Šovinista Gyimesi z OĽANO prisahá: Mám iba slovenské občianstvo
13 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Maďarský šovinista, poslanec OĽANO Juraj Gyimesi prisahá: mám iba slovenské občianstvo! Uviedol to v reakcii na narážky predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý spochybnil jeho vernosť Slovenskej republike, uvádza TASR.

Pochybnosti okolo Gyimesiho občianstva naznačovali Sulík či bývalý poslanec SNS Anton Hrnko, ktorý je teraz poradcom šéfa parlamentu Borisa Kollára.

"Mám len jedno občianstvo, a to občianstvo Slovenskej republiky," vyhlásil Gyimesi pre TASR. Dodal, že občianstvo nemožno len tak meniť, ale len prijať občianstvo iného štátu, avšak to neurobil. Informácie, že by mal mať maďarské občianstvo, vníma ako snahu vytlačiť ho do pozície pravicového extrémistu. "To určite nie som," podotkol.

Gyimesi si prednedávnom zmenil meno zo slovenského Juraja na maďarský ekvivalent György. Pre TASR ozrejmil, že to plánoval už dlhšie a urobil tak po nadobudnutí titulu. Poslanec by sa mal počas dňa stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom. Podľa Gyimesiho by mali diskutovať o napätí v koalícii medzi ním a SaS. Liberáli v pondelok avizovali, že chcú na koaličnej rade riešiť aj viaceré Gyimesiho výroky o členoch slovenskej diplomacie.

V súvislosti s účasťou na rokovaní ministra financií Matoviča s maďarským premiérom Orbánom v Budapešti uviedol, že premiér Heger bol o tom dopredu informovaný a vedel o detailoch. Odmieta, že by maďarská strana mala na delegáciu slovenského ministra požiadavky, aby sa na stretnutí nezúčastnili zástupcovia našej diplomacie. "O zložení delegácie rozhodoval minister financií," tvrdí Gyimesi.

Súčasná legislatíva neumožňuje dvojaké občianstvo. Podľa platného zákona o štátnom občianstve možno stratiť slovenské občianstvo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle alebo prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Žiadateľ je povinný oznámiť bezodkladne ministerstvu alebo obvodnému úradu v sídle kraja každú zmenu osobných údajov a osobného stavu. Ak niekto neoznámi ministerstvu stratu štátneho občianstva SR, podľa zákona mu hrozí pokuta vo výške 3 319 eur.