„Zlož si rúško a dýchaj“ (Vladimír Prochvatilov)
14 | 04 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Európa sa búri proti útokom na slobodu ľudí pod zámienkou boja proti koronavírusu.


Cez víkend (20. - 21. marca)  celou  Európou  prehnala  vlna protestov proti nátlaku k „novému spôsobu života“ - noseniu rúšok, karanténe, zatváraniu podnikov pod zámienkou boja proti koronavírusu. Demonštranti vyšli do ulíc vo Veľkej Británii, Nemecku, Rakúsku, Švédsku, Belgicku, Poľsku, Chorvátsku, Fínsku, Švajčiarsku, Rumunsku.



Obzvlášť veľa ľudí bolo na demonštrácie v nemeckom meste Kassel, kde po výzvach organizácie  „Nekonvenčné myslenie“  („Querdenken“) vyšlo do ulíc asi 20-tisíc ľudí. Demonštranti napriek príkazu pochodovali centrom mesta Kassel. Väčšina bola bez rúšok. Na rozohnanie ľudí použila polícia  slzný plyn, obušky, vodné delá; počet zadržaných nebol oznámený.



Počas demonštrácie v Drážďanoch 20. marca, utrpelo zranenie  12 policajtov. Úrady zaznamenali deväť útokov na policajtov, sedem slovných urážok a dve porušenia zákona o nosení zbraní a zákona o zhromaždeniach. 17-krát čelili strážcovia zákona fyzickému odporu.

V Stuttgarte prešli ulicami stovky ľudí a spievali Es reicht!  (Dosť!). Asi 800 demonštrantov sa zhromaždilo v Hannoveri, asi 1 000 v Berlíne a asi 2 000 v Düsseldorfe. Demonštrácia v Mníchove bola násilne rozohnaná.



Obavy má aj Británia. Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v londýnskom Hyde Parku a prešlo centrálnymi ulicami so sloganmi proti lockdownu, informuje BBC. Demonštrácia bola políciou označená za nezákonnú;  v krajine je zakázané zhromažďovať sa vo veľkých skupinách, ale zákaz sa neustále porušuje.

V Amsterdame policajti použili vodné delá na rozohnanie demonštrantov. Na videu, možno vidieť holandského policajta ako obuškom udrel ženu do pŕs a dvakrát udrel muža, ktorý sa ju snažil chrániť.

Podnet na Slovenskú republiku na medzinárodný súd, za celoplošné testovanie, je podaný! Skončia naši politici v base? 
„Dňa 12.4.2021 skupina advokátov, zástupcov rôznych profesií a občianskych aktivistov podala svoj podnet na Medzinárodný trestný súd za vykonanie nepovolených medicínskych experimentov na ľuďoch,“ informuje stránka... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková


Asi 6 000 ľudí sa zúčastnilo demonštrácií proti karanténe v hlavnom meste švajčiarskeho kantónu Bazilej, v Liestale. Účastníci demonštrácie odignorovali požiadavku nasadiť si rúška. Masky mali len tancujúci demonštranti oblečení v symbolických ochranných oblekoch. Organizátori demonštrácie z asociácie  Protest Silent   zverejnili na sieti video s ukážkami tanečných pohybov pre flash mob, ktoré  „má sprostredkovať verejnosti myšlienku, že Švajčiarsko sa stalo diktatúrou."

"Rúška nás nútia mlčať" "Covid-pas sa rovná vyhláseniu vojny", hlásali  slogany demonštrantov. Zazneli vyjadrenia aktivistov verejných organizácií. Člen iniciatívneho výboru Freunde der Verfassung (Priatelia ústavy) Stefan Lang obvinil švajčiarske médiá z „jednostrannej propagandy“. Učiteľka, členka združenia „Rodičia detí proti povinnostiam nosiť rúška na školách“ Karo Yorkel uviedla, že rúška „poškodzujú deti fyzicky a psychicky“.

