Katar by mohol zničiť ambiciózne plány USA so skvapalneným plynom
12 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Domáci dopyt USA po zemnom plyne podľa údajov EIA už rok klesá. Úrad očakáva, že to bude pokračovať aj v tomto roku, a to kvôli lacnému skvapalnenému zemnému plynu (LNG) z Kataru, informuje portál RT.


Produkcia napriek tomu rastie, čo malo za následok, že americkí producenti plynu sú čoraz viac závislí od exportných trhov. John Kemp z agentúry Reuters v nedávnej správe napísal, že kým produkcia zemného plynu v USA medzi rokmi 2015 a 2020 vzrástla o približne 4,3 percenta, domáca spotreba komodity sa zvýšila iba polovičným tempom.

Prebytok pohltil vývoz - prostredníctvom plynovodov a LNG. V najlepšom prípade bude pohlcovanie aj naďalej pokračovať. V najhoršom scenári by mohla konkurencia na trhu s LNG ťažko zasiahnuť amerických producentov.

Vývoz LNG do Ázie vlani vzrástol až o 67 percent, čo je určite dobrá správa pre výrobcov. Čo nie je také dobré, je to, že vývoz do Ázie predstavoval zhruba polovicu celkového vývozu LNG z USA v minulom roku.

Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Najväčšiu hrozbu predstavuje Katar - najväčší vývozca LNG a nízko nákladový producent - ktorý nedávno oznámil plány na výrazné rozšírenie výrobnej kapacity.

Vo februári Katar oznámil konečné investičné rozhodnutie o najväčšom projekte LNG na svete, ktorý zvýši ročnú celkovú hodnotu malého štátu Perzského zálivu zo 77 miliónov ton na 110 miliónov ton. Predstavuje to 40-percentné zvýšenie. Projekt bude stáť 28,75 miliárd dolárov a funkčný by malo byť do roku 2025.

Napriek tomu je v katarskom projekte niečo ešte významnejšie ako jeho samotná veľkosť. Projekt North Field East bude podľa operátora Qatar Petroleum obsahovať systém zachytávania a sekvestrácie uhlíka. To znamená, že tam vyrobený plyn bude mať nižšiu uhlíkovú stopu ako LNG vyrábaný bez systému CCS.

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že USA sú pripravené zrušiť sankcie voči Iránu
Ministerstvo zahraničných vecí USA naznačilo ochotu zrušiť sankcie voči Iránu, ktoré sú v rozpore s jadrovým paktom z roku 2015. Dodáva však, že Teherán bude musieť urobiť isté ústupky. Irán to už v minulosti odmietol, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Lukáš Leca