Rusi zaregistrovali patent na nový liek. MIR-19 je určený na prevenciu a liečbu Covidu
12 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Federálna lekárska a biologická agentúra Ruska (FMBA) oznámila prijatie patentu na liek MIR-19. Na webovej stránke agentúry je uvedené, že je to nový liek na prevenciu a liečbu Covidu-19, informuje portál sputnik.cz.


"Rospatent udelil štátnemu výskumnému centru s názvom Inštitút imunológie Federálnej lekárskej a biologickej agentúry patent na kombinovaný liek s antivírusovým účinkom na nový koronavírus SARS-CoV-2, vyvinutý na pokyn šéfky ruskej FMBA Veroniky Skvorcovovej. Liek sa nazýva MIR-19," uvádza sa vo vyhlásení.

Je potrebné poznamenať, že MIR znamená malá interferujúce RNA. Liek je určený na prevenciu alebo liečbu koronavírusovej infekcie inhaláciou alebo intranazálnym podaním (ako kvapky do nosa).
Sputnik V vo forme nosných kvapiek

Koncom marca v Rusku začali klinické štúdie s ruskou vakcínou proti koronavírusu Sputnik V vo forme nosných kvapiek pre malé deti do 3-4 rokov.

Nová štúdia tvrdí, že slnko lieči Covid-19. Nie však vďaka vitamínu D
Už s oteplením, ktoré prišlo minulý rok pred letom, sme zaznamenali ústup koronavírusu. Dnes už v tom vedci majú jasno. Nová vedecká štúdia naznačuje, že slnečné svetlo prispieva k zníženiu úmrtnosti na Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Začínajú klinické testy internazálnej formy Sputnika V. Jedná sa, samozrejme, o veľmi jemnú a pohodlnú formu vakcíny pre deti, najmä tie malé," povedal riaditeľ strediska Gamalejovho ústavu Alexander Gincburg.
Vakcína proti Covidu-19 pre zvieratá

Dňa 31. marca Rusko tiež zaregistrovalo ako prvé na svete jedinú vakcínu proti covidu-19 pre zvieratá s názvom Karnivak-Kov. Preparát bol vyvinutý Federálnym centrom pre zdravie zvierat. 

"Klinických štúdií Karnivak-Kov, ktoré sa začali v októbri minulého roka, sa zúčastnili psy, mačky, polárne líšky, norky, líšky a ďalšie zvieratá. Výsledky štúdie ukázali, že vakcína je neškodná a má vysokú imunogénnu aktivitu. U všetkých testovaných zvierat sa vyvinuli protilátky proti koronavírusu," uvádza centrum.

Čína neochotne pripúšťa: Naše vakcíny nie sú príliš účinné
Najvyšší čínsky úradník pre kontrolu chorôb v nedeľu pripustil, že domáce vakcíny proti koronavírusu majú nízku účinnosť. Komunistická vláda zvažuje, ako ich vylepšiť, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková