Nemeckí vedci odhalili trik, ktorý používa koronavírus na ochranu pred imunitným systémom
03 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Štúdia naznačuje, že nový koronavírus využíva mechanizmus podobný stieračom čelného skla na automobile, aby sa ochránil pred imunitným systémom. Vedci sa domnievajú, že ich model by mohol pomôcť posilniť existujúce vakcíny, informuje portál RT.


Vírus SARS-CoV-2 je obklopený proteínmi s rozšírenými hrotmi. Teda primárnou zbraňou, ktorá sa používa na infikovanie ľudských buniek. Predchádzajúce výskumy produkovali iba statické modely týchto proteínov, ktoré nedokázali zachytiť ich pružnosť a pohyb.

Tím vedcov z Biofyzikálneho ústavu Maxa Plancka vo Frankfurte nad Mohanom vytvoril dynamický model, ktorý ukazuje, ako sú hroty vírusu obalené ochrannými glykánmi - reťazcami molekúl cukru pôsobiacimi ako „štít“, ktorý pomáha brániť sa pred ľudským imunitným systémom.

Sputnik V môže byť v prípade nových mutácii aktualizovaný do 48 hodín, tvrdia vedci
Ruskí vedci predstavili novú genetickú technológiu, ktorá by podľa nich umožnila vakcíne Sputnik V adaptovať sa do 48 hodín na nové mutácie smrtiaceho vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Glykány pokrývajú takmer celý povrch hrotov vírusu, pohybujú sa tam a späť „podobne ako stierače čelného skla na automobile,“ informoval spravodajský web Science Daily s odvolaním sa na príspevok publikovaný v časopise PLOS Computational Biology.

Jeden z autorov štúdie Mateusz Sikora uviedol, že model pomôže v boji proti objavujúcim sa novým mutáciám koronavírusu, pretože mutácie sú koncentrované v hrote proteínu.

7 z 10 ruských lekárov dôveruje domácej vakcíne Sputnik V, väčšina však neverí západným alternatívam
Najnovší prieskum ukázal, že 69 percent ruských lekárov dôveruje bezpečnosti a účinnosti domácej vakcíny Sputnik V. Ide o výrazný nárast oproti predchádzajúcemu prieskumu. Ten naznačoval, že sa ňou väčšina zaočkovať nedá, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca