Vyliečenie depresie na dosah? Vedci našli vyše 500 génov spoločných úzkostným poruchám
17 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Štúdia austrálskych vedcov objavila stovky zdieľaných génov u ľudí žijúcich s úzkostnými poruchami aj s depresiou. Ide o významný krok v boji proti dvom neriešiteľným duševným nepriateľom ľudstva, informuje portál RT.


Vedci z QIMR Berghofer Medical Research Institute v Austrálii identifikovali 509 génov spoločných pre úzkosť aj depresiu. Prišli na to analýzou záznamov 400 000 účastníkov britského programu Biobank. Zoskupovali genómy podľa ich priebehu a zostavili zoznam 28 individuálnych a zdieľaných znakov.

Potom nasadili množstvo modelovacích nástrojov. Výsledky testovali s databázou 1,9 milióna ľudí s úzkosťou alebo depresiou, ktoré sami nahlásili.

„Identifikovali sme 674 génov spojených buď s depresiou alebo úzkosťou - a je dôležité, že asi tri štvrtiny týchto génov boli spoločne zdieľané,“ vyhlásil psychiatrický genetik Eske Derks z QIMR Berghofer.

Ruskí vedci plánujú uviesť na trh prvú vakcínu proti Covid-19, ktorá sa bude dať vypiť
Každý, kto má strach z ihiel, by si čoskoro mohol vydýchnuť. Tím vedcov z Petrohradu predstavil experimentálnu vakcínu, ktorú bude možné vypiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Úzkostné poruchy pokrývajú široké spektrum stavov, ktoré majú často podobné príznaky, ale majú v konečnom dôsledku odlišné vlastnosti. Od záchvatov paniky až po určité typy fóbií a všetko medzi tým.

Jednou spoločnou vlastnosťou, ktorú zdieľajú všetci, je zmysel pre obavu, nepokoj a obavy z budúcnosti, ktoré sa často môžu prejaviť fyziologickými zmenami, ako je zvýšený krvný tlak. Medzitým sa môže depresia prejavovať pocitmi intenzívnej demotivácie až sebapoškodzovania a samovražednými myšlienkami.

Odhadom dve až šesť percent globálnej ľudskej populácie trpí diagnózu depresie v rôznej podobe.

Gény jedinečné pre depresiu boli predtým spojené s vyššími hladinami triglyceridových tukov v krvi, kým iné gény spojené s úzkosťou súviseli s krvným tlakom, čo podčiarkovalo predchádzajúci výskum, ktorý spájal hypertenziu s úzkostnými poruchami. Táto nová databáza genomických informácií pomôže vytvoriť štruktúru pre budúci genetický a psychiatrický výskum.

EÚ asi neobnoví zmluvu so spoločnosťami AstraZeneca a J&J, tvrdí francúzska ministerka
Podľa francúzskej ministerky priemyslu je vysoko nepravdepodobné, že EÚ neobnoví zmluvu o kúpe vakcín od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Tvrdí, že diskusie s Pfizerom a Modernou sa už začali, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca