Ruský minister obrany varuje NATO: Ruské jednotky sú pripravené brániť krajinu
14 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Po prekvapivej inšpekcii vojsk v utorok Moskva oznámila, že dva oddiely ruskej armády spolu s tromi výsadkovými jednotkami sú pripravené konať v prípade, že napätie na Západe prerastie do bojov, informuje portál RT.




Po návšteve vojakov minister obrany Sergej Šojgu novinárom povedal, že personál splnil normy požadované pre danú situáciu. "Vojaci preukázali úplnú pripravenosť a schopnosť plniť úlohy zabezpečovania vojenskej bezpečnosti krajiny," uviedol. "V súčasnosti sú zapojené do cvičení."

Šojgu uviedol, že k presunom došlo „v reakcii na vojenskú aktivitu aliancie, ktorá ohrozuje Rusko“. Tento krok prichádza uprostred stupňujúceho sa napätia s NATO vedeným USA. A po krvavých bojoch na východe Ukrajiny medzi silami Kyjeva a dvoma odtrhnutými republikami.
V Čiernom mori a Pobaltí...

Politik dodal, že „jednotky Washingtonu sa presúvajú z kontinentálnych častí Severnej Ameriky cez Atlantik do Európy a cez Európu k ruským hraniciam. Hlavné sily sú sústredené v Čiernom mori a Pobaltí“.

Minister zároveň uviedol, že na zamrznutom ďalekom severe sa otvára nový konflikt medzi Ruskom a Západom. "Ministerstvo obrany sústavne pracuje na zvýšenie bojové schopnosti Severnej flotily," povedal Šojgu. "Je to pre posilnenie obranyschopnosti Ruskej federácie a ochranu národných záujmov v Arktíde," dodal.

Minulý týždeň viedli moskovskí diplomati núdzové rozhovory s partnermi vo Washingtone. "Boli sme v kontakte s americkou administratívou o situácii na Donbase. Podrobne sme im vysvetlili, čo sa deje," uviedol vtedy minister zahraničia Sergej Lavrov.

Konflikt na Dombase sa vyostruje. Biden žiada Putina o stretnutie zoči-voči v tretej krajine
14 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Tvrdil, že západná rétorika o Ukrajine je čoraz agresívnejšia a že „Washington by mal byť znepokojený dôsledkami tejto koordinovanej politiky.“

Kremeľ už skôr označil situáciu v regióne za „desivú“, hovorca Dmitrij Peskov dodal, že „nejde len o jednu, ale o veľa provokácií zo strany ukrajinských ozbrojených síl“.

USA však zdôraznili „vierohodné“ správy o ruských jednotkách hromadiacich sa na hraniciach s Ukrajinou a hovorca ministerstva zahraničia Ned Price vydal „výzvu adresovanú Rusku, aby sa zdržalo eskalácie“.
Dve vojenské plavidlá

Na základe rozhodnutia, ktoré sa všeobecne považuje za prejav podpory Kyjevu, vyslal Washington dve námorné plavidlá do citlivej oblasti Čierneho mora pri pobreží Ukrajiny a Ruska.

Vyslanci z Turecka, ktoré kontrolujú prístup do vnútrozemských vôd, tvrdia, že „pred 15 dňami boli diplomatickou cestou informovaní, že do Čierneho mora vstúpia dve americké vojnové lode. Lode tam zostanú do 4. mája.“

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tiež začiatkom apríla prostredníctvom rozhovorov požiadal Západ o podporu vo forme „spoločných aktivít vrátane vojenských cvičení medzi Ukrajinou a NATO“.

"Ďalej je vhodné zvýšiť úroveň bojovej pripravenosti vojsk v krajinách NATO hraničiacich s Ukrajinou,“ uviedol hovorca.

Andrej Rudenko, ruský námestník ministra zahraničia, poprel, že by Moskva mohla zo zvýšeného napätia niečo získať. "Som si istý, že všetky rozhovory o nejakom nadchádzajúcom konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom sú príkladom ďalšieho falošného šírenia predovšetkým ukrajinskými orgánmi," uviedol. „Rusko nemá záujem na konflikte s Ukrajinou, nieto o vojenskom.“

Ukrajina: Americké tajné služby tvrdia, že Moskva nechce "priamy konflikt"
Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine". Uviedli americké tajné služby v utorok vo výročnej správe o hrozbách vo svete. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr