebo typu režimu. Členovia konceptu by spoločne reprezentovali zhruba 70 percent globálneho HDP aj globálnych vojenských výdavkov."
Možná inšpirácia

"Medzinárodný systém 21. storočia by sa podobal európskemu systému 19. storočia (Koncert Európy), ktorému vládli dve hlavné mocnosti – Spojené kráľovstvo a Rusko – a tri mocnosti nižšej váhy – Francúzsko, Prusko a Rakúsko. Hlavným cieľom Koncertu Európy bolo zachovať mier medzi jej členmi prostredníctvom vzájomného záväzku dodržiavať územné usporiadanie dosiahnuté na Viedenskom kongrese v roku 1815.Pakt sa zakladal na dobrej viere a spoločnom pocite záväzku, nie na zmluvnej dohode. Tento úspešný koncept vládnutia vydržal fungovať 100 rokov." Pripomína v blogu Peter Kmec.

Ako by fungoval nový Globálny koncert pre 21. storočie?

"Bol by iba konzultačným, ale nie rozhodovacím orgánom. Riešil by vznikajúce krízy, pomáhal vytvárať nové pravidlá a budoval podporu pre kolektívne iniciatívy. Všetky operatívne záležitosti, ako napríklad nasadenie mierových misií, poskytnutie pandemickej pomoci alebo uzatváranie nových klimatických dohôd, by naďalej riešila OSN a ďalšie existujúce medzinárodné orgány.

Koncert by tak len ohlásil rozhodnutia, ktoré by sa potom mohli prijať a implementovať inde. Stál by na vrchole súčasnej medzinárodnej architektúry, udržiaval by dialóg, ktorý v súčasnosti neexistuje. Pôsobil by ako ručná brzda, ale nie ako náhrada súčasnej medzinárodnej architektúry. Jeho vznik by však znamenal výrazný posun ďalej, lebo OSN je príliš veľká, byrokratická a formalistická.

Krátkodobé samity G-7 alebo G-20 sú neefektívne, pretože veľa úsilia je venovaného rokovaniam o podrobných, ale často neúčinných vyhláseniach. Bilaterálne schôdzky alebo telefonické hovory medzi hlavami štátov, ministrami zahraničných vecí a poradcami pre národnú bezpečnosť sú príliš epizodické a ich rozsah je často obmedzený." Hodnotí okrem iného súčasný stav (ne)schopnosti medzinárodných diskusií o vážnych globálnych témach či regionálnych konfliktoch Peter Kmec.

"Vláda odignorovala v Európe uznávané pravidlá pri schvaľovaní legislatívy," upozorňuje poslanec Kmec
Vecná a tvrdá kritika zo strany poslanca Národnej rady Slovenskej republiky na "legislatívnu svojvôľu" výkonnej moci zaznela na parlamentnom eurovýbore za prítomnosti eurokomisárky. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Model fungovania

"Ako by sa do Globálneho koncertu zapájali ostatné štáty? Štyri regionálne organizácie by mali pozorovateľský štatút so stálymi delegáciami v sídle koncertu – Africká únia (AÚ), Liga arabských štátov (LAŠ), Združenie národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a Organizácia amerických štátov (OAŠ). Pri diskusii o regionálnych problémoch by bola vždy na rokovaniach prítomná príslušná organizácia alebo priamo dotknuté štáty. Napríklad, ak by členovia koncertu riešili krízu na Blízkom východe, mohli by požiadať o účasť LAŠ, jej príslušných členov a ďalšie zúčastnené strany, ako napríklad Irán, Izrael a Turecko."
Akým spôsobom by sa rozhodovalo?

"Globálny koncert by sa vyhol kodifikovaným pravidlám, namiesto toho by sa pri dosahovaní konsenzu spoliehal na dialóg. Rovnako ako Koncert Európy by privilegoval teritoriálny status quo a taký pohľad na zvrchovanosť, ktorý vylučuje použitie vojenských síl alebo iných donucovacích nástrojov na zmenu existujúcich hraníc alebo zvrhnutie režimov. S výnimkou zmien podľa medzinárodného práva (napr. mandátu OSN). Koncert by bol zároveň ideálnym miestom na diskusiu o dopade globalizácie alebo o odsúdení takých negatívnych aktivít, ako je páchanie genocídy, prechovávanie alebo sponzorovanie teroristov alebo vážne zhoršovanie životného prostredia ničením dažďových pralesov."