Dňa 20. marca  pochodovali ulicami Varšavy stovky odporcov karantény a očkovania, takmer všetci bez rúšok. Demonštranti oblečení v tričkách s nápisom „Falošná pandémia“ niesli transparenty „Kde sú mŕtvoly?“ a popri tom skandovali: „Naša sloboda, naše Poľsko!“ Po tom, čo jeden z demonštrantov zaútočil na policajta, objavila sa ťažká technika, policajti ich začali tĺcť obuškami a používať ohlušujúce granáty. Demonštranti kričali: „Sme slobodní ľudia!“

Vo francúzskom Breste prechádzalo  4 000 demonštrantov   centrálnymi ulicami mesta. Národné centrum pouličného umenia a verejného priestoru organizovalo divadelné predstavenia. „Zlož si rúško a dýchaj!“ - skandovali mladí.

Vo francúzskom Marseille sa  21. marca zhromaždilo asi 6 500 ľudí, väčšinou mladých ľudí a študentov  na karnevale, ignorujúc karanténu. V centre mesta tancovali tisíce „nočných sov“, ako ich nazvali médiá, na hudbu, ktorá znela z otvorených okien. Väčšina účastníkov slávnosti bola bez rúšok. Francúzske ministerstvo vnútra označilo marseillský festival za „úplne neprijateľný“.

Fašiangový protest môže mať politický význam. Marine Le Penová, ktorá sa zúčastnila marseillského festivalu, odsúdila  vládu: „Kríza má dôsledky: bola prekročená hranica prijateľnosti opatrení,“ uviedla.

 Senzačný rozsudok: Žiadne masky, žiadne rozostupy, žiadne ďalšie testy pre študentov!
Weimar Family Court (miestny rodinný súd vo Weimare) 8. apríla 2021 rozhodol, že dvom školám v meste sa s okamžitou platnosťou zakazuje požadovať, aby žiaci boli nútení nosiť akýkoľvek druh prekrytia úst či nosa (najmä respirátory FFP2).... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Zamestnankyňa Parížskej akadémie geopolitiky Alesya Miloradovichová v rozhovore pre Nadáciu strategickej kultúry tvrdí, že zmätok vládnych orgánov  pred narastajúcou nespokojnosťou je viditeľný: „Parížske úrady nevedia, čo majú robiť a ako reagovať.  25. februára radnica oznamuje, že je potrebné Paríž na mesiac uzavrieť. 1. marca, starostka hlavného mesta Anna Hidalgo, ktorá čelí masívnym protestom hovorí, že je proti novému uzavretiu mesta, a 23. marca je pobúrená tým, že mesto nebolo uzatvorené už skôr.  Zaviedli sa elektronické certifikáty, ktoré je potrebné  vyplniť pri odchode z domu, ale nikto nevie, či je to odporúčanie alebo povinnosť.“

Obmedzenia vo Francúzsku sú prísne. Rúško je potrebné nosiť aj na ulici. Vyžaduje sa dodržiavanie „sociálnej vzdialenosti“. Požaduje sa vyplnenie elektronického certifikátu (attestation) pred každým odchodom z domu s uvedením dôvodu, prečo odchádzate. Protesty však dosiahli takú intenzitu, že parížske úrady boli pod ich tlakom nútené zrušiť vypĺňanie osvedčení o opustení domu pre 16 okresov hlavného mesta.

Nielen Európa sa búri. Celosvetový protest proti karanténe a očkovaniu  sa konal  v 50 krajinách.

Soros a jeho lobisti mali v posledných rokoch najmenej 70 stretnutí s vysokými predstaviteľmi Európskej komisie
Ani jedna hlava štátu alebo vlády členskej krajiny EÚ nemala možnosť tak často sa stretávať s najvyššími predstaviteľmi únie ako George Soros. Alebo lobisti jeho nadácie. Maďarský europoslanec žiadal od Európskej komisie vysvetlenie. Tá uviedla, že... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková