V čase nášho úmrtia niektoré bunky ožívajú, bude sa definícia smrti meniť?
11 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Keď sa nám zastaví srdce, do mozgu sa prestane dostávať kyslík i živiny. Ľudstvo bolo dlhú dobu v dojme, že krátko po tom sa v ňom všetko zastavuje. Jeffrey Loeb so svojim tímom však túto vžitú predstavu o smrti definitívne vyvrátil, píše web osel.cz.


Kto je Jeffrey Loeb? Jeho profesiou je neurológia a pracuje na klinike UIC. Okrem iného bol zástupcom riaditeľa Centra pre molekulárnu medicínu a genetiku na Wayne State University School of Medicine v Detroite. Stážoval na neurológii v Massachusetts General Hospital či na Harvard's Beth Israel Deaconess Hospital.

Čo jeho tím skúmal?

V článku publikovanom 23. marca tohto roku v časopise Scientific Report sa hovorí, že so svojim desaťčlenným tímom robil pokusy na chirurgicky izolovanom ľudskom mozgovom tkanive.

Kúsky mozgov udržiavali pri bežnej teplote v miestnosti a priebežne po dobu jedného dňa v nich sledovali, čo sa v tkanive deje. Okrem obvyklého pozorovania buniek v optickom mikroskope sa zaujímali hlavne o to, ktoré gény sú v bunkách aktívne. To sa zisťuje pomocou vysoko výkonného sekvenovania RNA (RNA-seq). Bola to múdra voľba. Aktivita génov meraná dynamikou transkripcie (celkom tých génov stanovovali 18 064) vydala svoje ovocie. Ako sa dalo predpokladať, tak neuróny rýchlo chradli. Počas hodiny došlo k veľkému poklesu transkripcie génov v neurónoch, čo svedčilo o ich úplnej degenerácii.

Vedci tvrdia, že nadmerné úmrtia nemá na svedomí Covid, ale lockdowny
Veda potvrdila varovania odborníkov: „Nadmerné úmrtia nemá na svedomí koronavírus, ale lockdowny. Za nadmerné úmrtia v Kanade, ktoré zdravotnícky a politický establišment zvaľuje na nový koronavírus, môže skôr nútenie ľudí zostávať doma namiesto... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Robert Bačinský


Pravým opakom ale bolo správanie génov typických pre bunky zvané astrocyt a mikroglie. Tie sa naopak v umierajúcom mozgu prebúdzali a ich expresie rástli po dobu 12 hodín a pri niektorých bunkách až 24 hodín. To sa dá interpretovať aj tak, že aj po našej smrti, sa určitému typu buniek v mozgu darí. Aspoň súdiac podľa toho, že ich gény pracujú na plné obrátky. Posmrtne sa prebúdzajúcim génom vedci dali meno "zombie gény" a ich nositeľkám "zombie bunky".



Nielen, že gény týchto buniek sa aktivujú, tzv. zombie bunky nám dokonca aj posmrtne rastú (zväčšujú sa). Ako výrazne bobtnajú a hýria aktivitou, ukazujú farbené histologické preparáty.

Aj keď ide o významný poznatok, dal sa tak trochu čakať. Spomínané gliové bunky totiž majú v popise práce zúčastniť sa zápalu a "upratovacích" prác. S tým, ako neuróny hromadne umierajú, vzniká v mozgu veľa odpadu. Je logické, že "upratovacie" a "pomocné" bunky sa aktivizujú a snažia sa robiť, čo majú v popise práce a čo vedia najlepšie - škody eliminovať. Vedci si od nových poznatkov sľubujú väčšie porozumenie procesom spojeným s neurologickými a psychiatrickými poruchami.

Nemeckí vedci odhalili trik, ktorý používa koronavírus na ochranu pred imunitným systémom
Štúdia naznačuje, že nový koronavírus využíva mechanizmus podobný stieračom čelného skla na automobile, aby sa ochránil pred imunitným systémom. Vedci sa domnievajú, že ich model by mohol pomôcť posilniť existujúce vakcíny, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Lukáš Leca