Žitný: Komisia mohla skúmať podmienky väzby, ale nie, či Lučanský spáchal samovraždu
17 | 04 | 2021 I Petra Demková

V piatok oboznámila ministerka Kolíková aj s niektorými členmi komisie verejnosť s výsledkami vyšetrovania. Bezpečnostný analytik a osobný priateľ generála Lučanského Milan Žitný sa pre Parlamentné listy vyjadril k pôsobeniu komisie aj výsledkom jej činnosti. Kolíková podľa neho len zakrýva „prúser“ a závermi komisie chce „usmerniť“ vyšetrovateľa.



Komisia nezistila skutočnosti...

“Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali informáciu medializovanú ministerkou spravodlivosti a bývalým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského, a teda pokus o samovraždu,” povedal v piatok predseda komisie Tomáš Čitbaj z kancelárie verejnej ochrankyne práv.

Kolíkovej komisia si odhlasovala samovraždu gen. Lučanského. Saková a Kotleba boli proti
16 | 04 | 2021 | Aneta Leitmanová


Žitný v prvom rade pre PL zhodnotil celkové pôsobenie komisie. Uviedol, že správu komisie nečítal. „Ale – komisia nemá vôbec žiadne právo vyšetrovať nejaké okolnosti úmrtia. Od toho je podľa Trestného poriadku trestné konanie a vyšetrovateľ. Viac k tomu nemám čo dodať,“ vysvetlil analytik.
Komisia nemá štatút vyšetrovateľa!

Následne hodnotí spôsob, akým komisia pôsobila. „Keď si nejaká ad hoc komisia zavolá niekoho na výsluch, nemôže ho vypočúvať a ten človek im môže povedať, čo chce. Ale keď človek vypovedá pred vyšetrovateľom, je to iné. Dotyčný je poučený v zmysle Trestného poriadku, že musí hovoriť pravdu, lebo inak sa vystaví, ak sa mu na to príde, trestnému stíhaniu pre trestný čin krivej výpovede. Takéto pravidlá komisia nemá a nemôže a nepracuje podľa Trestného poriadku, nemá na to kompetenciu a nie je orgán činný v trestnom konaní. Takže všetky jej závery sú irelevantné,“ stojí si za svojím analytik.

Žitný upozorňuje na to, že komisia mala skúmať len podmienky väznenia, a nie, či Milan Lučanský spáchal samovraždu. „Toto vôbec nie je predmetom alebo možnosťou komisie, a preto nič také nemohla robiť. Jediné, čo členovia komisie mohli robiť, bolo skúmať z titulu rezortu spravodlivosti, kam patria väznice, podmienky väzby,“ vysvetlil.
Kolíková len zakrýva prúser, ktorý sa stal

Mária Kolíková na tlačovej konferencii nenamietala, že by komisia robila niečo nad rámec svojich oprávnení. Ministerka spravodlivosti evidentne zastáva názor, že pôsobenie komisie bolo úplne na mieste. Na toto má Žitný svoj jasný názor a ministerka nič nedaroval: „Ona to buď nevie, alebo potrebovala zakryť ten prúser, ktorý sa im stal. Iné vysvetlenie nevidím, okrem ešte jednej možnosti – prejudikovať, ako sa má usmerniť vyšetrovateľ, ktorý tieto skutky vyšetruje.“

Kolíková neverí Matovičovým rečiam o zrušení zmluvy: Žiada o jej zverejnenie
16 | 04 | 2021 | Tibor Sipos