Za kybernetickým útokom na jadrovú elektráreň Natanz bol Izrael, tvrdia izraelské noviny
12 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Izraelské spravodajské služby boli zodpovedné za nedeľňajší útok na iránsku jadrovú elektráreň Natanz. Došlo po ňom k výpadku elektrickej energie v distribučnej sieti. Tvrdia to izraelské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje, informuje portál RT.


Iránski úradníci to nazvali „útokom“ a príkladom „jadrového terorizmu“. Podľa nich incident nespôsobil žiadne škody, ale správy izraelských médií to popierajú.

Podľa anonymných zdrojov rôzne portály vrátane novín Times of Israel a Jerusalem Post tvrdili, že v dôsledku „kybernetického útoku“ došlo k „závažnému“ a „rozsiahlemu“ poškodeniu zariadenia.

Teherán nemenoval vinníka, no Jerusalem Post označil izraelské spravodajskú službu Mossad. Zdroj podľa citovaných novín tvrdil, že incident v Natanze - jednom z kľúčových miest iránskeho programu obohacovania jadrových zbraní - „nebol náhodou“. Aj keď neboli poskytnuté žiadne dôkazy, „západné zdroje“ potvrdili úlohu Mossadu pri útoku.

Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Incident v zariadení bol pôvodne označený ako „problém s elektrinou“ v sieti, ktorý nespôsobil zranenia ani škody. Šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Ali Akbar Salehi však incident neskôr označil za „jadrový terorizmus“ a uviedol, že Teherán si vyhradzuje právo odpovedať a konať proti zodpovedným osobám.

Izraelskí predstavitelia sa zatiaľ k incidentu nevyjadrili. Médiá rýchlo interpretovali vyhlásenia, ktoré v nedeľu predniesli predseda vlády Benjamin Netanjahu aj šéf izraelských obranných síl (IDF), ako prikývnutie údajnej účasti Tel Avivu.

„Boj proti Iránu a jeho zástupcom a proti iránskej výzbroji je obrovská úloha,“ uviedol Netanjahu v rozhovore pre Jerusalem Post, ktorý noviny označili za „náznak“ možného zapojenia Mossadu.

Irán iba uviedol, že príčiny tohto incidentu sú „predmetom vyšetrovania“ a zverejnil veľmi málo podrobností. K incidentu došlo len deň po tom, čo iránsky prezident Hassan Rúhání oznámil, že jeho národ začal používať nové stroje na obohacovanie uránu v zariadení v Natanze.

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že USA sú pripravené zrušiť sankcie voči Iránu
Ministerstvo zahraničných vecí USA naznačilo ochotu zrušiť sankcie voči Iránu, ktoré sú v rozpore s jadrovým paktom z roku 2015. Dodáva však, že Teherán bude musieť urobiť isté ústupky. Irán to už v minulosti odmietol, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Lukáš Leca