Oslabenie snáh o presadenie liberálnych doktrín

"Neoslabí vznik Globálneho koncertu súčasný liberálny poriadok? Autori otvorene priznávajú, že vytvorením Globálneho koncertu budú oslabené snahy západu presadiť liberálny medzinárodný poriadok vo všetkých častiach sveta. Odráža to však geopolitickú realitu 21. storočia. Pri navrhovaní nových mechanizmov pre zachovanie medzinárodného mieru je potrebné nastavovať uskutočniteľné ciele, a nie lipnúť na utopistických víziách."

"Vláda odignorovala v Európe uznávané pravidlá pri schvaľovaní legislatívy," upozorňuje poslanec Kmec
Vecná a tvrdá kritika zo strany poslanca Národnej rady Slovenskej republiky na "legislatívnu svojvôľu" výkonnej moci zaznela na parlamentnom eurovýbore za prítomnosti eurokomisárky. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Aký by mal Globálny koncert dopad na Slovensko?

"Vidím viac pozitív ako negatív." Píše autor blogu Peter Kmec a pokračuje. "Slovensko by prostredníctvom Európskej únie sedelo za rokovacím stolom a zúčastňovalo by sa významných diskusií o medzinárodnom mieri a globálnej bezpečnosti. Stály konzultačný mechanizmus za priamej účasti Ruska by pomohol znižovať napätie v našom spoločnom susedstve, predovšetkým na Ukrajine. Vrátili by sme sa tak do obdobia, keď sa s Ruskom viedol pravidelný strategický dialóg na najvyššej politickej úrovni, či už to bolo vo formáte EÚ – Rusko alebo NATO – Rusko. Zároveň by sa slovenskej diplomacii ´uvoľnili´ ruky pri presadzovaní našich národných (predovšetkým ekonomických) záujmov aj v nedemokratických krajinách."

"Na záver by som rád zdôraznil," píše poslanec Kmec, "že súhlasím s autormi článku o urgentnej nevyhnutnosti vytvoriť nový, efektívny a realistický systém medzinárodného vládnutia. Ten existujúci je nefunkčný a nereflektuje aktuálne svetové usporiadanie. Je naivné naďalej sa usilovať o vývoz západnej liberálnej demokracie do sveta. Okamih na vytvorenie unipolárneho sveta sa skončil a aj podľa Haassa a Kupchana treba priznať, že vyhlásenia o konci dejín (Fukuyama) boli sofistikované nezmysly.

"Globálny koncert pre 21. storočie znamená výrazné vylepšenie súčasnej medzinárodnej architektúry. I keď to nie je dokonalý systém, je to najsľubnejšia alternatíva. Všetky ostatné možnosti sú menej účinné, menej stabilné a menej udržateľné. Najhoršou alternatívou je však nečinnosť – výsledkom by bol neposlušný svet riadený nikým."

(Pozn. red. HD - Peter Kmec  je bývalý diplomat, pochádza z Nitry. V rokoch 2012 až 2018 pôsobil ako veľvyslanec v USA, neskôr bol zahranično-politickým poradcom premiéra Petra Pellegriniho. Kandidoval za Smer, dnes je nezaradeným poslancom a členom strany Hlas.)

(Medzititulky red. HD.)

Mávneme rukou - "užitočný hlupák", alebo sa zamyslíme nad Matovičovou vlastizradou? Pýta sa poslanec a právnik Kmec
Vlastizrada. Slovo, ktoré sa začína opatrne spomínať v médiach v súvislosti s nezodpovedným konaním expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča. Z Moskvy a Budapešti útočil na slovenské odborné inštitúcie a hanobil to, čo by mal ako... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Ivan Brožík