Bittó Cigániková: Odhalenie jedného pozitívneho na Covid-19 nás stojí 3 438 eur
13 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Predsedníčka zdravotníckeho výboru parlamentu Jana Bittó Cigániková upozorňuje, že odhalenie jedného pozitívneho na Covid-19 antigénovým testom stojí štátnu kasu 3 438 eur. Preto navrhuje s celoplošným testovaním skončiť, informuje TASR.

Koaličná poslankyňa uviedla, že počas posledného víkendu sa vykonalo 909 187 antigénových testov. Z nich bolo 2 644 pozitívnych.

"Ak vykonanie jedného testu stojí štát desať eur, minuli sme za tieto dva dni viac ako deväť miliónov eur. Nájdenie jedného jediného pozitívneho človeka nás teda vychádza na 3 438 eur. A to ešte neberieme do úvahy, že pri pozitivite 0,29 percenta testov zásadne vstupujú do hry chybovosť testov a falošná pozitivita," zdôraznila Cigániková.

Za riešenie by považovala, keby sa pozornosť sústredila na lepšiu starostlivosť o pozitívnych a chorých. Celoplošné testovanie má podľa názoru Cigánikovej význam iba v ohniskách pri oveľa vyšších číslach v kombinácii s obmedzením pohybu alebo vo fabrikách, kde sa stretáva veľa ľudí.

Rovnako zmysel testovania vidí v prípade ľudí, ktorí majú príznaky či podozrenie ochorenia Covid-19 alebo chcú chrániť blízkych.

Belousovová: Mali by si vytvoriť stranu pod názvom Strana priateľov dobrého kšeftu
Aktívna kritička zo sociálnych sietí Anna Belousovová si ani tentokrát neodpustila, aby sa zapojila do „debaty“ o Sputniku a ŠÚKL. Tentokrát si v statuse podala za celé priehrštie politikov. Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik