Ruskí vedci plánujú uviesť na trh prvú vakcínu proti Covid-19, ktorá sa bude dať vypiť
16 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Každý, kto má strach z ihiel, by si čoskoro mohol vydýchnuť. Tím vedcov z Petrohradu predstavil experimentálnu vakcínu, ktorú bude možné vypiť, informuje portál RT.


Ruský inštitút experimentálnej medicíny vykonáva pokusy s prvou vakcínou proti koronavírusom na svete, ktorú je možné vypiť z fľaše. Vzhľadom na počet injekčných striekačiek a čas, ktorý zdravotnícki pracovníci potrebujú na podanie injekcie, sa dúfa, že tento vzorec by mohol urýchliť proces imunizácie miliónov ľudí. A zanechať príjemnú chuť v ústach.

Alexander Dmitriev, vedec Ruskej akadémie vied, pre agentúru RIA Novosti uviedol, že prebiehajú predklinické testovania vakcíny na báze jogurtov. Mohli by byť hotové do jedného roka. Odborníci podľa neho stanovili náklady na aplikovanie pre pacientov až na 220 miliónov rubľov (2,9 milióna dolárov). "V súčasnosti hľadáme príležitosti na zabezpečenie dodatočného financovania," uviedol Dmitriev.

Alexander Suvorov, ďalší vedec z tímu, novinárom prezradil, že by vakcína mala chutiť takmer ako obľúbený miestny mliečny nápoj známy ako rjaženka. Fermentovaný mliečny nápoj je obľúbený v Rusku a na Ukrajine, chuťou a výzorom sa podobá kefíru alebo kyslému mlieku.

Globálne ceny potravín naďalej prudko stúpajú, dosiahli sedemročné maximá, tvrdí OSN
Nová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukazuje, že globálne ceny potravín v marci opäť prudko stúpli. Predstavuje to desiaty mesačný nárast za sebou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Tím však varuje, že jeho recept by sa nemal zatiaľ považovať za ľahkú odpoveď na ukončenie pandémie. "Postupujeme veľmi opatrne, aby sme sa vyhli situácii, keď bude akýkoľvek nový medicínsky produkt vnímaný ako všeliek, ktorý zachráni ľudstvo," upozornil Suvorov.

V januári jeden z najlepších ruských vedcov v oblasti medicíny Albert Rizvanov, riaditeľ Centra pre regeneratívnu medicínu na kazašskej federálnej univerzite, oznámil, že krajina sa bude musieť ešte roky naučiť žiť po boku s Covid-19.

"Existujú sezónne choroby, ktoré zvyčajne vymrú koncom jari a začiatkom leta," uviedol akademik. Dodal, že rovnako ako oni, „myslím si, že vírus sa v Rusku prestane šíriť toto leto. Zdá sa, že Covid-19 sa stane ďalším zo sezónnych patogénov, ktoré spôsobujú choroby dýchacích ciest“.

Švédsko zmierňuje opatrenia, ale iba pre zaočkovaných
Švédska Agentúra verejného zdravia v piatok oznámila, že krajina začne zmierňovať bezpečnostné opatrenia. Pre jednotlivcov, ktorí dostali najmenej jednu dávku vakcíny proti Covid-19. Poskytne slobodu predovšetkým starším osobám, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Lukáš Leca